Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Άλλη μια κυβίστηση αναφορικά με τους όρους των συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ τησ ν.ε  ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων
Για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων
 Πολιτική πρόκληση αποτελεί η κύρωση από την Βουλή των συμβάσεων "ανοιχτής πόρτας", με τις οποίες κατοχυρώνεται το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, τα Ιωάννινα
και τον Πατραϊκό Κόλπο  σε ιδιωτικές εταιρείες, καθώς δεν προασπίζεται και δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Η κύρωση των συμβάσεων που το περιεχόμενό τους είναι σκανδαλωδώς ευνοϊκό για τον μισθωτή σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού λαού, χωρίς ελεγκτικό μηχανισμό (εκκρεμεί εδώ και 3 χρόνια η στελέχωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.) και με διάτρητο θεσμικό πλαίσιο όσο αφορά και την προστασία του περιβάλλοντος, ανοίγει τον δρόμο διάπλατα για τη ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου.
Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα αντίθετος και κινείται με συνέπεια στην άλλη όχθη του ποταμού όπου η αναζήτηση φυσικών πρώτων υλών, η αξιοποίηση και η ορθολογική εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της χώρας μας συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, προς όφελος του λαού μας, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και μέρος του σχεδίου για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Αναφορικά με την ανεύθυνη δήλωση, στα όρια της γελοιότητας, του βουλευτή της συγκυβέρνησης Μιχάλη Κασσή, σχετικά με την θέση και στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των υδρογονανθράκων, θυμίζουμε ότι στις 26-6-2013 η παράταξη «Ήπειρος Τόπος να ζεις», στην οποία συμμετείχε ως Περιφερειακός Σύμβουλος και ο ίδιος, διά στόματος του επικεφαλής της Βαγγέλη Αργύρη, τοποθετείται ότι: α) η εξόρυξη πρέπει να γίνεται από δημόσιο φορέα για το δημόσιο συμφέρον β) όταν η εξόρυξη δεν γίνεται συλλογικά, σωστά και με κανόνες, στο τέλος έχεις καταστροφή γ) το νομικό πλαίσιο δεν εξασφαλίζει με επάρκεια τα περιβαλλοντικά ζητήματα και δ) γεννιούνται μεγάλες προσδοκίες χωρίς επαρκή δεδομένα.
Τί μεσολάβησε λοιπόν και ο κ. Κασσής άλλαξε γνώμη; Γιατί αν διαφωνούσε και τότε με τη θέση της παράταξής του δεν το έκανε σαφές στο Περιφερειακό συμβούλιο;  
Ας καταλάβει ο κ. Κασσής ότι η  ανάπτυξη προς όφελος του λαού και της χώρας, δεν έρχεται με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και ότι η διαπραγμάτευση για τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα ζητήματα κινείται στη λογική της υπεράσπισης του συλλογικού συμφέροντος μέσα από διαφανείς, καθαρές και δημοκρατικές διαδικασίες. Διαδικασίες που προφανώς είναι άγνωστες στον βουλευτή που με τις πράξεις του όλα τα χρόνια της πολιτικής του καριέρας και τελευταία με τις υπογραφές του στα μνημόνια έβαλε και αυτός το λιθαράκι του (και μάλιστα αρκετά μεγάλο) ώστε η Ήπειρος, η πολύπαθη περιοχή όπως την αποκάλεσε,  να είναι η φτωχότερη Περιφέρεια της Ελλάδος.
Διαβεβαιώνουμε τον Ηπειρώτικο λαό ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ, η έρευνα όσο και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων θα γίνει κάτω από ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο από αυτό που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, με ένα διαφορετικό φορολογικό μοντέλο, με διαβούλευση και συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες, με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, προτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον, μεριμνώντας για την ασφάλεια των εργαζομένων και μη διαταράσσοντας παραγωγικές διαδικασίες που αναπτύσσονται ήδη σε μια περιοχή.

Το Γραφείο Τύπου

Απάντηση του Μιχάλη Κασσή στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τους υδρογονάνθρακες

Με αφορμή την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των υδρογονανθράκων, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ , κ. Μιχάλης Κασσής, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μετά το "πάρτε κόσμε" των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί και το "να χάσουμε και άλλες ευκαιρίες" για ανάπτυξη στην Ήπειρο. Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξόρυξη υδρογονανθράκων και στις αναφορές του σε εμένα , τους λέω πως πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Σήμερα προχωρούν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση αναδόχων που θα ερευνήσουν και θα εξορύξουν πιθανά κοιτάσματα για λογαριασμό του Δημοσίου που είναι ο ιδιοκτήτης και που αποκομίζει μεγάλα οικονομικά οφέλη αλλά και θέσεις εργασίες για τους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες. Αυτά τα
στοιχεία με καθιστούν συνεπή σε όσα κατά καιρούς έχω υποστηρίξει.Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το καπέλο που βγάζει ευρώ και μοιράζει, βρήκε και το καπέλο που βγάζει τεχνογνωσία εντοπισμού κοιτασμάτων και εξόρυξης; Ο λαϊκισμός έχει και όρια...»
16/9/2014
ΣΧΟΛΙΟ:  Για την ταμπακιέρα καμία απάντηση, όντως ο λαϊκισμός έχει και όρια..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου