Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Η πορεία της δίκης & οι δύο εκδοχές για το πως "χτίστηκε" το έλλειμμα.




Δύο διαφορετικές εκδοχές για το πώς προέκυψε το έλλειμμα στο ταμείο του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάστηκαν σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων, με την υπεράσπιση
του ταμία να επιχειρεί να συνδέσει την εν εξελίξει διαδικασία και με το φόνο και την αυτοχειρία στο Πέραμα, βασιζόμενη κυρίως και στις μαρτυρική κατάθεση του πρώην Δημάρχου Νίκου Γκόντα. Παράλληλα, αναδείχθηκε ο πλημμελής έλεγχος στην Ταμειακή Υπηρεσία επί πολλά χρόνια, κάτι που αποτυπώνεται και στην διαπίστωση ελλειμμάτων που χρονολογούνται από το 2009, δύο χρόνια δηλαδή νωρίτερα από την περίοδο που ο κατηγορούμενος ανέλαβε χρέη δημοτικού ταμία, με τον Εισαγγελέα να αφήνει να εννοηθεί πως θα ακολουθήσει έλεγχος σε βάθος 12ετίας, όσο δηλαδή είναι και ο χρόνος παραγραφής, για να αποτυπωθεί ποιο πραγματικά μπορεί να είναι το πραγματικό έλλειμμα.
Πέραν της εκδοχής ότι ο ταμίας φέρει την αποκλειστική ευθύνη του ελλείμματος υπεξαιρώντας σταδιακά μεγάλα χρηματικά ποσά, τόσο ο πρώην Δήμαρχος, όσο και ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Μακόπουλος, υποστήριξαν πως δεν είναι απόλυτα σίγουροι πως το έλλειμμα είναι αποκλειστικά ταμειακό, επιμένοντας πως μπορεί να έχει προκύψει στη διαδικασία της μετάπτωσης των λογιστικών συστημάτων, αλλά και από εγγραφές που πραγματοποιούσαν άλλα πρόσωπα στο σύστημα. Ο κ. Γκόντας μίλησε για προσπάθεια συγκάλυψης, επιχείρησε να αποδώσει και πολιτικές ευθύνες λέγοντας ότι ήταν εύκολος ο έλεγχος, ενώ επέμεινε και στο ότι ο ίδιος και η παράταξή του ανέδειξαν και δημοσιοποίησαν το πρόβλημα, όταν ενημερώθηκαν από την πρώην Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών.
Ο πρώην Δήμαρχος επέμεινε και στο ότι η υπόθεση που δικάζεται, συσχετίζεται άμεσα με την τραγωδία στο Πέραμα, γεγονός που οδήγησε και στην παρέμβαση του κατηγορουμένου που απευθυνόμενος στο δικαστήριο, είπε: «Αλλού ψάξτε το έλλειμμα. Στο Πέραμα διέγραφαν τους καταλόγους και τα φόρτωναν σε μένα».
Οι αναφορές του πρώην Δημάρχου για παρεμβάσεις στο σύστημα και συσχέτιση με την υπόθεση του Περάματος οδήγησαν και στην κατάθεση από την πλευρά της υπεράσπισης του πρώην ταμία για αναβολή της δίκης, με το αιτιολογικό πως δεν είναι ώριμη η υπόθεση και το Δικαστήριο πρέπει να ζητήσει έλεγχο από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και συσχέτιση με τη δικογραφία της υπόθεσης του Περάματος.
Την άποψη πως μπορεί να γινόταν παρεμβάσεις στο σύστημα, εξέφρασε και ο κ. Μακόπουλος, λέγοντας πως ο ίδιος δε μπορεί να πάρει όρκο πως το έλλειμμα είναι μόνο ταμειακό. Μάλιστα, είπε πως ο ίδιος θα μπορεί να έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι πραγματικά συνέβη, μόνο αν ελέγξει ο ίδιος τα παραστατικά με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ακολουθήθηκε, διαδικασία που θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε, όμως, και η κατάθεσή του ως προς τη λειτουργία της Ταμειακής Υπηρεσίας, κάνοντας λόγο για «άβατο». «Ήμουν ο μόνος που έκανα έλεγχο. Έκτοτε δε νομίζω πως έγινε ποτέ έλεγχος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στον αντίποδα, οι υπόλοιποι μάρτυρες δεν άφησαν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης για το πώς εξαφανίστηκαν τα χρήματα από τα ταμεία του Δήμου, αν και δεν απέδωσαν ευθέως ευθύνη στον ίδιο τον ταμία, με εξαίρεση τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δημήτρη Φίλη, που διενήργησε πραγματογνωμοσύνη κατ’ εντολή του Ανακριτή. Ο κ. Φίλης στάθηκε στη μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό με την έκδοση εντάλματος πληρωμής και χωρίς την έκδοση γραμματίου είσπραξης, λέγοντας πως ο τρόπος αυτός δημιουργούσε ένα προπέτασμα. «Μιλάμε για παρανομία που είχε εγκαθιδρυθεί στο στενό χώρο της Ταμειακής Υπηρεσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ απέδωσε ευθύνες και στην πρώην Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών για το ότι δεν έκανε τον απαιτούμενο έλεγχο, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης καθώς το συγκεκριμένο ένταλμα δεν έφερε την υπογραφή της, ενώ αμφισβητήθηκε γενικότερα η δυνατότητα άσκησης ελέγχου από την πλευρά της λόγω μη πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Σίγουροι για την ύπαρξη ταμειακού ελλείμματος εμφανίστηκαν οι δύο υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ δεν εισέφεραν κάτι νέο οι καταθέσεις των δύο υπαλλήλων που διενήργησαν τις ΕΔΕ, καθώς έμειναν στα όσα έχουν αναφέρει στις εκθέσεις τους.
Για ταμειακό έλλειμμα μίλησε και ο πρώην λογιστής του Δήμου, αποφεύγοντας όμως να εκφραστεί με απόλυτη βεβαιότητα. Όπως κατέθεσε, υπήρχε μια δυσλειτουργία στο λογισμικό του Δήμου λόγω ετεροχρονισμένων ενημερώσεων, αλλά και ο ίδιος διαπίστωσε ταμειακό έλλειμμα 500.000 και πλέον ευρώ από τον έλεγχο στα παραστατικά που διενήργησε από κοινού με τον κατηγορούμενο.
Πέρα, βέβαια, από το γνωστό έλλειμμα για το οποίο κατηγορούνται ο πρώην ταμίας και η πρώην Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, στην εξέλιξη της δίκης αρχίζει να αποτυπώνεται και ένα έλλειμμα σε βάθος ετών. Όπως ανέφερε στην κατάθεσή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, υπάρχουν φύλλα ελέγχου στον Επίτροπο Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα έτη 2009, 2010 και 2011 που καταλογίζουν έλλειμμα 1 εκ. ευρώ επιπλέον, μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται στον προηγούμενο ταμία.
Σήμερα κατέθεσε και ο αδερφός του κατηγορούμενου, λογιστής στο επάγγελμα, που είπε πως από τον δικό του έλεγχο προκύπτει πως δε μπορεί να υφίσταται έλλειμμα στο επίμαχο διάστημα και αν αυτό υπάρχει, τότε είναι στο τέλος του 2013.
Τέλος, με απεργία πείνας προειδοποίησε ο κατηγορούμενος ζητώντας να καταθέσει μία πρώην υπάλληλος του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία χειριζόταν τα έργα του ΕΣΠΑ. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε, ενώ στην αρχή της σημερινής διαδικασίας απέρριψε το αίτημα τηλεοπτικής κάλυψης που είχε καταθέσει ο κατηγορούμενος, λόγω άρνησης των υπολοίπων παραγόντων της δίκης.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα συνεχίσει αύριο στις 9 το πρωί με τις καταθέσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.
Πηγή: ΒΗΜΑ ΝΕWS
Σύνταξη: Αποστόλης Τζελέτας   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου