Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η θέση του Στουρνάρα δεν είναι εκεί



Ενδιαφέρουσα  η συνέντευξη της  κοιν. εκπροσώπου  Ολγας Γεροβασίλη στο Ρ/Σ  " Στο κόκκινο"  με το  ηχητικό της εκπομπής να  βρίσκεται στο σύνδεσμο http://www.stokokkino.gr/podcast/gerobasili%2009-05-15.MP3 


       Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση;

Υπάρχει μια σκληρή, επίπονη διαπραγμάτευση η οποία εξελίσσεται για περίπου 100 μέρες. Με πολλά βήματα να γίνονται για να επιτευχθεί μια συμφωνία επωφελής για όλους. Η διαδικασία αυτή περνάει από πολλά στάδια. Όσο πιο κοντά φτάνουμε σε μια συνεδρίαση του Eurogroup οι πιέσεις αυξάνονται.
Δεν έχουν φτάσει πάντως σε εκείνο το σημείο, που οι εταίροι, οι θεσμοί, οι δανειστές  να μην επιθυμούν μια συμφωνία. Αυτό δεν φαίνεται από πουθενά.
Όταν προσέρχεσαι σε μια διαπραγμάτευση για να κλείσει μία συμφωνία γνωρίζεις, ότι στο τέλος υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, η συμφωνία και η μη συμφωνία. Το σημαντικό είναι, ότι εμείς σ’ όλη αυτή την πορεία έχουμε την ένθερμη στήριξη του ελληνικού λαού. Αυτός είναι και που θα αποφασίσει , αν χρειαστεί.
Αυτή η συμφωνία σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να εμπεριέχει  υφεσιακά μέτρα, μέτρα λιτότητας και να κατευθύνεται σε μια προηγούμενη πολιτική, η οποία έχει απορριφθεί από το λαό με τις εκλογές, δεν αποτελεί θέση της κυβέρνησης και καθορίζει τις κόκκινες γραμμές αυτής της συζήτησης. Αυτό διατυπώνεται σε όλους τους τόνους από τον πρωθυπουργό, από την κυβέρνηση και βεβαίως αυτή είναι η επιθυμία και η στάση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο  θα πρέπει να πούμε, ότι αυτή η διαπραγμάτευση παρόλο που έχει ένα τεχνικό κομμάτι στ’ αλήθεια είναι μια πολιτική διαπραγμάτευση. Αυτή η συζήτηση έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις, έχει γίνει μείζον θέμα στην Ευρώπη και όχι μόνο. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι  μπορεί για να υπάρξει λύση με δεδομένες τις οριακές της γραμμές. Είναι πια στα χέρια των δανειστών να κάνουν όσα συμφωνήσαμε και στοχεύουν στην αμοιβαία επωφελή λύση.

Θα περάσει χωρίς αναταράξεις η Συμφωνία;

Και η Κ.Ο. με αγωνία βιώνει αυτή τη διαδικασία, όπως ακριβώς και ο ελληνικός λαός. Όλοι βλέπουμε τις πιέσεις και τη θηλιά να σφίγγει. Εμείς ως ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ είμαστε συνειδητά και αμετακίνητα εντός των κόκκινων γραμμών, από τη μέσα πλευρά. Δεν είναι σωστό να λέμε, αν βουλευτής ή πολιτικός είναι δεδομένος. Δεν θα πρέπει να θεωρείται, δεδομένο όμως θα πρέπει να είναι, ότι παραμένουμε πιστοί στις αρχές μας.

Υπάρχει σήμερα ένα δημοσίευμα στην Εφημερίδα των Συντακτών για διαρροές από την Τράπεζα της Ελλάδας εναντίον της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός χθες στη Βουλή ανέφερε, ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει μια μεγάλη, να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί. Ο κ. Στουρνάρας θα μπορούσε να δράσει ως ανεξάρτητη αρχή και να υλοποιήσει τα αναγκαία προς το συμφέρον της χώρας. Η στάση του κρίνεται και όταν δε μπορεί να το κάνει αυτό, η θέση του δεν είναι εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου