Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ¨ Η σφαγή των χωριών¨

   Σε περιπέτειες μπαίνουν ξανά περίπου 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων,  καθώς έως το τέλος του έτους θα πρέπει να βάζουν κάθε μήνα το χέρι στην τσέπη,  προκειμένου να πληρώσουν τον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων αλλά και το συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σε όσους διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. 

   Ήδη,  κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή,  ο υπουργός Οικονομικών κ.  Γκίκας Χαρδούβελης επανέλαβε από το βήμα της Βουλής τη δέσμευση για διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ λέγοντας ότι: «Έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε, μια και ο ΕΝΦΙΑ δε βασίζεται στο εισόδημα και έχει μία δόση αυθαιρεσίας».

    Το θέατρο του παρολόγου  εμφανίζεται  και με τις αντιδράσεις  που παρατηρούνται τόσο του  προέδρου  του ΠΑΣΟΚ  κ. Βενιζέλου, που ήταν αυτός που ουσιαστικά επέβαλλε το «χαράτσι»  ως «προσωρινό μέτρο» το οποίο τελικά έγινε πιο μόνιμο από όλα, όσο και βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ   που   ψήφισαν το νόμο και σήμερα  μπροστά στην κατακραυγή  του κόσμου,  λόγω της σωρείας λαθών στα εκκαθαριστικά σημειώματα,  διαμαρτύρονται ως φαρισαίοι.

    Οι υπερβολές και τα λάθη που παρατηρούνται στον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν. Η προχειρότητα με την οποία έχουν συνταχθεί πλείστα φορολογικά νομοσχέδια έχει οδηγήσει σε πολλά ανάλογα φαινόμενα κατά το παρελθόν.

    Τα περισσότερα λάθη  αφορούν οικόπεδα εντός οικισμού αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος,  μια και  για τον υπολογισμό της αξίας των οικοπέδων όλων των λοιπών Δήμων του Νομού λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές της χαμηλότερης τιμής ζώνης του Δήμου.

     Απτό παράδειγμα  αποτελεί και ο νομός Άρτας , διότι κανένα  χωριό  στο Νομό, πλην του Δήμου Αρταίων, δεν έχει ενταχθεί στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων, οπότε  για τον υπολογισμό της αξίας των οικοπέδων όλων των λοιπών  χωριών  του Νομού λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές της χαμηλότερης τιμής ζώνης του Δήμου Αρταίων.

    Για τα λάθη αυτά με   εντολή του κ.  Πρωθυπουργού το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύθηκε  να επαναφέρει  στα περσινά επίπεδα τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ επί των αντικειμενικών αξιών σε 4000 οικισμούς στη χώρα.

    Λάθη βέβαια   σοβαρά των εκκαθαριστικών  εντοπίζονται  σε διάφορες  άλλες περιπτώσεις,    όπως , για παράδειγμα , η αναγραφή λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, η αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας , η μη συμπλήρωση του αριθμού ορόφου  κλπ.
   Όμως  οι σημαντικότερες αδικίες  εντοπίζονται και στα οικόπεδα των χωριών του νομού μας  που από το 2011  εντάχθηκαν   στο  σύστημα  αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας και δυστυχώς γι΄ αυτά  δεν προβλήθηκε καμία  ισχυρή αντίδραση   από τους  Βουλευτές  και  τους πολιτικούς εκπροσώπους μας . Έτσι, για το νομό Ιωαννίνων  έχουν  καθορισθεί    για  κάθε τοπικό  διαμέρισμα   Τιμές ζώνες   που κυμαίνονται από 600 ευρώ έως  1.300 ευρώ  ανά τετραγωνικό μέτρο!

    Οι  υψηλές αυτές  τιμές ζώνες σε  συνάρτηση και με τους υπόλοιπους προσδιοριστικούς συντελεστές όπως  ο συντελεστής οικοπέδου (Σ.Ο.) , ο συντελεστής  αξιοποίησης  οικοπέδου ( Σ.Α.Ο.) , ο συντελεστής εμπορικότητας κλπ διαμορφώνουν   παράλογες   αξίες   για τα οικόπεδα και  εξοντωτικά ποσά φόρων .

   Έτσι,  για παράδειγμα,  για ένα οικόπεδο  στο Κουτσελιό επιφάνειας  1.000 τ.μ. με Τιμή Ζώνης  900 €/τ.μ., Σ.Ο.  0,40,  Σ.Α.Ο.   0,60 και τιμή εκκίνησης 168 ευρώ, ο κύριος φόρος  ανέρχεται σε 120,37 €   και για οικόπεδο  2.000 τ.μ.  ο φόρος   φθάνει  σε 240 € .

   Ακόμα για ένα οικόπεδο στην  Βασιλική  επιφάνειας  1.000 τ.μ. με Τιμή Ζώνης  600 €/τ.μ., Σ.Ο.  0,30,  Σ.Α.Ο.  0,60 και τιμή εκκίνησης  90 ευρώ, ο κύριος φόρος  ανέρχεται σε 60 €   και για οικόπεδο  2.000 τ.μ.  ο φόρος   φθάνει  σε 120 € .

    Επίσης για ένα οικόπεδο στην Κοσμηρά  επιφάνειας  1.000 τ.μ. με Τιμή Ζώνης  800 €/τ.μ., Σ.Ο.  0,50,  Σ.Α.Ο.  0,80 και τιμή εκκίνησης 173 ευρώ, ο κύριος φόρος  ανέρχεται σε 150 €   και για οικόπεδο  2.000 τ.μ.  ο φόρος   φθάνει  σε 300 € .

    Επιπλέον για ένα οικόπεδο στη  Πεδινή επιφάνειας  1.000 τ.μ. με Τιμή Ζώνης  ( Α .κυκλική)  1.200 €/τ.μ.,  Σ.Ο.  0,70,  Σ.Α.Ο.  0,80 και τιμή εκκίνησης 335 ευρώ, ο κύριος φόρος  ανέρχεται σε 450 €   και για οικόπεδο  2.000 τ.μ.  ο φόρος  διπλασιάζεται  σε  900 € .

    Τέλος ,  για ένα οικόπεδο στον οικισμό  Λιγκιάδων   επιφάνειας  1.000 τ.μ. με Τιμή Ζώνης   1300 €/τ.μ.,  Σ.Ο.  0,60,  Σ.Α.Ο.  0,80 και τιμή εκκίνησης  406 ευρώ, ο κύριος φόρος  ανέρχεται σε  450 €   και για οικόπεδο  2.000 τ.μ.  ο φόρος   διπλασιάζεται  σε  900 € .

 Τα όρια της πολιτικής πρόκλησης αγγίζουν οι δήθεν αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ με πρωταγωνιστή  τον κ. Παυλόπουλο  που διατείνεται ότι πάσχει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων από έλλειψη συνταγματικότητας .

     Κλείνοντας,  συμβουλεύουμε  τους  ενφιόπληκτους  να διασταυρώσουν το εκκαθαριστικό τους με την περιουσιακή τους κατάσταση,  για  να εντοπίσουν τυχόν ελλείψεις υπολογισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε κάποιο από τα ακίνητά τους,   για  να προβούν σε  διορθώσεις , υποβάλλοντας  τροποποιητικές  δηλώσεις  μέχρι τέλους Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου