Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Προβληματισμός για αλλαγές στη φορολογία




Οι αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί ή προβλέπονται στο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο, προκαλούν πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των αλλαγών στον τρόπο παρακράτησης φόρου, που αναδεικνύει η εφημερίδα "Τα Νέα" και που ανατρέπουν - αν εφαρμοστούν - τον οικογενειακό προγραμματισμό όσων έχουν εισόδημα από διαφορετικές πηγές.
Στόχος είναι η δραστική μείωση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με το νέο σύστημα οι μηνιαίες κρατήσεις θα υπολογίζονται επί του συνόλου των εισοδημάτων, δηλαδή αφού συνυπολογιστούν και εισοδήματα π.χ. από ακίνητα ή "μπλοκάκι".
Ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση τα εισοδήματα (εκτός μισθών - συντάξεων) της προηγούμενης χρονιάς και η απόδοση θα γίνεται από την επιχείρηση που καταβάλλει το μισθό ή τα Ταμεία που πληρώνουν τις συντάξεις, με αποτέλεσμα τη μείωση του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος.
Πέρα από τις προφανείς τεχνικές δυσκολίες, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να λάβει υπ' όψιν του και τις πραγματικές δυσκολίες, λόγω της αναστολής πληρωμών από επιχειρήσεις ή τις πληρωμές έναντι, που καθιστούν σχεδόν ανεφάρμοστη τη συνολική μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος.
Με εγκύκλιο στο... και πέντε, θα επιχειρήσει κατ' αρχήν να διορθώσει το υπουργείο Οικονομικών και το λάθος του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που επανέφερε από το παράθυρο τον φόρο ιδιοκατοίκησης, όπως αναφέρει η "Ημερησία".
Ο νέος Κώδικας προβλέπει απαλλαγή φόρου μόνο για δωρεάν παραχώρηση ακινήτου, αλλά όχι για την ιδιόχρηση, όπου θα έπρεπε να υπολογιστεί φόρος 11% για το 3% της αντικειμενικής αξίας. Έτσι, για διαμέρισμα 200.000 ευρώ, θα έπρεπε να πληρωθεί φόρος 660 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου