Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΕΡΩΤΗΜΑ
 
Οι καταθέσεις μου δεν καλύπτονται από τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί με τις φορολογικές μου δηλώσεις. Η ακάλυπτη διαφορά φορολογείται και πώς; Μπορώ να προσκομίσω δικαιολογητικά για τη κάλυψη της διαφοράς και πότε

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του Ν.3888/2010, προστέθηκε εδάφιο στην παράγραφο 3 του άρθρου 48 του Κ.Φ.Ε. Ν.2238/1994, ως εξής: « Σε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, ο φορολογούμενος μπορεί να κληθεί να αποδείξει είτε την πραγματική πηγή ή αιτία προέλευσής της, είτε ότι φορολογείται από άλλες διατάξεις, είτε ότι απαλλάσσεται από το φόρο με ειδική διάταξη, προκειμένου αυτό να μην φορολογηθεί ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων της χρήσης κατά την οποία επήλθε η προσαύξηση.»


Με τις νέες λοιπόν αυτές διατάξεις και την ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπ. Οικονομικών (ΠΟΛ 1095/2011) κάθε αύξηση της περιουσίας που μπορεί να αναφέρεται σε κινητή ή ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής, οικόπεδα, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, πάσης φύσεως χρεώγραφα, (μετοχές, τοκομερίδια), καταθέσεις, κλπ. λογίζεται ως εισόδημα προερχόμενο από ελευθέρια επαγγέλματα , οπότε για να μην φορολογηθεί θα πρέπει να αιτιολογηθεί η πηγή προέλευσης και το ποσό, διαφορετικά η ακάλυπτη διαφορά φορολογείται με τη ισχύουσα φορολογική κλίμακα.


Δικαιολογητικά για την κάλυψη της διαφοράς μπορείτε να προσκομίσετε , εφόσον κληθείτε από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για έλεγχο , πλην όμως οποιαδήποτε προσαύξηση περιουσίας μπορεί να δηλωθεί και από εσάς , χωρίς να απαιτούνται στοιχεία απόκτησης αυτής ώστε να φορολογηθεί ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα στο οικονομικό έτος που δηλώνεται.


ΕΡΩΤΗΜΑ :

Ο Κ.Κ. ερωτά: Έχω στην κατοχή μου από κληρονομιά μονοκατοικία 120 τ.μ. στα Ιωάννινα και ΙΧ 1.400 κ.εκ. με έτος κυκλοφορίας το 2009. Το αντικειμενικό μου εισόδημα από μισθωτή εργασία ανέρχεται στις 4.000 ευρώ και δεν υπέβαλα ακόμη φορολογική δήλωση. Σας παρακαλώ να μου γνωρίσετε πρώτον: αν έχω υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης , δεύτερον αν ναι και την υποβάλλω εκπρόθεσμα χάνω το αφορολόγητο της κλίμακας και των αποδείξεων; και τρίτον ποια πρόστιμα θα μου επιβληθούν;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

1η.- Υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης έχετε γιατί οι αντικειμενικές δαπάνες από το σπίτι, το αυτοκίνητο και τη δαπάνη διαβίωσης δημιουργούν εισόδημα από τεκμήρια ποσού 15.160 ευρώ και ξεπερνούν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.


2η.- Με την εκπρόθεσμη υποβολή της φορολογικής σας δήλωσης παραμένει το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ , αλλά δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις δαπανών του κωδ. 049 , οπότε για την περίπτωση σας υπάρχει επιβάρυνση ποσού 379 ευρώ.


3η – Στον φόρο που θα προκύψει από την εκκαθάριση θα υπολογισθεί και προσαύξηση ποσοστού 1% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης υποβολής.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου