Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Αυξήθηκαν οι υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα το 2014

Στο μικροσκόπιο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) βρέθηκαν για μια ακόμα χρονιά κυρίως οι οικονομικοί έλεγχοι και τα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης  (41,8% των υποθέσεων), ενώ οι  δήμοι συνιστούν την βασική ευρύτερη κατηγορία ελεγχόμενων φορέων (37% των υποθέσεων).
 Αυτό αποτυπώνεται στην 11η έκθεση (Ιούνιος 2014) από την ίδρυση του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) , όπου αναδεικνύεται το έργο του ΓΕΔΔ , όπως και των ελεγκτικών μηχανισμών της Δημόσιας Διοίκησης, που παρακολουθούνται και αξιολογούνται απ' αυτόν για το έτος 2013.
Κατά την περασμένη χρονιά, παρατηρείται αύξηση των υποθέσεων με τις οποίες ασχολήθηκε ο Γενικός Επιθεωρητής τόσο σε σχέση με το 2012, όσο και ακόμη περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα,  διερεύνησε 1519 υποθέσεις, από τις οποίες οι 53 κρίθηκε ότι εκφεύγουν της αρμοδιότητάς του.
Εκ των 1466 υποθέσεων που αποτέλεσαν αντικείμενο εξέτασης ο κύριος όγκος προήλθε από επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίας (ποσοστό 48,7% και 19,4% αντίστοιχα).
Όπως και την προηγούμενη χρονιά ο μεγάλος αριθμός των καταγγελιών που τίθεται, επωνύμως ή ανωνύμως, υπόψη του ΓΕΔΔ δεν επέτρεψαν την αυτεπάγγελτη εξέταση ζητημάτων γενικότερου ενδιαφέροντος παρά μόνο σε μικρό βαθμό. Έτσι ο Γενικός Επιθεωρητής κινητοποιήθηκε είτε κατόπιν κάποιας πληροφορίας ή ίδιας γνώσης ενός περιστατικού είτε κατόπιν κάποιου δημοσιεύματος σε 38 υποθέσεις (1,5% και 1,3% των υποθέσεων αντίστοιχα), ενώ προχώρησε στην περαιτέρω εξέταση ζητημάτων που ανέκυψαν σε συνέχεια πορισμάτων ελέγχων που του κοινοποιήθηκαν σε 83 περιπτώσεις.
Τέλος, όπως και κατά το 2012, σε πάρα πολλές περιπτώσεις ο έλεγχος κατέληξε στη διαπίστωση ότι δεν συντρέχει κάποιο πρόβλημα (40,4% των υποθέσεων) γεγονός που συνδέεται με το γεγονός της αύξησης των επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών τις οποίες εξετάζει ο ΓΕΔΔ. Στο 26,9% των περιπτώσεων εντοπίστηκαν παράνομες συμπεριφορές και πράξεις, τα δε οργανωτικά προβλήματα των ελεγχόμενων φορέων αναδείχθηκαν στο 16,4% των υποθέσεων ως η βασική μορφή προβλήματος.
Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής,  κλείνει ως εξής το εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης:
«Είναι ζωτικό ζήτημα να ανακαλύψουμε και στη χώρα μας όλοι -πολίτες, υπάλληλοι, διοικητικά όργανα και συνδικαλιστικοί φορείς- τις δύο αυτονόητες και θεμελιώδεις έννοιες πάνω στις οποίες στηρίζεται κάθε οργανωμένη κοινωνία και κάθε σοβαρό κράτος: α) την έννοια της ατομικής ευθύνης, αυτής που δεν θα μας επιτρέπει να κρυβόμαστε πίσω από τους άλλους, που δεν συγχέεται με τις ευθύνες των άλλων, αυτής που εξατομικεύει σε καθένα μας τη φράση του Καζαντζάκη "εσύ θα σώσεις τον κόσμο κι αν δεν σωθεί, εσύ θα φταις" και β) την έννοια του δημοσίου συμφέροντος,στο οποίο εμπεριέχεται η καλή λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, αυτού που αίρεται πάνω από κάθε ατομικό, τοπικό, κομματικό ή άλλο συμφέρον, που νοιάζεται για το σύνολο και όχι για τα άτομα, το κόμμα ή τις παρέες».
 Ολη η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή  Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου