Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Η καταλήστευση των συντάξεων!

   Η Ελλάδα άγγιξε τα όρια της χρεοκοπίας. Το δημόσιο έχει αποσαθρωθεί. Η Ελληνική κοινωνία πτώχευσε. Παιδεία, Υγεία και πρόνοια νοσούν. Τίποτα δε λειτουργεί. Και όμως κάποιοι πολιτικοί που σφράγιζαν με την ανευθυνότητά τους και την εγκληματική τους πρακτική την πορεία της χώρας, βρίσκονται σε θέσεις κυβερνητικές και κάνουν όνειρα για τη συνέχιση του καταστρεπτικού τους έργου.  Βέβαια , όσο η κλεψύδρα της Κυβέρνησης   αδειάζει, τόσο  η συμπάθεια  προς τους  αδικημένους  μεγαλώνει  και παίρνει τη μορφή  δηλώσεων και  δεσμεύσεων  για αποκατάσταση των αδικιών. Έτσι  στην  πρώτη του ομιλία  που έκανε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στο νέο μετά τον ανασχηματισμό υπουργικό συμβούλιο δεσμεύθηκε  για μείωση των φόρων και διόρθωση των αδικιών που και ο ίδιος  προξένησε . Στο ίδιο τέμπο κινήθηκε και ο  αντιπρόεδρος  ¨σοσιαλιστής¨ κ. Βενιζέλος δηλώνοντας και αυτός στο  πρώτο υπουργικό συμβούλιο ότι  προτεραιότητα  θα είναι  η αποκατάσταση αδικιών και η προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Ίσως , όταν  έπαιρναν τα μέτρα και νομοθετούσαν σε βάρος των ίδιων  κοινωνικών ομάδων,  να  μη γνώριζαν τις αδικίες  θυμίζοντας  το μακαριστό  Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που  διάβαζε πολύ επί δικτατορίας  και δεν... ήξερε για τα βασανιστήρια της χούντας.

   Οι παραπάνω δηλώσεις για αποκατάσταση των αδικιών  μάς επιβάλλει  να δημοσιοποιήσουμε και να  κάνουμε γνωστή  την φακιρική  αδικία    που  γίνεται στις  συντάξεις από τον τρόπο υπολογισμού  της  υγειονομικής περίθαλψης  και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ( ΕΣΑ), μια και ο προσδιορισμός πλέον γίνεται επί του συνολικού ακαθάριστου ποσού των αρχικών συντάξεων, χωρίς  να αφαιρούνται οι αλλεπάλληλες τρεις μειώσεις (ν. 4024/11, 4051/2012, 4093/2012)  που  και αυτές έγιναν επί της  αρχικής σύνταξης.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γ.Λ. Κ  στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι σε κράτηση για υγειονομική περίθαλψη  υπόκειται το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τις μειώσεις των προαναφερόμενων νόμων.
Πριν  παραθέσουμε  ένα παράδειγμα  της άδικης  αφαίμαξης  να θυμίσουμε    ότι η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.) επιβλήθηκε με το  αρθ.11 Ν.3865/10  και   τροποποιήθηκε  στη συνέχεια  με το αρθ. 2 του Ν.4002/11 για να διαμορφωθεί  από το 2011 για  συντάξεις  από 2.000,01 € έως 2.300,00€  σε ποσοστό 7% . Ακόμα , το ποσοστό  της μηνιαίας κράτησης για τον υπολογισμό της υγειονομικής περίθαλψης , που  διενεργείται στο συνολικό ακαθάριστο ποσό της βασικής σύνταξης, του επιδόματος εξομάλυνσης, των οικογενειακών  και των τυχόν προσωπικών επιδομάτων   αυξήθηκε  από  την 1/1/ 2012 από 2,55% σε 3,25% και από 1/1/ 2013 από 3,25% σε 4%. 
 Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε  ότι ένας   συνταξιούχος Δημοσίου με ηλικία μεγαλύτερη των 60 ετών λαμβάνει   σήμερα (έτος 2014) βασική σύνταξη 2.045,00 €  ,ΕΟΒ συζύγου 35 και επίδομα εξομάλυνσης  25,00 € . Τότε,  ενώ το  σύνολο της ακαθάριστης σύνταξης  διαμορφώνεται μετά τις μειώσεις  των νόμων (4024,4051,4093)  σε    1648,01  από 2045,00€ , εντούτοις ο υπολογισμός    των κρατήσεων ( για  υγ. Περίθαλψη: 84,21  και για Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων 144,93)  συνεχίζει να προσδιορίζεται  πάνω στο  ποσό της αρχικής  σύνταξης  και όχι στο πραγματικό ποσό που απομένει  (1.648,01) μετά την αφαίρεση των κρατήσεων!
  Η μηνιαία απώλεια από το ληστρικό προσδιορισμό για το 2014  αλλά  και για τα προηγούμενα έτη  της Ε.Α.Σ. ανέρχεται σε  32,05 ευρώ  και η μηνιαία  απώλεια  για υγ. περίθαλψη σε   18,29, ήτοι  συνολικά   50,34 το μήνα και   604,08 ευρώ ετησίως!
  Ο νομοθετημένος  βέβαια σκοπός του λογαριασμού  που προκύπτει είναι  η κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης . Όμως  και ο στόχος αυτός  δεν εξυπηρετήθηκε,  μια και η  ευαίσθητη Κυβέρνηση αύξησε  τη συμμετοχή  στην υγειονομική  περίθαλψη  (φάρμακα, υπηρεσίες κλπ).
    Μέσα σε αυτές τις μαυρογιαλούρικες πρακτικές, η αποκατάσταση μετά τον ανασχηματισμό της  κυβέρνησης  µιας στοιχειώδους έστω δίκαιης λειτουργίας του κράτους επιτρέπει, ίσως και επιβάλλει, να εκτεθούν οι παραπάνω  αδικίες, όχι τόσο για να εξορκισθεί το παρελθόν, όσο για να  πειστεί η Κυβέρνηση να προχωρήσει  στη  διόρθωση  ορισμένων άδικων και ¨παράνομων¨ πολιτικών και δημοσιονομικών μέτρων.
 Διαφορετικά,  ας έχουν υπόψη  το λεγόμενο από το Ρώσο συγγραφέα Αλεξάντρ Ζολζενίτσιν  ότι : ¨ Έχετε εξουσία πάνω στους ανθρώπους, μέχρι  τη στιγμή που τους πήρατε τα πάντα. Όμως από τη στιγμή που τους αφήσατε χωρίς τίποτε, τότε τους χάσατε, είναι ελεύθεροι¨. 
Γ. Κρανάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου