Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Τα « non-paper » του Δημάρχου για το σχέδιο του Π. Δ. προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας



    Στη συζήτηση που έγινε εκτός ημερήσιας διάταξης  στο Δημ. Συμβούλιο, ο Δήμαρχος κ. Φίλιος , αφού καυτηρίασε την πρόθεση της Κυβέρνησης να καταργήσει το Ρυθμιστικό Σχέδιο του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, αναφέρθηκε και στο σχέδιο του Π.Δ. για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας  λέγοντας  τα εξής: «  Για πρώτη φορά  έρχεται στο Δήμο μας  το σχέδιο του Π.Δ. της λίμνης  με  επίσημο έγγραφο ( διαβιβαστικό). Μέχρι τώρα όλα τα προηγούμενα  τέσσερα  σχέδια  μας ήλθαν ανεπίσημα , δηλαδή  ως   « non-paper»   και έχουμε  κάνει τις επισημάνσεις μας  πάνω στα λεπτά  ζητήματα των σχεδίων…» .
          Βέβαια ,όπως γνωρίζουμε,  για να πάρει το σχέδιο την επίσημη νομική  υπόσταση   του Π. Δ/τος  και να υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,  μεταξύ των άλλων απαιτείται η παράθεση  των σχετικών γνωμοδοτήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, των  Δημοτικών  Συμβουλίων των Δήμων  Ιωαννιτών, Δωδώνης, Ζίτσας , του καταργούμενου (!)Φορέα Διαχείρισης της  Λίμνης και της  γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
     Από την  ενημέρωση που έκαναν στο Κατσικά  (19/12/2012) οι συντάκτες του  αναθεωρημένου Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος φαίνεται ότι  πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων τις   προτάσεις που είχαν κατατεθεί κυρίως από τους αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής. Λέγεται ότι δεν έλαβαν υπόψη τους καμιά από τις επισημάνσεις που είχαν γίνει  στα  προηγούμενα σχέδια, θέλοντας έτσι να μετατρέψουν το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων σε Μουσείο.
    Μάλιστα, ο κ. Γκόντας  στη σύντομη συζήτηση  που  έγινε στο Δημ. Συμβούλιο έκανε  λόγο για «απαγχονισμό κάθε μορφής ανάπτυξης σε όλο το λεκανοπέδιο»  και χαρακτήρισε το σχέδιο «Λαιμητόμο για όλες τις δραστηριότητες και δημιούργημα νοσηρών εγκεφάλων που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στα Γιάννινα».
    Προκειμένου όμως να διαμορφώσουν  και οι δημότες  που ζουν στο λεκανοπέδιο  και βιωματικά συνδέονται με τη λίμνη σαφή άποψη για τις επίσημες θέσεις και προτάσεις  του Δήμου Ιωαννιτών και των φορέων , οφείλει η δημ.  αρχή να δώσει στη δημοσιότητα  τις προτάσεις που κατέθεσε  στα τέσσερα προηγούμενα  σχέδια, εκτός και αν οι  προτάσεις της  πήραν τη μορφή των «non-paper», οπότε και το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό, δημοκρατικό, προσβλητκό  και θα έλεγα συμφεροντοσκοπικό.
   Υ/Γ:  Αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη και ισχυρή πολιτική πρωτοβουλία από ένα δήμο που καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το λεκανοπέδιο,  τότε δύσκολα θα δούμε αίσιο τέλος στην ιστορία αυτή που ταλαιπωρεί το λεκανοπέδιο εδώ και μία πενταετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου