Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Το Σ.Δ.Ο.Ε. ψάχνει τραπεζικούς λογαριασμούς



   Μπαράζ ελέγχων διαρκείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ιδιαίτερα ελευθέρων επαγγελματιών, διενεργεί το ΣΔΟΕ , στοχεύοντας στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής με διασταύρωση του ύψους των καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
 Οι εφορίες στέλνουν αιτήματα στις τράπεζες ζητώντας πληροφόρηση για συγκεκριμένους οφειλέτες, εστιάζοντας αρχικά σε φορολογούμενους που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και  ζητούν στοιχεία για το ύψος των καταθέσεων, για τους τυχόν συνδικαιούχους  και φυσικά  για τις κινήσεις που εμφανίζουν.
      Ιδιαίτερα προσοχή  δίδουν στις   περιπτώσεις που εντοπίζονται οι μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στις δηλώσεις εισοδήματος και στα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, ΙΧ, καταθέσεις).
     Ελεγκτικά αξιοποιείται και το ύψος των κινήσεων  των καταθέσεων που διατηρεί ο φορολογούμενος στις τράπεζες καθώς  και αν  οι λογαριασμοί είναι ονομαστικοί ή κοινοί (με περισσότερους του ενός δικαιούχους), αν είναι λογαριασμοί ταμιευτηρίου, τρεχούμενοι ή προθεσμίας.

    Ας σημειωθεί ότι η Εφορία στα πλαίσια του νόμου δίνει περιθώριο μέχρι 15 ημέρες στον φορολογούμενο να εμφανιστεί στη Δ.Ο.Υ. του για να δικαιολογήσει τις καταθέσεις του, με βάση πάντα τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

    Να σημειώσουμε ότι δεν έχει διευκρινιστεί  ακόμη  αν η υψηλότερη κίνηση μέσα στο έτος αποτελεί το καθοριστικό  στοιχείο του ελέγχου ή το υπόλοιπο της κατάθεσης με 31.12. 

      Αδιαμφισβήτητα , υπάρχουν πελάτες  που  τους γνωρίζουν καλύτερα τα τραπεζικά στελέχη, οι οποίοι  δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ  ή και καθόλου  και  εμφανίζονται να  έχουν  λογαριασμό κατάθεσης με υπόλοιπο  150.000 ευρώ και πλέον.
     Παραμένει όμως αδιευκρίνιστο και  πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα  σε  όσους  αγόρασαν ακίνητο στο πρόσφατο παρελθόν και  πλήρωσαν  τοις μετρητοίς μεγαλύτερα ποσά  από αυτά της αντικειμενικής αξίας,  καίτοι  έτυχαν απαλλαγής  από το τεκμήριο  αγοράς. 

   Επειδή πρόκειται για νεοπαγή  ελεγκτική διαδικασία, πολλά θέματα   χρήζουν  ουσιαστικών διευκρινήσεων και θα έλεγα  και νομοθετικών συμπληρώσεων, η φορολογούσα αρχή και ο έλεγχος οφείλει να  διέπεται από  βαθιά φορολογική γνώση και  εμπειρία για να μην υπάρξουν αδικίες.  Κατά την άποψή μου δεν αρκούν οι εγκύκλιοι που  έχουν  εκδοθεί  μέχρι σήμερα  και το κενό αυτό απαιτείται να καλύψει  ελεγκτικό σεμινάριο υψηλού επιπέδου με γνώση όχι μόνο του φορολογικού αλλά και του τραπεζικού πλαισίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου