Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Βουλή: Δεν κέρδισε τη χαμένη αξιοπιστία της.


       Αποδείχθηκε στη Βουλή, με την υποβαθμισμένη συζήτηση  που έγινε για την παραπομπή του Παπακωνσταντίνου , γιατί αυτό το δύσμοιρο κράτος δεν τα καταφέρνει με τη σύλληψη της  φοροδιαφυγής. Κατά τη συζήτηση, έγινε προσπάθεια οι εγκαλούμενοι  να μετατοπίσουν την ευθύνη τους  στο μπάχαλο  της φορολογικής διοίκησης και  στην ανεπάρκεια  ή στη  σκοπιμότητα των προϊσταμένων  του ΣΔΟΕ  κ.κ. Καπελέρη και Διώτη.       
    Μάλιστα ειπώθηκε   πως πραγματικό σκάνδαλο θα υπήρχε αν η πολιτική ηγεσία Παπακωσταντίνου και Βενιζέλου είχαν  εμποδίσει τις υπηρεσίες να προχωρήσουν στους ελέγχους  αυτών που περιλαμβάνονταν  στη  λίστα. Όμως από το διάλογο στη Βουλή  προέκυψαν σοβαρές αποκαλύψεις σε βάρος της   τρικομματικής-μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά που πρότεινε ( και ψηφίσθηκε από το σώμα) τη σύσταση επιτροπής διεξαγωγής προκαταρκτικής εξέτασης για την απόδοση ποινικών ευθυνών στον κ. Παπακωνσταντίνου   απαλλάσσοντας  τον εταίρο στη συγκυβέρνηση κ. Βενιζέλο, προκειμένου να μη διαλυθεί αυτή η τρικομματική  μνημονιακή κυβέρνηση.
   Ειλικρινά, πώς αισθάνεται η «υπεύθυνη»  πολιτική  ηγεσία  , αφού η διοικητική , όπως είναι γνωστό,  βρίσκεται κάτω από τις εντολές της,   όταν οι «ξένοι» με ανακοινώσεις και τοποθετήσεις  πιέζουν τη κυβέρνηση , πραγματικά και αφόρητα, να κάνει κάτι για τη  σύλληψη  της φοροδιαφυγής; 
  Χαρακτηριστική είναι η προτροπή της κ.  Κριστίν Λαγκάρντ για βελτίωση του φορολογικού συστήματος, ώστε να χτυπάει τη φοροδιαφυγή και να φέρνει χρήματα στα κρατικά ταμεία»,  και το αίτημα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  προς την Κυβέρνηση για το ξεσκέπασμα  ορισμένων  Ελλήνων εκατομμυριούχων  που φυγαδεύουν αφορολόγητα τα κεφάλαιά τους  έξω.
    Όμως από τη στιγμή που η  Κυβέρνηση Παπανδρέου  έδωσε στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό δύο μεγάλα όπλα, από τη μια την εύκολη και πλήρη πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και  από την άλλη  το θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο η αύξηση της περιουσίας , κινητής και  ακίνητης , όταν δε δικαιολογείται  από τα  δηλωθέντα εισοδήματα υπερφορολογείται,  ο λαός πίστεψε ότι το φορολογικό τοπίο της απόκρυψης εισοδήματος και της ατιμωρησίας  θα εκλείψει.
Ο υπογράφων με το άρθρο του:  «   Ιδού τα 11,6 δισεκ. ευρώ  (kranasg.blogspot.gr)» ήταν από τους πρώτους που δημόσια υπέδειξε στον κ. Βενιζέλο αλλά και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις     τον τρόπο της άντλησης  εσόδων  με  την εφαρμογή του παραπάνω  νεοπαγούς φορολογικού  οπλοστασίου . Τέθηκε όμως στο αρχείο, για να ανασυρθεί μετά τη δημοσίευση της λίστας  Λαγκάρντ   από τον κ. Μπαξεβάνη.
    Το μείζον θέμα με την «λίστα» είναι ο τρόπος που τη διαχειρίσθηκε η πολιτική τάξη σε σχέση με άλλες   ευρωπαϊκές χώρες  που κατάφεραν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να την αξιοποιήσουν και να εξασφαλίσουν έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων.
   Εκεί  βρίσκεται και το μόνιμο πρόβλημα της Χώρας μας. Θα διορθώσει άραγε η πολιτική εξουσία τις αιτίες του κακού, για να κερδηθεί η χαμένη της  αξιοπιστία  ή θα συνεχίσει  το ίδιο βιολί; Πάντως, όσο συνεχίζεται η στελέχωση της Διοίκησης και η νομή του κράτους  αναλογικά (7,4,2) από την τρικομματική κυβέρνηση , μάλλον θα συνεχίζει να είναι δύσκολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου