Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς μπορείτε να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ στα ημιτελή κτίσματα - Το λάθος που ανέβασε το φόρο

Χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το 100% του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα κενά ημιτελή κτίσματα που έχουν δηλώσει στο Ε9 των προηγούμενων ετών, ενώ σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να είχαν απαλλαγεί από το 60% του φόρου για τα συγκεκριμένα ακίνητά τους.
Η λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε πρέπει να αναζητηθεί στην υποβολή διορθωτικού Ε9 διότι στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτών η υπερχρέωση με μεγάλα ποσά ΕΝ.Φ.Ι.Α. οφείλεται σε παραλείψεις των ίδιων των φορολογουμένων.

Δείτε πόσος είναι ο σωστός φόρος ακινήτων και συγκρίνετε με το εκκαθαριστικό



Συγκεκριμένα, ο λόγος για τον οποίο υπερχρεώθηκαν με το 100% του φόρου κι όχι με το 40%, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, είναι ότι οι φορολογούμενοι αυτοί δεν επικαιροποίησαν τα στοιχεία για τα συγκεκριμένα ακίνητά τους στη φετινή δήλωση Ε9, αν και οφείλαν να το πράξουν.
Δηλαδή, κάθε ένας από τους φορολογούμενους αυτούς θα έπρεπε κανονικά να είχε υποβάλει Ε9 έτους 2014 και να ξαναδήλωνε στον πίνακα 1 του Ε9 όλα τα στοιχεία για το ημιτελές κτίσματα που έχει προσθέτοντας στη νέα στήλη 32, που προστέθηκε στο φετινό έντυπο (ειδικά για τις ανάγκες του ΕΝ.Φ.Ι.Α.), τον κωδικό 8 που δηλώνει ότι το κτίσμα αυτό είναι «κενό».
Τώρα πλέον, για να διορθώσουν οι φορολογούμενοι αυτή την σημαντική αυτή παράλειψη, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το Σεπτέμβριο να τούς δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν διορθωτική δήλωση Ε9. Τότε θα μπορούν να ξαναδηλώσουν τα ημιτελή κτίσματά τους με την προσθήκη του κωδικού 8 στη στήλη 32.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου