Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Θερινή δημοκρατία

Γεια σου, πιτσιρίκο. Με τις προτάσεις 139 βουλευτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποκαλύφθηκε πάλι από πόση δημοκρατία σφύζει το Σύνταγμά μας. Ούτε λόγος φυσικά για δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία πολιτών. Μακρυά από ‘μας αυτά!
Η μια από τις δύο περιπτώσεις που το προβλέπει είναι μόνον μετά από πρόταση της κυβέρνησης, για κρίσιμο εθνικό θέμα ύστερα από απόφαση 151 βουλευτών.
Η δεύτερη περίπτωση αποτελεί άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Αφορά δημοψήφισμα ενάντια σε ψηφισμένο νομοσχέδιο (!!) και όχι νόμο.
Να το κάνω λιανά. Για ένα μόλις ψηφισθέν μέσα στη Βουλή νομοσχέδιο, πριν αυτό γίνει νόμος με δημοσίευση στο ΦΕΚ, πρέπει να προλάβουν να προτείνουν δημοψήφισμα περισσότεροι από 120 βουλευτές και να το αποφασίσουν περισσότεροι από 180! Το εμπεδώσαμε, περισσότερη δημοκρατία δεν γίνεται!
Όμως, ακόμη κι αν η αντιπολίτευση πρόλαβε τις προθεσμίες, οι εντιμότατοι φίλοι Σαμαράς & Βενιζέλος σκαρφίστηκαν ένα ακόμη τέχνασμα: να ερωτηθεί και ν’ αποφασίσει το θερινό τμήμα, εάν πρέπει να γίνει έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας!
Όπερ έδει δείξαι: σε μια εξπρές συνεδρίαση-παρωδία του θερινού τμήματος, δηλαδή ενός απόλυτα ελεγχόμενου νομοθετικού σώματος όπου η συγκυβέρνηση μπορεί να αντικαθιστά όποιον βουλευτή θέλει, όποια ώρα θέλει, συνέβη το εξής φουλ δημοκρατικό: 51 βουλευτές απέρριψαν προτάσεις που είχαν υποβάλει 139 βουλευτές. Η αριθμητική, στα καλύτερά της.
Φτάνουμε τώρα στην άκρη του δημοκρατικού νήματος, στον πιο δημοκράτη ΠτΔ που πέρασε στα μεταπολιτευτικά χρονικά.
Ενώ λοιπόν ο Κάρολος παππούλης είχε προθεσμία ενός ολόκληρου μήνα (άρθρο 42Σ) για να εκδώσει και δημοσιεύσει το νόμο που είχε ψηφιστεί από τη Bουλή, εκείνος, σε χρόνο κυριολεκτικά μηδέν, τον δημοσίευσε στο ΦΕΚ, προτού καν δεχτεί να ακούσει τον Τσίπρα που του ‘χε ζητήσει συνάντηση. Στα παπάρια του και ο Τσίπρας.
Με τον Μέγα Συνταγματολόγο που διαθέτουν στην κυβέρνηση, δεν αποκλείεται να βάλουν το θερινό τμήμα να αποφασίσει και για το πρόσωπο του επόμενου Πρόεδρου Δημοκρατίας.
Ας διαβάσουμε επιτέλους το Σύνταγμά μας κι ας καταλάβουμε πόσο χρήσιμο εργαλείο είναι στα χέρια της Ολιγαρχίας.
Ποια είναι η λύση, πιτσιρίκο; Την έχεις γράψει πολλές φορές.
Σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Μηνάς
Εγραψε: Pitsirikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου