Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Η τελική μείωση στο πετρέλαιο θα φθάσει μέχρι τα 12 λεπτά!

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο διαμορφώνεται σήμερα στα 33 λεπτά το λίτρο, δηλαδή η μείωση κατά 30% σημαίνει ότι ο φόρος θα πέσει στα 23 λεπτά. Μαζί με το ΦΠΑ (που επιβάλλεται και επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) η τελική μείωση φθάνει μέχρι τα 12 λεπτά. Η τιμή που θα διαμορφωθεί τον Οκτώβριο, οπότε αρχίζει η περίοδος θέρμανσης, εξαρτάται ωστόσο και από τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς (διεθνείς τιμές καυσίμων και ισοτιμία δολαρίου / ευρώ), που θα έχουν διαμορφωθεί τότε.
Ωστόσο εγείρονται ερωτηματικά σχετικά με την συγκεκριμένη αναφορά του προθυπουργού για μείωση ΜΟΝΟ στο φόρο του πετρελαίου "θέρμανσης".
Εφόσον η μείωση που εξαγγέλθηκε ισχύσει μόνο για το πετρέλαιο θέρμανσης τότε "πάει περίπατο" η περιβόητη εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο που ήταν και το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης την χρονιά (2012) που έγινε η αύξηση.  
Εάν δεν μειωθεί ταυτόχρονα και ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης τότε θα γυρίσουμε στο πρότερο καθεστώς, όπου ανθούσε το λαθρεμπόριο λόγο της διαφορά της τιμής, και μάλιστα με ελάχιστα οφέλη προς τους καταναλωτές, αφού η νέα  τιμή παρά την μείωση που εξαγγέλθηκε παραμένει ιδιαιτέρα υψηλή.
Αναμένουμε τις απαραίτητες λεπτομέρειες και τις διευκρινίσεις από το Υπ.Οικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου