Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Το πόθεν έσχες στέλνει τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη στα δικαστήρια.








Την Τρίτη 26 Μαΐου, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων ο κ. Καχριμάνης επρόκειτο να δικαστεί για υποβολή ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης κατ’ εξακολούθηση, και συγκεκριμένα για τα έτη 2010, 2011 και 2012. Η εκδίκαση της υπόθεσης δεν έγινε, καθώς η δικηγόρος του περιφερειάρχη ζήτησε αναβολή λόγω κωλύματoς. Στο ακροατήριο, λοιπόν, η υπόθεση θα επιστρέψει τον Δεκέμβριο του 2015.
Για τα τρία επίμαχα χρόνια, προκύπτουν ελλιπείς ή ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων, μετά από έλεγχο που έκανε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, όπου κατατίθενται τα πόθεν έσχες βουλευτών, αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσίων υπαλλήλων, δημοσιογράφων κ.λπ. Η πιο σημαντική ανακρίβεια αφορά το οικονομικό έτος 2010, όταν και στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του ιδίου (όντας νομάρχης Ιωαννίνων τότε), της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του δεν δηλώθηκαν καθόλου τραπεζικές καταθέσεις. Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διαπίστωσε όμως ότι ο κατηγορούμενος και η σύζυγός του διατηρούσαν τραπεζικές καταθέσεις, είτε οι ίδιοι είτε από κοινού με τρία πρόσωπα, συνολικού ύψους 838.000 ευρώ, ενώ μεταξύ αυτών υπήρξε μια προθεσμιακή κατάθεση σε μία μόνο τράπεζα, με δικαιούχο τη σύζυγό του, που ανερχόταν στα 650.000 ευρώ. Δηλαδή, τα 838.000 αυτά ευρώ δεν είχαν δηλωθεί στο πόθεν έσχες και δεν εμφανίζονται τα επόμενα οικονομικά έτη. Ο κ. Καχριμάνης, με τον οποίο επικοινώνησε ο «Η.Α.», κάνει λόγο για παράλειψη δήλωσης των ποσών που αφορούσαν, όπως αναφέρει, δάνειο. «Ήταν ένα δάνειο που είχε πάρει η οικογένειά μου για την κατασκευή του ξενώνα στην οδό Τοσίτσα, ο οποίος δεν προχώρησε. Επιστρέψαμε το δάνειο» τονίζει ο περιφερειάρχης. Η συνέχεια στα δικαστήρια…
Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών  της Β Αγγέλη
 ΣΗΜ: Η υπόθεση μάλλον έρχεται από παλιά, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του κ. Καχριμάνη , όπως δημοσιεύθηκαν  στην εφημερίδα  ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ  στις 28 Σεπτεμβρίου 2012.και έχουν ως εξής:

Αλ. Καχριμάνης: «Το πόθεν έσχες μου είναι καθαρό»
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σημείωσε πως για την μοναδική καταγγελία για την οποία είναι γνώστης, είναι μία ανώνυμη που είχε γίνει στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου το 2010. Αμέσως μετά, όπως διευκρίνισε ελέγχθηκε το πόθεν έσχες και κάθε άλλο στοιχείο τόσο του ιδίου όσο και συγγενικών του προσώπων, χωρίς να προκύψει οποιοδήποτε στοιχείο που θα άφηνε περιθώρια για περαιτέρω έρευνα. Πέραν αυτού...ουδέν!
Αναλυτικά η δήλωσή του έχει ως εξής: «Σε ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, γίνεται αναφορά σε λίστα με ονόματα πολιτικών προσώπων, τα οποία, ύστερα από καταγγελίες, ελέγχονται για την περιουσιακή τους κατάσταση από το Σ.Δ.Ο.Ε..
Ορισμένα εκ των Μ.Μ.Ε. αναφέρουν και το όνομά μου. Για το θέμα αυτό δεν έχω καμία ενημέρωση. Εκείνο όμως που γνωρίζω είναι ότι πέρυσι και ύστερα από «ανώνυμη καταγγελία» που έγινε την προεκλογική περίοδο του 2010, μου ζητήθηκαν πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης και λοιπών συγγενικών προσώπων, τα οποία προσκόμισα, ακολούθησε έρευνα από το Σ.Δ.Ο.Ε., χωρίς έκτοτε να έχω την παραμικρή όχληση.
Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι οι έλεγχοι σε πολιτικά πρόσωπα είναι επιβεβλημένοι να γίνονται και να ολοκληρώνονται με ταχύτητα ώστε να μη διασύρονται άδικα όσοι κινούνται με απόλυτη νομιμότητα και διαφάνεια στον πολιτικό τους βίο».
 Δείτε  το έντυπο δήλωσης πόθεν έσχες.
  Έντυπο δήλωσης πόθεν έσχες έτους 2014  
 Εν το μεταξύ  σήμερα (30/5/2015) στον Ηπ. Αγώνα ο κ. Καχριμάνης  έδωσε  την ακόλουθη απάντηση η οποία έχει ως εξής:  
«Σχετικά με το σημερινό (σ.σ. χτεσινό) σας δημοσίευμα,  θέλω να διευκρινίσω τα εξής:
Οι ψευδολογίες και οι συκοφαντίες στις οποίες κατέφυγαν σε βάρος μου,  στη μακρά πορεία μου στην αυτοδιοίκηση,  διάφοροι καλοθελητές, εξυπηρετώντας προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες,  έχουν καταπέσει στο σύνολό τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπαινιγμούς περί του «πόθεν έσχες», καθώς με τους αλλεπάλληλους εξονυχιστικούς ελέγχους που έγιναν- ύστερα από ανώνυμες καταγγελίες- έχουν επιβεβαιωθεί τόσο η νομιμότητα, όσο και η καθαρότητα των οικονομικών και περιουσιακών  στοιχείων των ατομικών αλλά  και των μελών της οικογένειάς μου.  
Το μόνο που έχει προκύψει, από όλα αυτά, είναι η μη δήλωση στο πόθεν έσχες την τριετία 2010, 2011, 2012 τραπεζικών λογαριασμών, από τους οποίους όμως δεν προκύπτει καμία μη δικαιολογούμενη κίνηση, πολλώ δε μάλλον κτήση παράνομου περιουσιακού στοιχείου, πόρων κλπ,   κάτι  άλλωστε που  επιβεβαιώνεται από τις επόμενες δηλώσεις «πόθεν έσχες» στις οποίες περιλαμβάνονται όλες οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Για την παράλειψη αυτή, έχει κινηθεί η προβλεπόμενη δικαστική διαδικασία, πλημμεληματικού χαρακτήρα,  στην οποία θα δοθούν οι δέουσες εξηγήσεις  που θα εκτιμηθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Ως προς τα χρηματικά ποσά που αναφέρονται στην έκθεση της Αρχής που είναι αρμόδια για τον έλεγχο του ‘Πόθεν Έσχες’,  έχουν ήδη δοθεί αναλυτικές εξηγήσεις και κατατέθηκαν όλα τα παραστατικά στοιχεία για τη νομιμότητα των κινήσεων.
Επί της ουσίας, τα μη δηλωθέντα χρηματικά ποσά (συνολικά 838.000 ευρώ) δεν προέρχονται από εισοδήματα, αλλά κυρίως από δανεισμό, επιδότηση επενδυτικού σχεδίου, συντάξεις γονέων. Για μεν το δάνειο και την επιδότηση ήταν ασαφές κατά πόσο συνέτρεχε λόγος δήλωσής τους, ενώ οι λογαριασμοί στους οποίους φέρομαι ως συνδικαιούχος μου ήταν παντελώς άγνωστοι.
Συγκεκριμένα το ποσό των 650.000 ευρώ που  χαρακτηρίζεται ως μη δηλωθέν, προέρχεται από τη λήψη ενυπόθηκου τραπεζικού δανείου, το οποίο κατατέθηκε αυτούσιο σε προθεσμιακή κατάθεση, εμφανίζεται στις χρήσεις δύο ετών και έχει επιστραφεί επίσης αυτούσιο, καθώς δεν προχώρησε η σχεδιαζόμενη επένδυση επιπλωμένων δωματίων.  
Τα υπόλοιπα ποσά αφορούν κοινούς λογαριασμούς συντάξεων των γονέων και της πεθεράς μου και ορισμένους άλλους που χρησιμοποιούνταν για επιχειρηματικούς σκοπούς (καταθέσεις πελατών για  την επιχείρηση καταλυμάτων που λειτουργεί η σύζυγός μου),  με ελάχιστα υπόλοιπα, ποσά όμως  που  ήταν καταχωρημένα στα λογιστικά βιβλία. Ως προς το ποσό των 7.770 δολαρίων, αφορά λογαριασμό που είχε ανοιχθεί στο όνομα του μικρότερου γιου μου από τους νονούς του που διαμένουν στην Αμερική και ο οποίος,-  όπως και οι λογαριασμοί στους οποίους φέρομαι συνδικαιούχος με τους γονείς μου και η σύζυγός μου με τους δικούς της- μας  ήταν άγνωστοι και ως εκ τούτο αδύνατο να  περιληφθούν στο πόθεν έσχες.
Η διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη, όσο και αν είναι μια ακόμη ψυχοφθόρος διαδικασία, δεν παύει να αποτελεί και τον επίλογο μιας άθλιας επίθεσης που είχα δεχθεί τα προηγούμενα χρόνια, με στόχο την προσωπική και πολιτική μου εξόντωση». 
  Σχόλιο: Θα μπορούσα  με την  πρώην  ιδιότητά μου   να σχολιάσω την απάντησή του. Δεν το κάνω  σεβόμενος  τις γενικές  αρχές του νομικού και κοινωνικού  δικαίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου