Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Αβάσιμα άλλοθι Δήμου Ιωαννιτών


Η ΔΗΛΩΣΗ  
Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Μάντης: 
  Σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο και αδυναμία λειτουργίας οδηγείται η τοπική αυτοδιοίκηση μετά την ανακοίνωση για τη νέα περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, τη δεύτερη στη διάρκεια του έτους.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όλους τους Δήμους και το Δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος από τα ίδια κονδύλια εξυπηρετεί ένα τεράστιο δάνειο που έρχεται από το παρελθόν αλλά και τα δάνεια της ΔΕΥΑΙ.
    Η πρώτη περικοπή ΚΑΠ που έγινε πριν έναν  χρόνο ποσοστού 28% , πλέον η δεύτερη που  ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 2012  ποσοστού  επίσης 28%   και  η προαναγγελλόμενη νέα περικοπή  της τάξης του 29% θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση., οπότε  υποχρεώνει το Δήμο να αναζητήσει άλλες πηγές χρηματοδότησης.
     Με δεδομένες τις τοκοχρεολυτικές δόσεις που καταβάλλονται τόσο για λογαριασμό του Δήμου όσο και για λογαριασμό της ΔΕΥΑΙ τα χρήματα που θα απομένουν δεν θα αρκούν ούτε για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Δυστυχώς οι Δήμοι είναι αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο δύσκολα μπορεί να επιλυθεί.
  Δήμαρχος κ. Φ. Φίλιος:    Αυτή η πολιτική δεν οδηγεί σε λύσεις. Αντιθέτως επιτείνει το πρόβλημα, βαθαίνει την κρίση και μετατρέπει τους Δήμους σε μέρος της. Η αποστέρηση σημαντικών πόρων καταδικάζει τους Δήμους σε αδυναμία λειτουργίας. Παράλληλα καταδικάζει και τους πολίτες, καθώς οι Δήμοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις απαιτήσεις. Είχα αναφέρει και παλιότερα  ότι οι Δήμοι θα πρέπει να κινηθούν αυτόνομα και να διαπραγματευθούν μόνοι τους χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλη λύση δεν υπάρχει….
    
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

Το κεντρικό πρόβλημα  της χώρας μας  σε μικρογραφία και στο Δήμο μας . Το ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες  είναι ποίοι ευθύνονται για τα χρέη  που δημιουργήθηκαν  και πως σκέπτεται να τα αντιμετωπίσει η Δημ. Αρχή . Η λύση της προσφυγής  σε νέο  δανεισμό   και της κρυφής αύξησης των  ανταποδοτικών τελών , χωρίς την κατάρτιση  ενός Μεσοπρόθεσμου Πλασίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής  
όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά  φέρνει κοντά τη  χρεοκοπία. Όσο η  Δημ. Αρχή στερείται πολιτικής βούλησης για λήψη μέτρων , σπαταλάει πόρους σε δράσεις δευτερεύουσας σημασίας  και   κυρίως  δεν αναζητάει ευθύνες  για τα χρέη που έχουν παραγραφεί, σε συνδυασμό και με την καθημερινή πολιτικάντικη πρακτική της , να είναι σίγουρη ότι δεν θα μπορεί να επικαλείται ως  άλλοθι τις περικοπές  των ΚΑΠ.
    Για καλύτερη πληροφόρηση και  μελέτη των οικονομικών στοιχείων, έχει μεγάλο ενδιαφέρον  τα ποσοστά των ΚΑΠ να απεικονισθούν  σε απόλυτους αριθμούς και βεβαίως να δοθούν στη δημοσιότητα τα παραγραφόμενα  χρέη αλλά και τα άληκτα δάνεια  τόσο της ΔΕΥΑΙ όσο και των άλλων φορέων για μια εμπεριστατωμένη και βιώσιμη  για το Δήμο μελέτη  προς όφελος των μόνιμων υποζυγίων που είναι οι συνεπείς δημότες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου