Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento”- μαθαίνουμε ότι Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών –κατά την περίοδο 2012-2013 έσβηνε μονοκοντυλιά πρόστιμα εκατομμυρίων για φορολογικές παραβάσεις μεγάλων επιχειρήσεων και μεγαλόσχημων. Μεταξύ αυτών και του εκδότη Θ. Αναστασιάδη, όπου το όφελος ανέρχεται σε 1.260.699,77 ευρώ , καθώς ομόφωνα η επιτροπή κατέληξε ότι «τα σκάφη Byron και Aliki φαίνεται ότι δεν είχαν χρησιμοποιηθεί , με αποτέλεσμα η επιτροπή να αφαιρέσει εισόδημα ποσού 916.116,67 ευρώ που αφορούσε το τεκμήριο χρήσης σκαφών αναψυχής των διαχειριστικών περιόδων 2004 – 7ος/2007». Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τα μέλη της επιτροπής που έκριναν την υπόθεση είχαν τη δυνατότητα να μειώσουν τα τεκμήρια των σκαφών , καθόσον σύμφωνα με το νόμο η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη υπολογίζεται με την κατοχή των σκαφών ανεξάρτητα από τη χρησιμοποίησή τους.
Αμφισβήτηση από τον φορολογούμενο του ετήσιου συνολικού ποσού της αντικειμενικής δαπάνης (τεκμήρια) προβλέπεται, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία που συντρέχουν στο πρόσωπο του υπόχρεου (φυλακισμένοι, νοσηλευόμενοι, άνεργοι , στρατιώτες, λόγοι ανώτερης βίας κλπ) . Σημειώνεται ότι δεν υπολογίζεται η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει με βάση σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, κυριότητας ή κατοχής μονίμων κατοίκων εξωτερικού.
Δε γνωρίζουμε τα στοιχεία των πραγματικών περιστατικών που έλαβαν υπόψη τους τα μέλη της επιτροπής για τη μείωση των τεκμηρίων, όμως αυτό που μετά βεβαιότητας γνωρίζουμε είναι ότι τέτοιες μειώσεις για τεκμήρια αυτού του είδους (σκάφη, αεροπλάνα κλπ) χρειάζονται ισχυρούς, βάσιμους και αυταπόδεικτους λόγους. Για αυτού του είδους τα πορίσματα πληρώνει σήμερα ο σκληρά εργαζόμενος Έλληνας φορολογούμενος . Η πολιτεία οφείλει να ελέγξει τα πορίσματα και να τα υποβάλει στον οικονομικό εισαγγελέα προκειμένου να ελεγχτούν τα μέλη για απιστία στην υπηρεσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου