Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ο αρμόδιος δημόσιος λειτουργός (Δήμαρχος- αντιδήμαρχος) στο εδώλιο και για τη μη σύνταξη των βεβαιωτικών καταλόγων .


 Στο σκάνδαλο του Δήμου Μυκόνου που αποκαλύφθηκε το 2009  στην ουσία ερευνώνται δύο παράλληλες υποθέσεις: πρώτον, το κατά πόσο επικρατούσε -και δη σκοπίμως- ένα χάος στα οικονομικά του Δήμου, το οποίο οδήγησε στην απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από δημοτικά έσοδα που δεν αναζητήθηκαν ποτέ και δεύτερον,  κατά πόσο ορισμένοι άνθρωποι, υπάλληλοι και αιρετοί, εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση αυτή αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά από τα ταμεία του δήμου.
Ενδιαφέρον έχει και για το  Δήμο Ιωαννιτών το κατά πόσο επικρατούσε και εξακολουθεί να επικρατεί ένα χάος στα οικονομικά του Δήμου, τόσο  στη  σύνταξη των   βεβαιωτικών καταλόγων όσο και στην εμπρόθεσμη είσπραξη των δημοτικών εσόδων.
Ανεξαρτήτως αν οι βασικές αρμοδιότητες (σύνταξη βεβαιωτικών καταλόγων για είσπραξη δημοτικών τελών) ασκούνται με εντολή δημάρχου, όμως συνυπεύθυνοι είναι  και οι προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών αλλά  και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος με την οικον. επιτροπή  για τη σύνταξη και την εκτέλεση των Βεβαιωτικών καταλόγων δημοτικών εσόδων.
 Είναι μία ευθύνη την οποία ο αρμόδιος δημόσιος λειτουργός (Δήμαρχος- αντιδήμαρχος) οφείλει να τη φέρει εις πέρας με τρόπο απολύτως διαφανή και θεσμικά άψογο, εξασφαλίζοντας την ακεραιότητά του σε κάθε στάδιο  της διαδικασίας.
  Διαφορετικά για τους  ανθρώπους  της δημοτικής αρχής  που αισθάνονται ανέλεγκτοι, υπεράνω κανόνων και νόμων, αιώνιοι νομείς της εξουσίας και όχι υπηρέτες του δημόσιου συμφέροντος, η τιμωρία  θα πρέπει να έχει παραδειγματικό χαρακτήρα. Ας το  έχουν υπόψη τους, όσοι υπηρετούν ή σκέπτονται να υπηρετήσουν τέτοιες θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου