Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Η ΕΕ καλεί 5 κράτη μέλη να εφαρμόσουν βασικούς κανόνες της ΕΕ κατά της φοροδιαφυγής


Η Επιτροπή απέστειλε σήμερα Αιτιολογημένες Γνώμες στο Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Φινλανδία (Επαρχία Åland), την Ιταλία και την Πολωνία, με τις οποίες καλεί αυτά τα κράτη μέλη να κοινοποιήσουν τη μεταφορά της Οδηγίας σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στην εθνική νομοθεσία τους.
Η Οδηγία σχετικά με τη διοικητική συνεργασία αποσκοπεί στην αύξηση της διαφάνειας, τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας: βασικά μέσα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (βλ. IP/12/1376). Τα κράτη μέλη είχαν έννομη υποχρέωση να αρχίσουν να εφαρμόζουν την εν λόγω οδηγία από την 1η Ιανουαρίου 2013. Το Βέλγιο, η Φινλανδία (όσον αφορά την επαρχία Åland), η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία δεν ενημέρωσαν την Επιτροπή σχετικά με τη μεταφορά της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία τους.
Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει αυτά τα 5 κράτη μέλη στο Δικαστήριο της ΕΕ. 
 Η Οδηγία 2011/16/EE  περιλαμβάνει πολλές διατάξεις που θα συμβάλουν σημαντικά στην αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των εθνικών διοικήσεων όσον αφορά τον εντοπισμό φοροφυγάδων. Εμποδίζει τα κράτη μέλη να αρνούνται την παροχή πληροφοριών με το επιχείρημα ότι τα στοιχεία είναι στην κατοχή χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Καθορίζει σαφείς προθεσμίες για τη διαβίβαση αυτεπάγγελτης πληροφόρησης (όταν υπάρχουν υποψίες φοροδιαφυγής) και πληροφοριών κατόπιν αιτήσεως. Προβλέπει επίσης κοινά έντυπα, ηλεκτρονικούς μορφότυπους και τυποποιημένες διαδικασίες για να βελτιωθούν η ποιότητα και η ταχύτητα της διαβίβασης στοιχείων μεταξύ εθνικών αρχών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου