Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ευσεβείς πόθοι

 «Αν βγάλουμε τον Ιούνιο, τα περάσαμε τα δύσκολα. Από τον Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε», είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνάντηση με ομάδα βουλευτών του κόμματός του, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι. Και φυσικά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν έχουμε να κάνουμε με τη χρεοκοπία της χώρας ή την έξοδο από το ευρώ. Αυτά ξεπεράστηκαν με τη συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου, αρκεί φυσικά να εφαρμοστεί.

Το στοίχημα τώρα είναι η ανάκαμψη, η έξοδος από το θανατηφόρο σπιράλ της ύφεσης και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Διότι χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί η χώρα να κρατηθεί με επιβολή νέων φόρων και νέες περικοπές δαπανών.
Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος στόχος και στρατηγική για το πώς θα φτάσουμε εκεί. Να σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή του σχεδίου ώστε επενδυτές, επιχειρηματίες και καταναλωτές να πιστέψουν ότι έρχονται καλύτερες ημέρες, να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να ρίξουν χρήμα στην οικονομία.
Για να έλθει η ανάκαμψη απαιτούνται χρόνος και πάνω απ' όλα σχέδιο πειστικό και αποδεκτό από την κοινωνία. Να ξέρουμε πού πηγαίνουμε. Τι είδους ανάπτυξη θα ακολουθήσει η χώρα. Σε ποιους τομείς πλεονεκτούμε και πώς θα τους εκμεταλλευθούμε.
Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Τρία χρόνια μέσα στην κρίση, κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει παρουσιάσει ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την ύφεση. Μια πρόταση με βάση την οποία θα μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε με τους πιστωτές μας για την προσαρμογή του μνημονίου πάνω σε αυτή. Δεν αρκεί ένα νέο επενδυτικό νομοσχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Από νομοσχέδια και νομοθεσίες άλλο τίποτα σε αυτή τη χώρα.
Οσο λοιπόν δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο, η κατάσταση θα παραμένει κρίσιμη και οι όποιες προσδοκίες ανάκαμψης διατυπώνονται, είναι απλώς ευσεβείς πόθοι.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου