Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Τι δείχνουν οι αριθμοί για τους 180

Η «αριθμητική» των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, εν όψει της κούρσας για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δείχνει τον κυβερνητικό πόλο (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) να μετρά 152 βουλευτές συν τρεις (Λοβέρδος, Αηδόνης Το επόμενο μεγάλο «crash test» για την κυβέρνηση είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και το στοίχημα είναι ο «μαγικός» αριθμός των 180 βουλευτών και πώς αυτός θα εξασφαλιστεί μέχρι το αργότερο τις αρχές του νέου χρόνου, προκειμένου να μη στηθούν εθνικές κάλπες.

Η «αριθμητική» των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, εν όψει της κούρσας για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δείχνει τον
κυβερνητικό πόλο (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) να μετρά 152 βουλευτές συν τρεις (Λοβέρδος, Αηδόνης και τον αντικαταστάτη του ανεξάρτητου Ν. Σταυρογιάννη, τον «γαλάζιο» Δ. Μπριάνη). 
71 βουλευτές έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, 
16 η ΧΑ και 12 το ΚΚΕ. 
Από 14 βουλευτές η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ. 21 είναι ανεξάρτητοι (16 της ΚΟ των Ανεξάρτητων και 5 απλά ανεξάρτητοι).
Ετσι κι αλλιώς, η κούρσα προς την εκλογή Προέδρου είναι αντοχής και όχι ταχύτητας, με τις ζητούμενες ψήφους να είναι στην πραγματικότητα οι «25», αφού, σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που ισχύουν σήμερα, η κυβερνητική πλειοψηφία διαθέτει 155, 152 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τους Α. Λοβέρδο και Χρ. Αηδόνη που ουσιαστικά έχουν ενταχθεί, αλλά και τον πρώτο επιλαχόντα του νέου δημάρχου Λαμίας και ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Σταυρογιάννη, Δ. Μπριάνη.
Η «δεξαμενή»
Η... δεξαμενή για τις 25 ψήφους που υπολείπονται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν περιλαμβάνει τους 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους 16 της Χρυσής Αυγής και τους 12 του ΚΚΕ. Οπότε τα... φώτα πέφτουν κατά πρώτο λόγο στους 14 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και σε άλλους τόσους των ΑΝΕΛ και εν συνεχεία στους 21 ανεξάρτητους βουλευτές (16 είναι ενταγμένοι στην ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών και 5 είναι απλά ανεξάρτητοι).
Με δεδομένο ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ δεν θέλουν να στηθούν σύντομα κάλπες, γιατί είναι εξαιρετικά πιθανό, μετά το αρνητικό δείγμα των ευρωεκλογών, να μην μπορέσουν να πιάσουν το μέτρο του 3% και να τεθούν εκτός Βουλής, το δέλεαρ να στηρίξουν την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι υπαρκτό. Και ειδικά δε για τη ΔΗΜΑΡ που τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης συμμετείχε στο σχήμα, σε αντίθεση με τους ΑΝΕΛ που εμφανίζονται πιο αντιμνημονιακοί κι απ' τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν λοιπόν -υποθετικά- οι 14 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση για Πρόεδρο, τότε ο «μαγικός» αριθμός περιορίζεται στις 11 ψήφους, αφού οι θετικές ψήφοι φτάνουν τις 169. Από τους 21 ανεξάρτητους κάποιοι φαίνεται εξ ορισμού να εξαιρούνται και δεν θα γίνει καν προσέγγιση, αφού... γέρνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται για τους Οδ. Βουδούρη, Π. Μουτσινά, Θ. Παραστατίδη και Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ και ο Π. Τατσόπουλος πρόσφατα δήλωσε ότι παρά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν έρθει η ώρα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θα συνταχθεί με τη γραμμή του κόμματος που εξελέγη βουλευτής.
Οσον αφορά τους υπόλοιπους, θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει συζήτηση με τον Μ. Μπόλαρη και τον Μ. Ανδρουλάκη, τον προερχόμενο από τη ΝΔ Γ. Κασαπίδη, αλλά και με την ομάδα των πρώην βουλευτών των ΑΝΕΛ, δηλαδή τους Γ. Νταβρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα, τον Κ. Γιοβανόπουλο και τον Β. Καπερνάρο.
Μάλιστα ο κ. Νταβρής έχει δηλώσει πως «σε μια πανστρατιά εθνικής ενότητας δεν θα ήταν αρνητικός». Ερωτηματικό αποτελούν τα μέλη της ομάδας Πολύδωρα με τους κ. Νικολόπουλο και Κουράκο, ο Νικήτας Κακλαμάνης αλλά και οι δύο πρώην χρυσαυγίτες Χρ. Αλεξόπουλος και Στ. Μπούκουρας. Οι τρεις που μένουν είναι οι Α. Λοβέρδος, Χρ. Αηδόνης και ο Ν. Σταυρογιάννης.
Η διαδικασία
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου του 2015. Η διαδικασία περιλαμβάνει τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή. Στην πρώτη απαιτείται η πλειοψηφία 200 βουλευτών. Αν αυτό δεν γίνει, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται εντός πέντε ημερών με το ίδιο μέτρο, των 200 βουλευτών. Αν και σε αυτήν την ψηφοφορία δεν πιαστεί το μέτρο, εντός πάλι πέντε ημερών επαναλαμβάνεται και αυτήν τη φορά πέφτει το όριο στους 180 βουλευτές.
Αν και πάλι δεν καταστεί δυνατή η εκλογή, τότε διαλύεται η Βουλή, προκηρύσσονται εκλογές και η επόμενη Βουλή που θα συγκροτηθεί, μπορεί να εκλέξει τον ίδιο ή άλλο Πρόεδρο Δημοκρατίας με την απόλυτη πλειοψηφία του Σώματος, δηλαδή με 151 βουλευτές.
Πηγή:Γιώργος Πίκουλας στο ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου