Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Η επερώτηση για την οδό ¨ Σταυρου Νιάρχου¨ του επικεφαλής της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ Γ. Ζάψα προς τον Π.Η. κ. Καχριμάνη.



   Κύριε Πρόεδρε,
σας παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη διαδικασία συζήτησης επερώτησης, το θέμα: «Η κατασκευή της οδού Σταύρου Νιάρχου»....
   Τους τελευταίους δυο μήνες, Ιούνιο και Ιούλιο, υπάρχει σε εξέλιξη μια δημόσια συζήτηση για την κατασκευή της οδού Στ. Νιάρχου, η οποία θα εξασφαλίσει την σύνδεση της πόλης των Ιωαννίνων με το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε συνθήκες σύγχρονες, ασφαλείς και λειτουργικές, με ότι άλλο αυτό συνεπάγεται.
    Παρακολουθούμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις θεσμικών παραγόντων και συλλογικών οργάνων, με την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της περιφέρειας, την παρέμβαση του Επιμελητηρίου και του ΔΣ του ΠΓΝΙ (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο), όπως και την αποστολή υπομνημάτων και αιτήσεων σε Δήμο και Περιφέρεια των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται παραπλεύρως της υπό (ανα)κατασκευή οδού, αλλά και την τοποθέτηση κατοίκων της εν λόγω περιοχής, επί του θέματος.
     Για να ομιλούν τόσοι πολλοί υπάρχει θέμα!
  Τι συμβαίνει; Τι είναι σωστό να γίνει και γιατί η περιφέρεια αρνείται τον διάλογο ή διαλέγεται δι επιστολών;
   Το γεγονός ότι οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου εγκρίθηκαν σε προγενέστερο χρόνο, το 2013, δεν εμποδίζει σε τίποτα μια δημόσια συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν αυτή η συζήτηση διεξάγεται ήδη δια του τύπου και απασχόλησε δις το Δημοτικό Συμβούλιο του καθ’ ύλην αρμόδιου Δήμου Ιωαννιτών. Αντίθετα, θα διευκολύνει στην κατανόηση των διαφορετικών προσεγγίσεων και εν τέλει θα οδηγήσει στη σύγκλιση που είναι και το επιθυμητό, γιατί όλοι δηλώνουν πως επιθυμούν να γίνει το έργο.
                                            
  Μέχρι σήμερα έχουμε:
- Ο Δήμος Ιωαννιτών, στην επικράτεια του οποίου θα κατασκευαστεί το έργο (μέρος της οδού είναι εντός του σχεδίου της πόλης), ζητάει τη δημόσια παρουσίαση της μελέτης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
- Η περιφερειακή Αρχή, δια του Περιφερειάρχη, με επιστολή της προς τον Δήμο Ιωαννιτών αρνείται το αίτημα του Δήμου για παρουσίαση της οριστικής μελέτης του έργου.
- Ο Δήμος επανέρχεται δια του Δημάρχου και συστήνει στον Περιφερειάρχη «να το ξανασκεφτεί» χαρακτηρίζοντας την παρουσίαση της μελέτης «πολιτικό ζήτημα».
- Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ζητάει κοινή σύσκεψη με την παρουσία των μελετητών του έργου.
- Το ΔΣ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου παρεμβαίνει με απόφαση του υπέρ της ανακατασκευής της οδού Στ. Νιάρχου και κατά της αναθεώρησης της μελέτης.
- Οι επαγγελματίες της οδού ΝΙΑΡΧΟΥ και οι κάτοικοι  από τα  Σεισμόπληκτα και το Κάτω Νεοχωρόπουλο υποβάλουν υπομνήματα και αιτήσεις, σε Δήμο και Περιφέρεια, διαμαρτυρόμενοι ότι σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης οι μεν πρώτοι πλήττονται επαγγελματικά και θα καταστραφούν οι δε κάτοικοι αποκλείονται αφού δυσχεραίνεται η προσβασιμότητα τους  στη νέα οδό ΝΙΑΡΧΟΥ. Αναφέρουν το παράδειγμα (της μη) επικοινωνίας της οδού Περίδη με την Στ. Νιάρχου (στη συμβολή της νέας οδού ΝΙΑΡΧΟΥ με την οδό Περίδη δεν υπάρχει δυνατότητα εξόδου προς την πόλη, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά ούτε και εισόδου προς τα Σεισμόπληκτα (στο ύψος Περίδη) όσων έρχονται από το Πανεπιστήμιο;).
- Τέλος, διατυπώνονται προτάσεις για τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος και αφήνονται αιχμές «ότι η Νιάρχου εξυπηρετεί συμφέροντα και γι αυτό η Περιφέρεια αποφεύγει να παρουσιάσει το έργο..», από αξιωματούχους του Δήμου (Δημοτικοί Σύμβουλοι & Αντιδήμαρχοι).
Με την παρούσα θέλουμε να συμβάλουμε στο να γίνει με επίσημο τρόπο η συζήτηση που ούτως ή άλλως πραγματοποιείται και να περατωθεί υπέρ του έργου, γιατί όλοι συνομολογούν πως αυτό πρέπει να γίνει. Να αναθεωρηθεί, σε επίπεδο μελέτης, ότι κριθεί αναθεωρήσιμο και να αποφευχθούν αστοχίες που θα πλήξουν την λειτουργία της πόλης και το κοινωνικό σύνολο.

                                        Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

1. Δεδομένων των περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΟ) της ΜΠΕ του έργου, τι περιθώρια αναθεώρησης της μελέτης υπάρχουν και πόσο θα επιβαρυνθεί το έργο από μια πιθανή τροποποίηση σαν κι αυτή που προτείνει η Επιτροπή Πολιτών (ανακατασκευή της οδού Στ. Νιάρχου με χαρακτηριστικά σαν κι αυτά της εισόδου της πόλης);
2. Ποιες εναλλακτικές εξετάστηκαν από την μελετητική ομάδα (Γραφείο Μελετών);
3. Εξασφαλίζεται η διασύνδεση της νέας οδού με το υπάρχον οδικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή και εξυπηρετούνται οι υπάρχουσες δραστηριότητες παραπλεύρως αυτής;
4. Το μέγεθος - η κατηγορία του έργου συνάδει με τα χαρακτηριστικά της περιοχής παρέμβασης;
5. Τι θα γίνει ένα ο Δήμος προχωρήσει σε αποχαρακτηρισμό της σημερινής οδού Στ.Νιάρχου και την χαρακτηρίσει δημοτική οδό;
6. Πως θα αντιμετωπίσει η περιφ/κή Αρχή τυχόν προσφυγή των πολιτών που θίγονται;
7. Ποια είναι η θέση της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας και πως τοποθετείται το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο) για το έργο;

Ιωάννινα: 26/07/2017
Γεώργιος Ζάψας, περιφ/κός Σύμβουλος -
Επικεφαλής της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

ΣΗΜ:  Στην παραπάνω επερώτηση είναι χρήσιμο να αναδειχθεί και το κόστος του Φαραωνικού έργου με την παράθεση του ακόλουθου συγκριτικού στοιχείου αφού πρώτα γίνει ο αναγκαίος αποπληθωρισμός :  Το συνολικό, λοιπόν προϋπολογιστικό κόστους των δύο περίπου  χιλιομέτρων ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ  (  σε  δραχμ 8.518.750.000 ), ήτοι 12,5 εκ. ευρώ το χιλιόμετρο  στους δύσκολους καιρούς που περνάει ο λαός μας  , όταν η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ  ανέθεσε στην  Κοινοπραξία  ¨ΤΕΒ ΑΕ¨"," ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ" -" ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ" (30-3-1998) την εκτέλεση του  έργου " Εγνατία Οδός: Τμήμα  Αγία  Αναστασία - Αρχή  σήραγγας Δωδώνης και τέλος σήραγγας Δωδώνης - Πεδινής -Δροσοχωρίου"  αντί εργολαβικού  ανταλλάγματος 10.781.678.506 δραχμών!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου