Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

¨Ο ΣΥΡΙΖΑ ας τολμήσει¨


      Η Κυβέρνηση  βρίσκεται, πράγματι,  σε  δύσκολη κατάσταση .Η Χώρα πορεύεται σταλασπόνερα  της κρίσης, οι Ευρωπαίοι απαιτούν  και η κοινωνία  απογοητεύεται. Έτσι,  έχει διαμορφωθεί  μια  πολιτική ατμόσφαιρα  που  μειώνει την ελπίδα  και την  προοπτική για μια  διαφορετική  πορεία  που  να ανταποκρίνεται  στις ανάγκες της κοινωνίας  και τα  οράματα  της Αριστεράς. Και  οφείλουμε  να ομολογούμε ότι  τώρα, ύστερα  από τη διαχείριση  της διακυβέρνησης, υπάρχει  και στο ΣΥΡΙΖΑ  ευθύνη .
      Εκτιμώ ,  λοιπόν,   πως όσο  η κυβέρνηση περιορίζει τη δράση της  μόνο στο οικονομικό  επίπεδο ,  τα πολιτικά αδιέξοδα  τόσο για  το  κυβερνητικό  κόμμα  όσο και γενικότερα  για τη χώρα θα  εντείνονται και κανείς δε γνωρίζει πού μπορεί  να οδηγηθεί το όλο  πολιτικό  οικοδόμημα .  Αν δεχτούμε  ως πιθανή  μια τέτοια εξέλιξη, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να σκεφτεί με ένα πνεύμα  εντελώς  διαφορετικό και να προχωρήσει σε καινοτομίες που θα ανοίξουν  νέους  δρόμους για την  τύχη  και του  πολιτεύματος και γενικότερα  των πολιτών . Δεν ταιριάζει στην Αριστερά να συμβιβάζεται με κατεστημένες  νοοτροπίες και με λογικές  που έχουν  οδηγήσει τον τόπο σε πλήρη στασιμότητα  και σε γενικευμένη απογοήτευση.  Οφείλει να τολμήσει εκείνες τις  τομές που θα  αλλάξουν παντελώς τη διαχείριση  της πολιτικής εξουσίας και θα εδραιώσουν  μια άλλη γόνιμη και δημοκρατική αντίληψη στην υπόθεση  της διακυβέρνησης.
     Με βάση αυτά  τα δεδομένα,  κρίνω ότι ήρθε η ώρα  ο ΣΥΡΙΖΑ  να τολμήσει την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό  σύστημα .
    Προτάσεις  για αλλαγή του εκλογικού νόμου  ο οποίος θα στηρίζει την  πολιτική  σταθερότητα,  θα αποκλείει το σχηματισμό οικουμενικών  κυβερνήσεων και  θα συμβάλλει στο σχηματισμό  κυβερνήσεων  στη βάση  προγραμματικών συγκλήσεων είναι αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε.
    Σήμερα, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ  μπορεί και έχει την ευθύνη  να προτείνει την απλή  αναλογική, και μάλιστα , ύστερα  από την εμπειρία της οικονομικής  κρίσης, διαθέτει  επιχειρήματα  πολλά και  ισχυρά, ώστε η πλειοψηφία του λαού  να αποδεχτεί και να  συναινέσει σ΄ αυτή την πρωτοβουλία .
    Οι οικονομικές και πολιτικές  συνθήκες δείχνουν  ότι δεν  μπορεί κανένα κόμμα  μόνο του να υπερβεί τα αδιέξοδα. Χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε η συνεννόηση, η συναίνεση , η προγραμματική σύγκλιση και η  πολιτική συλλογικότητα στη διαχείριση των κοινών. Η απλή αναλογική  θα αποκαλύψει ποιο κόμμα  σκέφτεται πραγματικά την κοινωνία  και ποιο μπορεί  να  πείσει με τις προτάσεις του  τους πολίτες . Μόνο  η απλή  αναλογική  θα  επιβάλλει την  προγραμματική σύγκλιση  και θα  εκφράσει τη γενική βούληση. Όλες  οι άλλες πρακτικές   εξυπηρετούν  την κομματική ιδιοτέλεια  και έρχονται  από το γερασμένο παλαιοκομματικό σύστημα.
    Γιατί  κανένα  κόμμα, αριστερό  ή δεξιό,  στα πλαίσια της απλής αναλογικής,  δε θα μπορεί  να  υπόσχεται  τα πάντα ή να συμπεριφέρεται απαξιωτικά προς τα άλλα. Όλοι θα έχουν την ευθύνη  και της πρότασης  και της διαχείρισης της εξουσίας. Όσοι  επιμένουν ακόμα  στην ίδια  εκλογική διαδικασία ανήκουν στο παρελθόν  και προσδιορίζονται  από το πάθος  της εξουσιομανίας. Ο λαός με τα μεγάλα προβλήματά   του -  οικονομικά, θεσμικά και  εθνικά - δεν  εμπιστεύεται την επίλυσή τους μόνο  σε ένα κόμμα.  Και ας μη λησμονάμε  ποια είναι σήμερα  η εκτίμηση  των πολιτών για τους  αιρετούς  άρχοντες . Άρα,  ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αναλογιστεί τη σημασία των θεσμών και να θεωρήσει δευτερεύουσα αξία την κομματική πρωτιά. Άλλωστε,  στις μέρες  μας, ιδέες, αξίες και αρχές έχουν μετατραπεί σε  κουβάρι,  όπου οι ιδεολογικές διαφορές είναι και δυσδιάκριτες και αδιάφορες για τους πολλούς.
    Να, λοιπόν, ένα  λαμπρό πεδίο προσφοράς εκμέρους της κυβέρνησης. Και είμαι βέβαιος ότι αυτή η θεσμική πρωτοβουλία θα  ενισχύσει στη συνείδηση του κόσμου τη βεβαιότητα ότι η Αριστερά  συνεχίζει  τον αγώνα  για την εδραίωση και ενίσχυση της  δημοκρατίας και της κοινωνικής αλλαγής.    Οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο ο λαός εναπόθεσε  τις ελπίδες του, να πραγματοποιήσει όσα χρονίζουν και να μην καθυστερήσει  τις αλλαγές που  εκκρεμούν. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει ως πολιτική δύναμη΄ κάτι που  διασφαλίζει η θέσπιση της απλής αναλογικής που  αναγκαστικά οδηγεί σε διακυβέρνηση  στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων με κορμό την αριστερά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου