Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Οι επτά πληγές της διαπραγμάτευσης με την τρόικα


   Η τρόικα επανέρχεται έχοντας ψηλά στην ατζέντα της τα θέματα της φορολογίας, των απολύσεων και τις αποκρατικοποιήσεις.  Οι επικεφαλής της τρόικας  έχουν ήδη στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στο οικονομικό επιτελείο ότι  ο έλεγχος δεν θα είναι «χαλαρός» και η πίεση  που θα  ασκηθεί στα  παρακάτω συμφωνηθέντα θα είναι μεγάλη.
 Ειδικότερα:
 Αναδιοργάνωση του εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστες ενέργειες από το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα η φοροδιαφυγή να αυξάνεται και τα πρόστιμα - ληξιπρόθεσμες οφειλές να μην εισπράττονται. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιάσει αναλυτικό σχέδιο στην τρόικα για την ανασύσταση του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού, ενώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα προσληφθούν 200 ελεγκτές και συνολικά 500 μέχρι το τέλος του έτους.
Η τρόικα θα ζητήσει εντός του Μαρτίου να γίνουν αλλαγές στον φορολογικό μηχανισμό προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Στην έκθεση των τεχνικών κλιμακίων (παραδόθηκε στην κυβέρνηση στα τέλη Ιανουαρίου) υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να άρει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν τη μεταρρύθμιση. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει η κυβέρνηση να «αλλάξει δρόμο» και να εγκαταλείψει το υπάρχον μοντέλο και να δημιουργηθεί μία νέα «ημι-αυτόνομη υπηρεσία εσόδων».
  - Επαναπατρισμός κεφαλαίων. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, εφόσον τα κεφάλαια χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για επενδύσεις. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι το θέμα θα συζητηθεί με τις υπηρεσίες της Eυρωπαϊκής Ενωσης.
  - Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα μπουν και οι ρυθμίσεις των οφειλών τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.
  - Ενιαίος φόρος ακινήτων. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν όλα τα σενάρια για την επιβολή του νέου φόρου στα κτίσματα, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια και αναζητούν την καλύτερη λύση προκειμένου να μην επιβαρυνθούν όσοι κατέχουν μικρή ακίνητη περιουσία. Οπως φαίνεται θα εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο ακινήτων τα αγροτεμάχια που χρησιμοποιούνται από τους αγρότες για τις καλλιέργειες.
 - Αντικειμενικές. Μέχρι το τέλος του μήνα θα παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το πόρισμα της ειδικής ομάδας εργασίας για το νέο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
 - Εμμεσοι φόροι. Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να θέσει το θέμα της επανεξέτασης των συντελεστών ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή.
  -  Απολύσεις. Τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων μάλλον θα εγκριθούν, αλλά το ζητούμενο για την τρόικα είναι η δραστική μείωση της γενικής κυβέρνησης.
 - Αποκρατικοποιήσεις. Το οικονομικό επιτελείο αναμένει ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο τον Απρίλιο, όπου θα υπάρξουν οι δεσμευτικές προσφορές για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Ομως, η τρόικα πιέζει για την επίτευξη των στόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου