Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Ενεργοποιούνται οι αποστολές προσκλήσεων σε όσους έβγαλαν λεφτά έξω.


    Το  ΣΔΟΕ  στέλνει προσκλήσεις σε 14.000 από τους  54.000 Έλληνες πολίτες που έβγαλαν χρήματα έξω από την Ελλάδα την περίοδο 2009-2011 με εμβάσματα άνω των 100.000ευρώ .
Όπως είπε ο διευθυντής της κεντρικής υπηρεσίας  το ΣΔΟΕ ολοκλήρωσε τον έλεγχο της λίστας με τους 54.000 φορολογούμενους που έβγαλαν εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού τα τρία αυτά χρόνια και θα τους αποστείλει πρόσκληση για να προβούν σε συμπληρωματικές δηλώσεις. Αν δεν το κάνουν αυτό, τότε η Δίωξη θα κάνει λεπτομερή έλεγχο στους φορολογούμενους αυτούς για τυχόν ποσά που «ξέχασαν» να δηλώσουν ώστε να επιβάλλει πρόστιμα για   φοροδιαφυγή της παραγρ. 3 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994.
       Τα 14.000 ονόματα έχουν προκύψει από τη λίστα με τους 54.000 φορολογούμενους που εντόπισε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και απέστειλε στο ΣΔΟΕ  προκειμένου  να  τους αποστείλει πρόσκληση για να προβούν σε συμπληρωματικές δηλώσεις και να σταματήσει η διενέργεια λεπτεμερούς  ελέγχου. 
                                Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ
           Για καθαρά ενημερωτικούς λόγους παραθέτω  παρακάτω το περιεχόμενο της πρόσκλησης που στέλνει   η Γεν. Δ/νση Φορολογικών Ελέγχων σε όσους έχουν μεταφέρει  στο εξωτερικό από 1/1/2009-31/12/2011, εμβάσματα ποσού άνω των 100.000 €   και σε επόμενο σημείωμά μου επειδή η παραπάνω  διαδικασία  έχει προβλήματα  τόσο στη διαδικασία της φορολογικής εγγραφής όσο και σε ουσιαστικά στοιχεία ελέγχου  καλόν θα είναι  ο  «τυχερός»   της πρόσκλησης  να την εξετάσει σε βάθος.
      ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 Από τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του το Υπουργείο Οικονομικών, και μετά από επεξεργασία των δηλώσεών σας από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προέκυψε ότι τα χρηματικά ποσά που έχετε μεταφέρει στο εξωτερικό από 1/1/2009-31/12/2011, είναι μεγαλύτερα από τα προκύπτοντα κεφάλαια, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 2238/1994, βάσει των δηλώσεών σας του οικον. έτους 2004 και επομένων.   Επειδή η προκύπτουσα διαφορά, θεωρείται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 3 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994 ως προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, σας καλούμε σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 66, 67 και 67α του ν. 2238/1994, όπως εντός προθεσμίας 20 ημερών από την παραλαβή της παρούσας, να ενημερώσετε την ειδική εφαρμογή που λειτουργεί για το σκοπό αυτό στην ηλεκτρονική διεύθυνση  της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε να τεθούν στην διάθεσή μας, τα δεδομένα από τα οποία προκύπτουν τα κεφάλαια των προηγουμένων ετών σύμφωνα με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος κατά την κείμενη νομοθεσία. Ταυτόχρονα θα δίνεται η δυνατότητα, εφόσον συντρέχει περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων στο χρόνο που  μεταφέρθηκαν χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Σημειώνουμε ότι για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτούνται οι κωδικοί πρόσβασης μοναδικής σύνδεσης του φορολογούμενου για το ΤΑΧΙΝΕΤ.
Σας επισημαίνουμε ότι εντός της ίδιας προθεσμίας θα πρέπει να υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ, πλήρης φάκελος δικαιολογητικών που θα περιλαμβάνει:
α) Για τα κεφάλαια της παραγρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 2238/1994, όλα τα αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μέχρι το οικον. έτος 2004.
β) Στοιχεία που να αποδεικνύουν το ακριβές ποσό του εμβάσματος στο εξωτερικό ή που να αποδεικνύουν ότι όλο το έμβασμα δεν ανήκει στο πρόσωπο που εμφανίζεται στα στοιχεία των τραπεζών.
   Τέλος σας γνωρίζουμε ότι η μη ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας αυτή, δηλαδή η μη συμπλήρωση του παραπάνω πίνακα ή η μη υποβολή του φακέλου δικαιολογητικών, θα έχει ως συνέπεια να εφαρμοσθούν άμεσα οι διατάξεις της παραγρ. 6 του άρθρου 18 του ν. 4002/2011 όπως θα καθορισθούν με σχετική Υπουργική Απόφαση.
                                                                                        Ο Γενικός Διευθυντής
Οι σχετικές διατάξεις παραγρ. 6 του άρθρου 18 του ν. 4002/2011 ορίζουν ότι:
 «  Όταν από τα στοιχεία που διαθέτει το Υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει το ακριβές ποσό της φορολογητέας ύλης, μπορεί με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών να βεβαιώνεται οίκοθεν, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ο αναλογούν φόρος και οι πρόσθετοι φόροι και να καθορίζεται ο τρόπος καταβολής, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια η οποία απαιτείται για τη βεβαίωση και είσπραξη αυτών. Για τον υπολογισμό του φόρου και των πρόσθετων φόρων, εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα, το οποίο αποστέλλεται στον υπόχρεο. Κατά του εκκαθαριστικού σημειώματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της οικείας φορολογίας,  ο φορολογούμενος μπορεί να προτείνει διοικητική επίλυση της διαφοράς σε  περίπτωση αποδεδειγμένης ολικής ή μερικής ανυπαρξίας της φορολογικής οφειλής  ή να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου. Τα ποσά που βεβαιώνονται καταβάλλονται σε τρεις (3) ίσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερες των τριακοσίων (300) ευρώ, εκτός της τελευταίας, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση  του φόρου και καθεμία από τις επόμενες την τελευταία εργάσιμη για τις  δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του δεύτερου και τρίτου μήνα από τη βεβαίωση. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής οι πρόσθετοι φόροι μειώνονται κατά σαράντα τοις  εκατό (40%).













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου