Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία


Σε αρνητική τροχιά οι προγνώσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, παρά την αναγνώριση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της χώρας.



Ανάπτυξη, ανεργία, πληθωρισμός και δημοσιονομικό χρέος ήταν οι σημαντικότεροι οικονομικοί δείκτες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν. Ιδιαίτερα δυσοίωνες έως ανησυχητικές φάνηκαν οι ευρωπαϊκές προβλέψεις σχετικά με το βάθος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και τις ανησυχητικά αυξανόμενες τάσεις των δεικτών της ανεργίας. Εντούτοις ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι γι’ αυτό δεν ευθύνεται η τρόικα και οι δημοσιονομικού πολλαπλασιαστές, αλλά η καθυστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην χώρα.
 

Στο κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι από το Δεκέμβριο και μετά το πρόγραμμα έχει ευθυγραμμιστεί με τους στόχους, εμφανίζεται αισιόδοξη για το 2014, αναμένοντας σαφής βελτίωση όλων των δεικτών υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους και τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πάντως, το γεγονός ότι αναθεωρεί προς το χειρότερο τις προβλέψεις για το βάθος της ύφεσης, και κυρίως για την ανεργία, δεν θεωρείται ενθαρρυντικό σημάδι με δεδομένη την σημερινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα. Σύμφωνα με τη έκθεση της Κομισιόν και παρά τις αρχικά διαφορετικές προβλέψεις της, το ΑΕΠ υποχώρησε το 2012 κατά 6,4%, φέτος θα υποχωρήσει 4,4%, ενώ του χρόνου προβλέπεται μια μικρή ανάκαμψη για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια της τάξης του 0,6%. Και στην περίπτωση της ανεργίας η Κομισιόν «έπεσε έξω», δίνοντας –αντίθεση με τα αρχικά προγνωστικά- 25% για το 2012 και 26,9% το 2013. Ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και την επίδρασή τους στην ύφεση, ο Όλι Ρεν επανέλαβε ότι για την ύφεση στην Ελλάδα ευθύνεται η καθυστέρηση από ελληνικής πλευράς στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και ο φόβος για έξοδο από την ευρωζώνη και τη φυγή κεφαλαίων. Πρόσθεσε ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι και οι εταίροι διευκόλυναν τον περασμένο χρόνο την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, ενώ μετά το Δεκέμβριο το ελληνικό πρόγραμμα ευθυγραμμίζεται με τους στόχους. Καταλήγοντας ο κ. Ρεν τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ, συμφωνούν ότι το δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω αναθεώρησης και δημοσιονομικής προσαρμογής και πως «το κλειδί για την έξοδο από την κρίση το έχει η Ελλάδα». Σχετικά με την εξέλιξη των άλλων δεικτών της ελληνικής οικονομίας, η έκθεση της Κομισιον ποβλέπει σαφή βελτίωση τόσο στη μείωση των ελλειμμάτων όσο και του χρέους σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, ωστόσο αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο δευτερο «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών καθώς και στις αποφάσεις του Εurogroupτου περασμένου Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου