Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Το μπλέξιμο με την υποβολή Φορ. Δήλωσης από φέτος των υπόχρεων άνω των 18 ετών.



    Από φέτος και  για πρώτη φορά  θεσπίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 4110/2013 η υποχρέωση  υποβολής φορολογικής Δήλωσης  εισοδήματος για όσους έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους. Έως εδώ καλά, αν δεν ανέκυπταν τα προβλήματα   που προκύπτουν  με την υποχρέωση από φέτος  υποβολής φορολογικής δήλωσης  Οικον. έτους 2013 (χρήση 2012) και επόμενα.
    Το πρώτο πρόβλημα  που αντιμετωπίζουν  είναι το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από την  ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη  του τέκνου  που ανέρχεται  σε τρεις χιλιάδες  (3.000) ευρώ.
  Το δεύτερο είναι ότι τα προστατευόμενα τέκνα που σπουδάζουν ή υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία  καθίστανται αυτόματα υπόχρεα σε υποβολή φορολογικής δήλωσης , μια και  το τεκμαρτό  εισόδημα των 3.000 ευρώ , υπερβαίνει το ποσό  "των δύο χιλιάδων   εννιακοσίων (2900) ευρώ.
 Βέβαια  το πρόβλημα  δημιουργείται   μόνο για φέτος  μια και για το επόμενο οικον. έτος  2014  (χρήση 2013)  η   ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογούμενου που ορίζεται σε τρεις χιλιάδες  (3.000) ευρώ ,ισχύει μόνο στην περίπτωση που δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Αν δε δηλώνεται, τότε δεν υπολογίζεται η ετήσια αντικειμενική δαπάνη , οπότε  και το τέκνο που σπουδάζει ,  μολονότι  ξεπέρασε το 18ο έτος  της ηλικίας του παραμένει ως προστατευόμενο μέλος.  Πιο απλά για να γίνει κατανοητό , το προστατευόμενο  τέκνο που σπουδάζει   θα έχει αυτοτελή υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον δηλώνει πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
   Αντίθετα, αν δεν δηλώνει  καθόλου πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα
, τότε δεν υπολογίζεται ως εισόδημα η  ετήσια αντικειμενική δαπάνη των 3.000  ευρώ  και παραμένει ως προστατευόμενο τέκνο και φυσικά δεν απαιτείται να προσκομισθούν  σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αποδείξεις.
  Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν ήταν στις προθέσεις του νομοθέτη  η εφαρμογή της  παραπάνω σκληρής διάταξης μόνο για φέτος και σύμφωνα  με τις πληροφορίες μας  για  το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί  θα κατατεθεί τροπολογία που θα ρυθμίζει το θέμα των προστατευόμενων  μελών,  ώστε  η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των 3.000 ευρώ να έχει εφαρμογή και  από φέτος,  δηλαδή για το  οικον. έτος 2013 (χρήση2012).
Υ/Γ:  Για  όποια τροποποίηση γίνει θα σας ενημερώσουμε από τη στήλη μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου