Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΕΣΠΑ 2014-2020: Κερδισμένες οι Περιφέρειες Αττικής & Κεντ. Μακεδονίας.


  Απόλυτα ικανοποιημένος από τη συμφωνία που επετεύχθη για τον νέο πολυετή Προϋπολογισμό της Ε.Ε. εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός,  δηλώνοντας ότι: «Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, καταφέραμε το μέγιστο δυνατό. Είναι μια απόφαση που ψυχολογικά μας ενισχύει όλους».      Ειδικότερα, η Ελλάδα εξασφαλίζει 14,5 δισ. ευρώ από το «νέο ΕΣΠΑ» για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020  και  επιπλέον, θα λάβει 1,8 δισ. από το διαρθρωτικό σκέλος της αγροτικής πολιτικής  και   2 δισ. ευρώ   από το 2016,  οπότε και θα αναθεωρηθούν τα ποσοστά συμμετοχής, λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης του ΑΕΠ από την κρίση.
Συγκεκριμένα:
 - Προβλέφθηκε για τις περιφέρειες της Αττικής και της Κεν. Μακεδονίας σημαντικά αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης (80%), σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής (50% και 60% αντίστοιχα).
  - Δόθηκε η δυνατότητα προσαύξησης όλων των ισχυόντων ποσοστών συγχρηματοδότησης κατά 10% στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Ελλάδα.
  - Για τις χώρες αυτές θα ισχύσει μεγαλύτερη προκαταβολή κατά την έναρξη των προγραμμάτων (1,5% τον πρώτο χρόνο, 1,5% το δεύτερο και 1% τον τρίτο αντί για 1%, 1% και 1% αντίστοιχα).
  - Μετά την άρση των σχετικών περιορισμών, ο ΦΠΑ, στην περίπτωση που δεν ανακτάται, θα είναι επιλέξιμος για συγχρηματοδότηση, για το σύνολο των παρεμβάσεων.
   - Ο αρχικά προβλεφθείς κανόνας Ν+2 χαλάρωσε κατά ένα χρόνο, δίνοντας μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση των παρεμβάσεων.
  Δείτε την κατανομή των κονδυλίων στο τρέχον και στο επόμενο πρόγραμμα.
 -  ΕΣΠΑ  περιόδου 2007 – 2013 εδώ. 
   &
Διάγραμμα κατανομής  πόρων 2007-2013 
-  ΕΣΠΑ  περιόδου 2014 – 2020 εδώ.
                                              ΣΧΟΛΙΟ:  
   Όπως προκύπτει ,  εξασφαλίστηκε αυξημένη κοινοτική συμμετοχή (80%) στη συγχρηματοδότηση έργων για τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, όπου με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημά τους θα έπρεπε να είναι στο 50%, μια και  σύμφωνα με πληροφορίες και το 2009 το μεγαλύτερο μέρος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος παράχθηκε στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.  Έχει  ιδιαίτερο ενδιαφέρον  ύστερα από την αυξημένη κοινοτική συμμετοχή (80%)για τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας,  η  θέση της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και της Τ.Α. από τη συμφωνία που επετεύχθη, μια και  η συνδρομή από τα Ταμεία δεν συμβαδίζει με τις κοινοτικές στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές.
Υ/Γ: Ιδού δείγμα Ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου