Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Δήμος Ιωαννιτών: Οδηγείται στην πτώχευση;


Η ΔΗΛΩΣΗ
 Ο Δήμαρχος  Ιωαννίνων για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης:
   « Είναι πλέον γνωστό ότι οι δραματικές και επώδυνες περικοπές πόρων σε συνδυασμό με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αλλά και την μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς να συνοδεύονται από τους ανάλογους πόρους –παρότι αυτό αποτελεί συνταγματική επιταγή- προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης…»
    « Η κατάσταση αυτή έχει επισημανθεί εγκαίρως από τους Δήμους και την ΚΕΔΕ. Δυστυχώς πλέον οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το καθεστώς που ισχύει σήμερα στους Δήμους δεν είναι λυμένο ούτε καν το πρόβλημα της μισθοδοσίας του προσωπικού καθώς αυτή συνδυάζεται με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.  Οι ΚΑΠ από το 2010 μέχρι και σήμερα έχουν μειωθεί κατά 60%, ενώ δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για έργα…… ».

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ
 
Με τις  δηλώσεις του ο κ. Δήμαρχος μας προετοιμάζει για τα χειρότερα με σκοπό να καλύψει  την εισπρακτική και βεβαιωτική  ανικανότητα  της Δημ. Αρχής.
     Ασφαλώς και  οι περικοπές  πόρων θα δημιουργήσουν πρόβλημα όχι μόνο στη μισθοδοσία του προσωπικού  αλλά και στις λοιπές λειτουργικές δαπάνες.
  Όμως , το σημαντικό  πρόβλημα του Δήμου,  πέραν της παραγωγικότητας των υπηρεσιών, εστιάζεται πρωτίστως   στην ανικανότητα του βεβαιωτικού και εισπρακτικού μηχανισμού  των απαιτήσεων του Δήμου από τέλη, πρόστιμα, εισφορές, μισθώματα κλπ, καθώς  και από την  ανεπάρκεια που εμφανίζει στην πάταξη της δημο-φοροδιαφυγής.
Για παράδειγμα, η μη  βεβαίωση των εισφορών σε χρήμα των σχεδίων πόλης  (π.χ.Καρδαμίτσια),   η μη είσπραξη μισθωμάτων και λοιπών τελών καθώς  και τα παραγραφόμενα κάθε χρόνο χρέη από τη μη είσπραξη των δημοτικών τελών από ύδρευση, αποχέτευση, τραπεζοκαθίσματα   κλπ. & η μη πάταξη της δημοφοροδιαφυγής , όπως διαπιστώνεται από τις ανακριβείς δηλώσεις δημοτικών στοιχείων.

   Πρωτίστως, τα έσοδα του δήμου πάσχουν από την  έλλειψη πολιτικής βούλησης του Δημάρχου  και των  αντιδημάρχων για μη  είσπραξη των  νόμιμων απαιτήσεων  και δευτερευόντως από τη μείωση των ΚΑΠ . Η  εκπόνηση ενός   Μεσοπρόθεσμου Πλασίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής  (τόσους συμβούλους έχει)  θα έλυνε πολλά.
  Άλλωστε, ας  μη διαφεύγει της δημ. αρχής, ότι ο μισθωτός και συνταξιούχος πληρώνει για τέταρτη φορά τις οριζόντιες  περικοπές των χρεοκοπημένων κυβερνήσεων  και θα περίμενε  να δει από τη Δημ. Αρχή μια  ορθολογικότερη ανακατανομή των δημοτικών τελών, τα οποία καθίστανται δυσβάστακτα,  προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής πρόνοιας  αλλά και ενίσχυσης της λογοδοσίας    πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
     Ήδη, τα όσα τελευταία είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά  με τις  αναθέσεις, τις παράνομες κατατμήσεις έργων και την  επαναπροκήρυξη   της παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών για την υλοποίηση των έργων του Πνευματικού Κέντρου που είναι ενταγμένα  στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας 2007-2013, ενδυναμώνουν  το κλίμα της καχυποψίας και οι δημότες,  ελλείψει πολιτικών αποφάσεων, που δεν απαντούν στην άντληση εσόδων  από τις παραπάνω  παραλείψεις και ανεπάρκειες , δεν πρόκειται να τις ανεχθούν.  Η περικοπή των ΚΑΠ που ανέρχονται  σε κάποιες χιλιάδες ευρώ δεν πρέπει να μετακυλισθεί  σε βάρος των κοινωνικών υπηρεσιών και των εργαζομένων, αφού η βεβαίωση, η είσπραξη και η πάταξη της δημοφοροδιαφυγής μπορεί να  εισρεύσει  στα ταμεία του Δήμου εκατομμύρια ευρώ .
 Το μότο  προς την αξιωματική αντιπολίτευση: « μη μιλάτε εσείς γιατί τα ίδια κάνατε»  εξοργίζει τους δημότες γιατί καταψηφίζοντάς την την κατέστησαν αξιωματική αντιπολίτευση. 
    Το ζητούμενο δεν είναι το ποσοστό στην παρανομία , το ζητούμενο είναι η δημ. αρχή και ο Δήμαρχος προσωπικά να αποστασιοποιηθεί από πρακτικές του χθες και να κάνει βίωμα το λεγόμενο από τον Ν. Καζαντζάκη:
  « Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω».

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου