Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Λήγει η περίοδος αναστολής την 31η Δεκεμβρίου 2017 του φόρου υπεραξίας για τα ακίνητα.



Αντιμέτωποι με την υποχρέωση πληρωμής φόρου υπεραξίας θα βρεθούν από το 2018 όσοι αποφασίσουν, να πωλήσουν  ή να μεταβιβάσουν σπίτια, λοιπά κτίσματα, οικόπεδα ή αγροτεμάχια. 

 Η επιβολή του φόρου θεσμοθετήθηκε με το ν.4172/23-7-2013 και η  εφαρμογή των διατάξεων για την επιβολή του φόρου ανεστάλη για 3 χρόνια για το 2015, το 2016, και το 2017 με νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή το 2014 και το 2016
  Η περίοδος αναστολής της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων λήγει πλέον την 31η Δεκεμβρίου 2017 και σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναφέρει τον φόρο, ο οποίος στην πραγματικότητα ποτέ δεν λειτούργησε ο φόρος  από το επόμενο έτος δηλαδή από 1.1.2018.
Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης κάθε ακινήτου.
Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Επιβαρύνει τον πωλητή, ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Σύμφωνα με τον νόμο, εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πωλεί για περισσότερα από πέντε έτη, η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ. Επίσης όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους προ του 1995 απαλλάσσονται από τον σχετικό φόρο. Εφόσον προκύπτει φόρος, αυτός παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο και αποδίδεται εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου, η οποία κατατίθεται αποκλειστικά στην τράπεζα έκδοσης της τραπεζικής επιταγής.
Για τον υπολογισμό του φόρου οι τιμές κτήσης και μεταβίβασης είναι αυτές που αναγράφονται στα συμβόλαια, ενώ εάν πρόκειται για ακίνητο το οποίο έχει αποκτηθεί από κληρονομιά, η τιμή κτήσης υπολογίζεται με βάση τον φόρο κληρονομιάς που είχε καταβληθεί (το ίδιο και για τις δωρεές-γονικές παροχές).
Σε κάθε άλλη περίπτωση, όπου η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προκύψει με βάση δημόσια έγγραφα (όπως π.χ. αυτεπιστασία ή αντιπαροχή), υπολογίζεται με βάση έναν μαθηματικό τύπο λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον πληθωρισμό των ετών που έχουν μεσολαβήσει ανάμεσα στην απόκτηση και στην πώληση.
  Λεπτομέρειες   με παραδείγματα αργότερα με την εφαρμογή του νόμου, σήμερα απλά υπενθυμίζουμε το θέμα  για ενεργοποίηση των αποφάσεων σε περίπτωση  φορολογούμενων που  στις προθέσεις του  είναι η μεταβίβαση ακινήτων.
 

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑΓΙΩΡΓΟ ΟΣΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΝ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟ 2015 ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 2018 ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή