Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Δεν αποδέχθηκε το έλλειμμα ο πρώην ταμίας του Δήμου Ιωαννιτών.




    Εικονικό χαρακτήρισε το έλλειμμα που διαπιστώθηκε στο Δήμο Ιωαννιτών ο πρώην ταμίας, διατεινόμενος πως δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα μετρητών και αμφισβητώντας τα πορίσματα των τεσσάρων ελέγχων. Στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως είναι αθώος και μίλησε για «κατασκευασμένες λογιστικές αλχημείες», καθώς και για υπόθεση που στήθηκε για να καλύψουν τα όσα έγιναν στο Πέραμα, συνδέοντας το έλλειμμα στο Δήμο με την υπόθεση της δολοφονίας του υπαλλήλου του Σπηλαίου Περάματος από τον εισπράκτορα του Δήμου, ο οποίος στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του.
Απολογούμενος ο πρώην ταμίας παρουσίασε αρκετές εκδοχές για το πώς μπορεί να προέκυψε το έλλειμμα που του αποδίδεται. Μία εκδοχή είναι αυτή της σύνδεσης με την υπόθεση του Περάματος, καθώς κατέθεσε πως ο εισπράκτορας του είχε εκμυστηρευτεί λίγο πριν τη διπλή τραγωδία πως έχει 200.000 ευρώ έλλειμμα. «Για να σκεπάσουν αυτό, τα φόρτωσαν σε μένα», ισχυρίστηκε λέγοντας πως η ίδια επιτροπή που κλήθηκε να διενεργήσει τότε έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία χωρίς να εντοπίσει τίποτα, ήταν και η επιτροπή στην οποία δόθηκε εντολή να ελέγξει και τον ίδιο.
Μία δεύτερη εκδοχή έχει να κάνει με το ότι δεν επεστράφησαν στα ταμεία του Δήμου οι κρατήσεις οι οποίες είχαν διπλοπληρωθεί και από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής και από τον Δήμο, με τον κατηγορούμενο να δηλώνει πως του ειπώθηκε ότι υπήρξε διόρθωση, αλλά χρήματα στο ταμείο δεν επέστρεψαν ποτέ.
Επίσης μίλησε για προπληρωμές επιταγών κατ’ εντολή αντιδημάρχων και προέδρων Νομικών Προσώπων, χωρίς παράλληλα να εκδίδονται εντάλματα πληρωμής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου από τον ίδιο και να χάνεται ο λογαριασμός.
Εξηγήσεις έδωσε και για την περιβόητη μεταφορά ποσού 285.000 ευρώ από τράπεζα σε τράπεζα για την οποία του καταλογίζεται πως εξέδωσε ένταλμα πληρωμής, μιλώντας για μία λογιστική τακτοποίηση, προκειμένου να εμφανιστεί η πληρωμή προς τη ΔΕΗ για χρήματα που είχε παρακρατήσει για το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου της στην Κενάν Μεσαρέ. Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως είχε κόψει και γραμμάτιο είσπραξης, το οποίο στη συνέχεια ακύρωσαν οι Ορκωτοί Λογιστές.
Ο πρώην ταμίας αναφέρθηκε και στο γραμμάτιο των 965.000 ευρώ, λέγοντας πως δεν το εισέπραξε αρχικά λόγω φόρτου εργασίας και μιας ολιγοήμερης άδειάς του, και στη συνέχεια γιατί θεώρησε πως αυτός ο τρόπος θα διευκόλυνε το Δήμο για να μην έχει πρόβλημα να λάβει την τακτική επιχορήγηση, καθώς ήδη είχε προκύψει το έλλειμμα και δε μπορούσε να δικαιολογηθεί με διαφορετικό τρόπο. Όπως εξήγησε την πρόταση αυτή την είχε καταθέσει στον τότε αντιδήμαρχο Νίκο Μάντη, ο οποίος ήταν αντίθετος, ωστόσο ο ίδιος πήρε την πρωτοβουλία και το έκανε για να διευκολύνει το Δήμο.
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του προσπάθησε να αμφισβητήσει την ορθότητα των καθολικών ελέγχων, χαρακτήρισε αναξιόπιστη την πραγματογνωμοσύνη του κ. Φίλη και υποστήριξε πως αλλοιώθηκαν τα στοιχεία από την πρώτη επιτροπή, ενώ άφησε αιχμές για πολιτικές πιέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια που βρέθηκε στη θέση του ταμία.
«Υπήρχε πόλεμος νεύρων από τον αντιδήμαρχο και τον γραμματέα του Δήμου. Μας πίεζαν να πληρώνουμε χωρίς να έχουν εκδοθεί εντάλματα και όταν φέρναμε αντιρρήσεις μας έλεγαν ότι είμαστε τσιράκια του Γκόντα… Το Δημαρχείο δεν είναι δημόσια υπηρεσία, είναι ιδιοκτησία του κάθε Δημάρχου. Όποιος μιλήσει, του κόβουν το κεφάλι…. Γνώριζαν από το Σεπτέμβριο το έλλειμμα, αλλά ήθελαν να το εκμεταλλευτούν πολιτικά… Αυτά τα χέρια είναι πεντακάθαρα. Δεν έχω πάρει ούτε μισό ευρώ… Αφού είναι καθαροί, γιατί δε φέρνουν τα εντάλματα και τα γραμμάτια να τα βάλουμε κάτω και αν έχουν δίκιο, ας πάω φυλακή», ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά σημεία της απολογίας του, η οποία έγινε σε δύο μέρη, καθώς το Δικαστήριο διέκοψε σε μια στιγμή που ο κατηγορούμενος αισθάνθηκε αδιαθεσία.
Το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων που έχουν εμπλοκή στην υπόθεση είχε ζητήσει πριν την έναρξη της απολογίας του πελάτη του ο συνήγορος υπεράσπισης Δημήτριος Δήμου.
«Δεν είχα τη δυνατότητα ελέγχου»
Τη θέση πως δεν είχε τη δυνατότητα να ελέγξει το κομμάτι της Ταμειακής Υπηρεσίας , υποστήριξε η πρώην Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία κατά την απολογία της κατέθεσε πώς δεν είχε άμεση σχέση με τα μετρητά του ταμείου και δεν είχε άμεση εποπτεία στη συμφωνία ταμείου, καθώς δεν είχε πρόσβαση στα extrait της τράπεζας. Και η δεύτερη κατηγορούμενη είπε πως προπληρωνόταν επιταγές χωρίς εντάλματα, κάτι που η ίδια αγνοούσε τότε, αλλά το έμαθε αργότερα, κάτι που δείχνει πως δεν θα μπορούσε να ελέγξει το ταμείο.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης
Πριν τις απολογίες κατέθεσαν ένας από τους αδερφούς και η σύζυγος του πρώην ταμία, οι οποίοι είπαν πως δεν είχαν διαπιστώσει καμία αλλαγή στον τρόπο ζωής του κατηγορούμενου, τον οποίο περιέγραψαν ως σωστό οικογενειάρχη και ευσυνείδητο στη δουλειά του. Μάλιστα ο αδερφός του κατέθεσε πως ο ίδιος πληρώνει τα δικαστικά έξοδα, ενώ η σύζυγός του υποστήριξε πως δεν ήθελε να γίνει ταμίας, αλλά τον παρακάλεσαν ο προηγούμενος ταμίας και ο τότε Δήμαρχος. Η σύζυγός του ρωτήθηκε από τον Εισαγγελέα και αν έπαιζε τυχερά παιχνίδια, για να απαντήσει πως δεν είχε αντιληφθεί  να παίζει μεγάλα ποσά. «Όπως ο μέσος Έλληνας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε και ένας τεχνικός σύμβουλος του κατηγορούμενου, ο οποίος τόνισε πως η έκθεση βασίστηκε στα στοιχεία που παρείχε ο ταμίας, καθώς δεν δόθηκαν τα επιπλέον στοιχεία που ζητήθηκαν από το Δήμο μέσω της Εισαγγελίας.
Ως μάρτυρας υπεράσπισης της πρώην Διευθύντριας Οικονομικών Υπηρεσιών κατέθεσε ένας συνάδελφός της, ο οποίος επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ των κωδικό της και ο ίδιος τη βοηθούσε να έχει πρόσβαση στα στοιχεία.
 Πηγή: ΒΗΜΑ ΝΕWS
Σύνταξη: Αποστόλης Τζελέτας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου