Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Λ.Νάτσης:"Δημοτική κοινωνική πολιτική με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια"

Στην αλλαγή φιλοσοφίας της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί ο δήμος Ιωαννιτών προτάσσοντας, αντί της διαχειριστικής αντιμετώπισης της φτώχειας μια πολιτική που αγκαλιάζει και κινητοποιεί, κοινωνία, φορείς, συλλογικότητες και ενεργούς πολίτες, στοχεύει η παράταξη «Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή»  με υποψήφιο δήμαρχο τον Λάζαρο Νάτση.
Η πρόταση της παράταξης για τον ευαίσθητο αυτό τομέα πολιτικής του δήμου, με κριτική για την προηγούμενη και την απερχόμενη δημοτική αρχή, παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Μαΐου σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του υποψηφίου δημάρχου Λάζαρου Νάτση. 
Η αλλαγή που σχεδιάζει η παράταξη «Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή» προβλέπει τη δημιουργία διευρυμένου δικτύου δομών κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας που θα έχει διπλό ρόλο: Θα προστατεύει αφενός τους αδυνάτους και αφετέρου θα αντιστέκεται στις πολιτικές αποκλεισμού και περιθωριοποίησης.
«Κανένας άνθρωπος στο δρόμο άστεγος, κανένας άνθρωπος χωρίς νερό, φαγητό, ρεύμα, θέρμανση, περίθαλψη και παιδεία», είναι μια από τις βασικές επιδιώξεις, ενώ η πρόταση αφορά και δράσεις για την Υγεία, την προστασία των ατόμων με αναπηρία, των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

Οι βασικές κατευθύνσεις


Τα βασικά συστατικά της κοινωνικής πολιτικής της παράταξης του Λάζαρου Νάτση, όπως τα ανέπτυξε η κ. Γαλανάκη, περιλαμβάνουν δράσεις και ενέργειες στις ακόλουθες κατευθύνσεις:

1. Την προστασία των αδυνάτων ανεξαρτήτως εθνικότητας, πολιτισμικής ή φυλετικής καταγωγής.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλη την κοινωνία, διεκδικούμε και εργαζόμαστε σκληρά ώστε να καταφέρουμε να μην είναι κανένας άνθρωπος στο δρόμο άστεγος, κανένας άνθρωπος χωρίς νερό, φαγητό, ρεύμα, θέρμανση, περίθαλψη και παιδεία.

2. Την αναβάθμιση και διεύρυνση της λειτουργίας των κοινωνικών παντοπωλείων του Δήμου, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες περισσότερων συμπολιτών μας.

3. Την δημιουργία Αλληλέγγυας κουζίναςη οποία θα απευθύνεται σε πολίτες που αδυνατούν ή δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν το καθημερινό τους γεύμα.

4. Την χαρτογράφηση και αξιοποίηση των δημοτικών υποδομών που δεν τυγχάνουν χρήσης και θα έχουν σημαντικό κοινωνικό όφελος (στέγαση, κτίρια για παραχώρηση σε ομάδες πολιτών και συλλογικότητες αλληλεγγύης, εκτάσεις για αστική καλλιέργεια)

5. Την ενίσχυση μαθητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, ώστε να τους εξασφαλίσουμε σχολικά είδη, βοηθήματα, κολατσιό και μικρά γεύματα για το σχολείο.

6. Την προστασία της οικογενείας, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδωνμέσω της ενίσχυσης των υφιστάμενων κοινωνικών δομών αλλά και μέσω της δημιουργίας νέων δομών αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας. Αναλυτικότερα αναφερόμαστε στη στήριξη των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών και την διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα τους, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και την δημιουργία νέων όπου υπάρχουν ανάγκες, στη στήριξη και δημιουργία Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και την συνέχιση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", στην πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

7. Ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου για συμπολίτες μας που αδυνατούν να πληρώσουν.

8. Την στήριξη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικώνκαι την ενίσχυση του προστατευμένου ξενώνα για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

9. Την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψηςσε όλους τους ανασφάλιστους συνδημότες μας, δωρεάν και με όρους αξιοπρέπειας. Ενίσχυση του Κοινωνικού Φαρμακείου – Κοινωνικού Ιατρείου.

10. Την δημιουργία προγραμμάτων για την πρόληψη, την αγωγή υγείαςκαι την προαγωγή της υγείας.

11. Την ένταξη και επιτάχυνση έργων στο ΕΣΠΑ που σχετίζονται με τις κοινωνικές δομές και προωθούν τοπικά σχέδια δράσης για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

12. Την ενίσχυση και προώθηση εγχειρημάτων από το χώρο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τη συγκρότηση γραφείου Κοινωνική Οικονομίας το οποίο θα ενημερώνει και θα στηρίζει τους πολίτες στη δημιουργία συνεταιρισμών και δικτύων παροχής υπηρεσιών και αγαθών με σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης και της παραγωγής σε τοπικό επίπεδο αλλά και την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων τόσο στην κοινωνική ζωή όσο και στις παραγωγικές και οικονομικές λειτουργίες της κοινωνίας μας. Παράλληλα θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των δημοτικών υποδομών ώστε να δημιουργηθούν μόνιμοι χώροι για την στέγαση των πρωτοβουλιών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, για να ανοίξει έτσι ο δρόμος για συνέργειες και διάχυση της καινοτομίας, και των βέλτιστων πρακτικών.

13. Την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιώνώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες κοινωνικής προστασίας και να διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών στις κοινωνικές παροχές.

14. Την οργάνωση και ανάπτυξη δικτύου συνεργασιών μεταξύ ανεξαρτήτων φορέων κοινωνικής φροντίδαςκαι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στην υλοποίηση πολιτικών και δράσεων απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης και στήριξης ατόμων με κινητικές και αναπτυξιακές δυσκολίες.

15. Την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της πόληςμας (εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ιατροί κλπ) προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύης και της προσφοράς.

16. Την στήριξη και ενίσχυση κινημάτων και πρωτοβουλιών αλληλεγγύηςενεργών πολιτών σε δράσεις με σεβασμό στην αυτονομία τους.

Τα κυριότερα σημεία της πρότασης ανά τομέα

Στη συνέχεια οι υποψήφιοι Σάββας Δημητριάδης και Μερόπη Τζούφη παρουσίασαν αναλυτικά την πρόταση για κάθε τομέα άσκησης της δημοτικής κοινωνικής πολιτικής και παρεμβάσεων στην Υγεία. Τα κυριότερα σημεία εκτός από τις 16 κατευθύνσεις είναι:
-Παροχή δωρεάν ύδρευσης σε πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν.
-Ενίσχυση μαθητών που βιώνουν τη φτώχεια και τον αποκλεισμό σε συνεργασία με ομάδες αλληλέγγυων πολιτών και κοινωνικούς φορείς ώστε να εξασφαλίσουμε σχολικά είδη, βοηθήματα, κολατσιό και μικρά γεύματα για τα παιδιά που δεν μπορούν να αγοράσουν τα στοιχειώδη για το σχολείο.
-Παροχή υπηρεσιών μετακίνησης σε άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα, με ειδικά διαμορφωμένο όχημα. Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι η εξυπηρέτηση των ατόμων, σε ότι αφορά την μετακίνησή τους είτε για ψυχαγωγία και αναψυχή είτε για ιατρικούς και κοινωνικούς λόγους. Η υπηρεσία θα παρέχεται σε κατοίκους του Δήμου αλλά και σε επισκέπτες.
-Συζήτηση και διαβούλευση με την πολιτεία, τους φορείς, την εκκλησία και την κοινωνία ώστε ανεκμετάλλευτα ακίνητα και διαμερίσματα, άδεια εγκαταλελειμμένα κτίρια να παραχωρηθούν για τη στέγαση συνδημοτών μας και οικογενειών που είναι άστεγοι και να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής επιβίωσή τους. Ως παράλληλη προτεραιότητα βάζουμε την αναβάθμιση της λειτουργίας του Ξενώνα Αστέγων του Δήμου.
-Κρίσιμο είναι το θέμα της 1ης κατοικίας, όπου πρώτη μας μέριμνα θα είναι η νομική στήριξη όσων απειλούνται με πλειστηριασμούς και η άσκηση πολιτικής πίεσης προς κάθε κατεύθυνση για το θέμα αυτό.
-Διαμόρφωση υπηρεσιών συνταγογράφησης φαρμάκων και παραλαβής πιστοποιητικών αναπηρίας, με προώθηση στις αντίστοιχες υπηρεσίες του καταργηθέντος ΕΟΠΠΥ και άμεση ενημέρωση των ηλικιωμένων και των πολιτών με χρόνια προβλήματα υγείας και αναπηρίες (για τα δικαιώματα τους, τα ραντεβού τους κλπ.
-Συνεργασία και το συντονισμό, για την αξιοποίηση όλων των υπαρχόντων δομών, που ασχολούνται με την αντιμετώπιση παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία (ΜΕΡΙΜΝΑ, ΕΛΕΠΑΠ, ΣΤΕΓΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΛΠ), αλλά και την συγχρηματοδότηση (ΕΣΠΑ, ΧΟΡΗΓΙΕΣ κλπ) κοινών προγραμμάτων υποστήριξης και κάλυψης αναγκών ή και τηλεφροντίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου