Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΠΟΤΕ ΘΑ ΨΗΦΙΣΘΕΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ;



     Σύμφωνα με τον Καλλικρατικό Νόμο    (ν.3852/2010) και τις  εγκύκλιες διατάξεις  του Υπ. Εσωτερικών, η ψήφιση του προϋπολογισμού από το δημοτικό συμβούλιο  και η  υποβολή του, ισοσκελισμένου, στο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρέπει να  ολοκληρωθεί εντός των προθεσμιών που ρητά ορίζονται στο άρθρο 159 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΔΚ), δηλαδή  έως το τέλος Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, ενώ έως τις 30 Σεπτεμβρίου έπρεπε  να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη σύνταξη προσχεδίου του Ε.Π.Δ. και του προϋπολογισμού.
      Σε περίπτωση που το δημοτικό  συμβούλιο δε συντάξει και ψηφίσει τον προϋπολογισμό κατά τα προαναφερόμενα, συνέρχεται αυτοδικαίως  ξανά, τη δεύτερη Κυριακή του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους και προχωρεί στη σύνταξη και ψήφιση του προϋπολογισμού, που  θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
   Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τα ανωτέρω, οι υπαίτιοι υπέχουν αστική και πειθαρχική ευθύνη  για σοβαρή παράβαση καθήκοντος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 141, 142 και 143.
   Η παρούσα Δημοτική Αρχή   ως αντιπολίτευση, επειδή  η προηγούμενη έφερνε  για συζήτηση και ψήφιζε τον προϋπολογισμό κατά τις τελευταίες ημέρες  του χρόνου ασκούσε δικαιολογημένα,  δριμύτατη κριτική  για την έλλειψη χρόνου  διεξοδικής  συζήτησης επί ενός τόσου σημαντικού θέματος για τη πορεία του Δήμου, όπως είναι ο προϋπολογισμός.
   Και ενώ  ευλόγως   θα περίμενε  κανείς  η σημερινή Δημοτική Αρχή  να είναι συνεπής  σε όσα  ως αντιπολίτευση  στηλίτευε, εν τούτοις  αντιγράφει την ίδια χρεοκοπημένη λειτουργία, μια και η κατά νόμο προθεσμία  έχει παρέλθει , χωρίς  να συζητηθεί έως  τώρα  η ψήφιση  του προϋπολογισμού .
  Απέναντι σε μια   τέτοια λειτουργία  δε  θα ήταν    δικαιολογημένη η αντίδραση και η κριτική  της σημερινής  αλλά  και οποιουδήποτε  άλλου ενεργού πολίτη  που ασχολείται με τα  δημόσια  θέματα;   
    Αναμφιβόλως ναι, και η παράλειψη αυτή εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Πρόεδρο και το Δήμαρχο  κυρίως και  μας παραπέμπει σε μια παλιά ρήση : «Δε θα ξεχάσουμε ποτέ τις υποσχέσεις μας, θα τις θυμόμαστε πάντα με νοσταλγία».


     Υ/Γ Το Υπ. Εσωτερικών με την  αρ.πρ.: οικ.47490/18 Δεκεμβρίου 2012 εγκύκλιο διαταγή, παρέχοντας   οδηγίες προς τους Δήμους  για την κατάρτιση του προϋπολογισμού  τους γνωστοποίησε ότι  με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 228),   οι Δήμοι υποχρεούνται να έχουν εγκρίνει τον προϋπολογισμό κάθε έτους μέχρι την 31η Ιανουαρίου του έτους  στον οποίο αυτός αναφέρεται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου