Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Κατολισθήσεις και ολισθήματα.


   Τα τοπικά διαμερίσματα Δαφνούλας, Δροσοχωρίου, Χαροκοπίου και Μουζακαίων του πρώην Δήμου Παμβώτιδας  κατά καιρούς  και σε περιόδους  συχνών  βροχοπτώσεων  πλήττονται  από κατολισθητικά φαινόμενα  με οδυνηρές επιπτώσεις στην κοινωνοικονομική  ζωή των κατοίκων  αλλά και με  μεγάλες ζημίες  σε σπίτια, δρόμους , δίκτυα, στάβλους και αποθήκες.
   Συνοπτικά να θυμηθούμε τις κατολισθήσεις ξημερώματα πρωτοχρονιάς του 2005  στο Χαροκόπι και τις κατολισθήσεις το 2010 στη Δαφνούλα και στους Μουζακαίους.
   Στην  περίπτωση  του Χαροκοπίου,  οι συντονισμένες μας ενέργειες αποκατάστασης  των ζημιών ( σπιτιών, δρόμων , δικτύων κλπ), έφεραν γρήγορα αποτελέσματα και το χαμόγελο στους κατοίκους, σε αντίθεση με την αποκατάσταση των ζημιών σε Δαφνούλα και Μουζακαίους, που όλα βρίσκονται  σχεδόν στο μηδέν, με τα καιρικά φαινόμενα  να επαναφέρουν  την ανησυχία  στους κατοίκους.
    Τα αποτελέσματα από τις κατολισθήσεις είναι γνωστά και καιρός είναι να γνωρίσουν οι κάτοικοι  και τα ολισθήματα των αρμόδιων αρχών και κυρίως της Δημ. Αρχής.
   Πρώτο ολίσθημα, ο ενταφιασμός και η μη αξιοποίηση της  γεωλογικής μελέτης του ΙΓΜΕ που είχε  εκπονηθεί το 2005 για τις  κατολισθαίνουσες περιοχές  Χαροκοπίου και Μουζακαίων, επειδή δημιουργούσε πρόβλημα  στην κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό.
 Δεύτερο ολίσθημα, της τότε Δημ. Αρχής Παμβώτιδας ( Δήμαρχος κ. Πήχας) ήταν  η μη υιοθέτηση της πρότασής μας ( ως αντιπολίτευσης) για ένταξη των μελετών στο εκπονούμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο  Παμβώτιδας.  
 Τρίτο ολίσθημα , η αδράνεια που επέδειξε τόσο η απερχόμενη  Δημ . Αρχή Παμβώτιδας όσο και η νέα Καλλικρατική Δημ. Αρχή Ιωαννίνων για την αποκατάσταση των ζημιών , την επαναφορά της ασφάλειας,  και της ομαλής λειτουργίας του χωριού και
τέταρτο ολίσθημα, το πιο σημαντικό θα έλεγα,   η εφαρμογή από τη σημερινή Δ.Α. της ίδιας πολιτικής τακτικής των καλών και παρήγορων λόγων, αλλά και η εμφανής  έλλειψη αγωνιστικότητας  των δημοτικών και τοπικών συμβούλων της περιοχής μας και τέλος  η παντελής έλλειψη  αντίδρασης από τους κατοίκους .
    Στην τελευταία μου διαπίστωση θεωρώ ότι βρίσκεται και η λύση του προβλήματος  που δεν είναι άλλη  από την αφύπνιση των κατοίκων, οι οποίοι οφείλουν να ενημερωθούν σε βάθος και να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες  εκείνες που θα αναγκάσουν τις  εμπλεκόμενες αρχές να δρομολογήσουν  με κοστολογημένο χροδιάγραμμα τις μακροπρόθεσμες λύσεις .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου