Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Ξυδάκης: Προτεραιότητες το θέατρο Δωδώνης και το Γεφύρι Πλάκας



 Πριν  ο  Υπουργός  Πολιτισμού κ. Ξυδάκη επισκεφθεί τα  Γιάννινα,  πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη με τους  Ηπειρώτες Βουλευτές, στην ιστορική ταράτσα του Υπουργείου, για την οργάνωση της επίσκεψης του στην Ήπειρο. Ζητήθηκε  από τον Υπουργό ιεράρχιση των αναγκών - παρεμβάσεων στην Ήπειρο με προτεραιότητα την ανακατασκευή του γεφυριού της Πλάκας.
Η αναφορά  του βουλευτή  Γιάννη Καραγιάννη για το χώρο της ταράτσας  έχει να  κάνει με την  ιστορικότητα  αυτής   στα χρόνια της Χούντας.  " Χτυπούν το βράδυ στη ταράτσα τον Αντρέα..", γιατί στη θέση του Υπουργείου το 1967 ήταν το καλοστήριο της Μπουμπουλίνας.. Η συγκίνηση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτή τη συνάντηση εργασίας.
 
 Στη συνέχεια  ακολούθησε η  Σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Ν.Ξυδάκη , των βουλευτών Ιωαννίνων, του Περιφερειάρχη κλπ

       Τα συμπεράσματα της σύσκεψης αυτής   ήταν να δοθεί προτεραιότητα  στο θέατρο Δωδώνης  και το Γεφύρι της Πλάκας  για το οποίο  ο Υπουργός είπε ότι . «Συγκλίνουμε στο να δημιουργηθεί Φορέας Διαχείρισης του έργου που θα μπορέσει και να υποδεχτεί τα χρήματα των δωρεών, γιατί υπάρχει μεγάλη προσφορά και από τον κ. Λούλη του οποίου η οικογένεια έχει ιστορική σχέση με το γεφύρι και από άλλες εταιρείες». Μάλιστα, επισήμανε πως ο Φορέας θα υποδεχτεί τις δωρεές και θα τις διαχειριστεί με απόλυτα διασφαλισμένη την διαφάνεια, ώστε να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς και με ευέλικτες μεθόδους η αναστήλωση του γεφυριού. «Στόχος είναι η γρήγορη, πιστή και ωραιότερη αποκατάσταση του μνημείου που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα του νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού» σημείωσε. Η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης αποτελεί και πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου τμήματος Ηπείρου.
     Ακόμα ,ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης διαχωρίζοντας τον πολιτισμό από την εμπορευματοποίηση τόνισε στη  Δωδώνη ότι : «Τα μνημεία πρέπει να αποδίδονται προς χρήση, να είναι λειτουργικά και ζωντανά, αλλά πάντα με πολλούς περιορισμούς και πολύ περίσκεψη. Δεν είναι ο εύκολος τρόπος για να αυξήσουμε τον τουρισμό. Η ομορφιά, η σημασία, η αξία και ο πολιτισμός που κουβαλάνε, ακτινοβολούν. Δεν χρειάζεται να τα φορτώνεις. Αυτό που λέγεται ολοκληρωμένη χωρική επέμβαση, είναι ένας από τους κεντρικούς πυρήνες στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Από τη μία θέλεις να τονώσεις την τοπική οικονομία και από την άλλη να βάλεις πολιτιστική υπεραξία στον τουρισμό.  Όχι με μια βαριά χρήση μνημείων, απλώς να δίνεις το συμβολικό τους βάρος».
Ο υπουργός έκανε γνωστή την πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού να ανοίξει συμβολικά, για μία φορά στη διάρκεια του καλοκαιριού το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, το οποίο μένει κλειστό από το 1998. Τα τελευταία χρόνια προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς η αναστήλωσή του, με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό.
Με δεδομένη την πρόοδο των εργασιών, πρόθεση του Υπουργείου είναι να λειτουργήσει το καλοκαίρι για μία παράσταση και με χρήση του τμήματος που έχει αναστηλωθεί, πέντε δηλαδή κερκίδων του πρώτου διαζώματος.  Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, τόνισε ο υπουργός, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και πρόσθεσε πως θα προωθηθεί ο φάκελος που είναι ήδη έτοιμος για να υποβληθεί στην Unesco.
Σημείωση:  Μια μικρή αναφορά  έπρεπε να γίνει  και για τις πιστώσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Πόλη μας , που τόσο εσπευσμένα  πάρθηκαν οι αποφάσεις από το Δήμο και την Περιφέρεια τα Χριστούγεννα  για να μην  χαθούν τα χρήματα.  Το ερώτημα παραμένει και πρέπει να επικαιροποιηθεί. . Υπάρχουν  δεσμευμένες  πιστώσεις ; ΝΑΙ ή  ΟΧΙ;. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου