Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Δελτίου τύπου της ΔΗΜΑΡ για την παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.


1 Ν.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ                                                        

 Γιάννενα 4/5/2013

Τομέας Περιβάλλοντος και Οικολογίας.                                              
                                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Με αφορμή την  παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Η Δημοκρατική Αριστερά Ιωαννίνων πρόσφατα διατύπωσε δημόσια τις
θέσεις της σχετικά με το πλαίσιο αρχών και κανόνων, που  θα πρέπει να διέπουν την υπό διαμόρφωση «Χάρτα» προστασίας, το Προεδρικό Διάταγμα, της λίμνης Παμβώτιδας.  Όπως είχε επισημανθεί, όσο το νομικό αυτό κενό εκκρεμεί, θα καλπάζει ανεξέλεγκτα η επιθετική και επιζήμια για το λιμναίο οικοσύστημα, παράνομη συχνά, ανθρωπογενής δραστηριότητα και θα διαιωνίζεται η υποβάθμιση του φυσικού αυτού υγρού ταμιευτήρα και του περίγυρού του, ο οποίος συνιστά, μεταξύ άλλων, την αιχμή του δόρατος για την οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη της Ηπειρωτικής ενδοχώρας και της πόλης. 
Η ΔΗΜΑΡ Ιωαννίνων με προσήλωση πρεσβεύει ότι οι πολιτειακοί θεσμοί και οι λειτουργοί τους, φέρουν βαρύνουσα ευθύνη, ως υπόδειγμα και για τους πολίτες, στη διαφύλαξη της νομιμότητας αναφορικά με δράσεις και έργα που πραγματοποιούνται ή σχεδιάζονται, όπως στην περίπτωση της περιοχής του καλαμιώνα της Αμφιθέας.

Επιβάλλεται λοιπόν άμεσα να σταματήσουν οι παλινωδίες και οι χειρισμοί των τελευταίων μηνών σχετικά με το είδος και το χαρακτήρα, την αναγκαιότητα, επι τη βάσει εμπεριστατωμένων και έγκυρων επιστημονικών ή άλλων μελετών και κυρίως αναφορικά με τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής για τις διενεργούμενες παρεμβάσεις. Ό,τι πρόκειται να γίνει, να γίνει με όρους διαφάνειας, νομιμότητας, με τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, χωρίς τεχνητή διάσπαση του έργου.  Είναι η στιγμή κρίσιμη ώστε να αναληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ενέργειες, τόσο από τον Δήμο όσο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθώς και κάθε άλλο δυνάμει εμπλεκόμενο ελεγκτικό θεσμό, για να ανασχεθεί στην πράξη η πορεία υποβάθμισης του λιμναίου οικοσυστήματος. 
Με ανάλογο τρόπο, Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι η πολιτεία, στο κέντρο και την περιφέρεια, οφείλει να ενσκήψει, αξιοποιώντας την αξιολόγηση και τις προτάσεις των επιστημονικών και άλλων φορέων, με άκρα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, και με γνώμονα τη διαφάνεια, και στο ζήτημα της μεταφοράς νερού από την λεκάνη απορροής του Αώου στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, παλαιότερο σχέδιο που ανακινήθηκε τον τελευταίο χρόνο. Στη ραχοκοκαλιά του Ελληνικού κορμού, την Πίνδο, δεν μπορεί να διακινδυνεύσει κανείς να επαναληφθεί, τηρουμένων των αναλογιών, η αμαρτωλή ιστορία της εκτροπής του Αχελώου.
Ο αναπροσανατολισμός του αναπτυξιακού μοντέλου για την Ήπειρο δεν μπορεί παρά να είναι πολύπλευρος.  Ωστόσο εάν ο σχεδιασμός παραμείνει, κατά το έθος και το ήθος του παρελθόντος, αποσπασματικός, συντεχνιακός, κοντόφθαλμος και χωρίς εξειδίκευση, αγνοώντας τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τις μακροπρόθεσμες αντοχές και τις προοπτικές της περιοχής, θα έχει χαθεί στη γέννησή του εκείνο το όραμα που θέτει ως στόχο την ουσιαστική και ισόρροπη αξιοποίηση του πλουτοπαραγωγικού αποθέματος και την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών.
Τομέας Περιβάλλοντος και Οικολογίας
Δημοκρατικής Αριστεράς Ιωαννίνων.
ΣΧΟΛΙΟ: Θα αποτελούσε μια καλή ευκαιρία για τη Δημ. Αρχή  η υιοθέτηση του  δελτίου τύπου  της ΔΗΜΑΡ και την πρωτοβουλία του ο Δήμαρχος  για τον εορτασμό της   παγκόσμιας  Ημέρας Περιβάλλοντος να την αποτύπωνε  στο λιμναίο οικοσύστημα  και όχι στη φύτευση ενός δένδρου σε μια πλατεία της οποίας οι εκκρεμότητες παραμένουν για τους ιδιοκτήτες..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου