Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Ο απολογισμός του ΠΕΑΚΙ



       Κύριε Πρόεδρε του ΠΕΑΚΙ

Νιώθω την ανάγκη να συγχαρώ τη Διοίκηση  του ΠΕΑΚΙ και εσάς προσωπικά για το  δημόσιο απολογισμό του έργου σας που αφορά  στη βελτίωση των αθλητικών  εγκαταστάσεων  σε μια δύσκολη περίοδο .  Όμως επιτρέψτε μου τη μικρή μου παρέμβαση που οφείλεται σε αναφορές  που έγιναν στο δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων της Διοίκησης  παρουσία  και του Γ.Γ.Α. κ. Συνοδινού, όπως για παράδειγμα : «Τα νέα αθλητικά έργα (Λιμνοπούλα, Ζωσιμάδες κλπ.) θα αλλάξουν την εικόνα των Ιωαννίνων ως μια από τις πιο υποβαθμισμένες πόλεις της χώρας στον παραπάνω τομέα. Η Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ έχοντας κληρονομήσει εγκαταστάσεις υπό κατάρρευση, τεράστιες ληξιπρόθεσμες οφειλές, αταξία και αυθαιρεσία, την οποία είχαν επιβάλλει η αθλητική ηγεσία και τοπικοί παράγοντες τα προηγούμενα χρόνια, αγωνίζεται και θα μετατρέψει το ΠΕΑΚΙ σε σύγχρονο αθλητικό κέντρο …»
  Όμως , από την τοποθέτησή σας θεωρείτε υπεύθυνη   και τη θητεία της Διοίκησής μας ( Ιούλιο 2010 έως  2012)  για τις τεράστιες ληξιπρόθεσμες οφειλές, την  αταξία και αυθαιρεσία  κλπ και, επειδή  δεν αποσαφηνίσατε  σε ποιες αθλητικές και τοπικές ηγεσίες αναφέρεστε , σας  θέτω υπόψη  για ενημέρωσή σας αλλά και για ενημέρωση του αθλητικού κόσμου ,  που  στενάζει από την ανυπαρξία  σύγχρονων αθλητικών υποδομών, μολονότι οι ευκαιρίες  περνούσαν σαν τα καραβάνια  από την περίοδο των Ολυμπιακών έργων και μετά, τα ακόλουθα :
Θέλω να πιστεύω ότι έχετε ενημερωθεί από το αρχείο του ΠΕΑΚΙ για τα ¨έργα  και τις ημέρες μας¨ , σε ένα τοπικό πολιτικό -  αθλητικό και οικονομικό περιβάλλον  δύσκολο και, θα έλεγα, καθοδηγούμενα  εχθρικό.
Αντιπαρέρχομαι το πώς και τι παραλάβαμε  και επικεντρώνομαι σε δύο –τρία θέματα που θεωρούσαμε  σημαντικά και κρατούσαμε  ανοιχτά, όπως : τις έωλες και παράνομες  συμβάσεις εκτέλεσης έργων, όπως η σύμβαση αλλαγής του  χλοοτάπητα, η  κατασκευή της σκεπαστής   εξέδρας , οι συμβάσεις χρήσης των γηπέδων…  Αντιπαρέρχομαι   και τα χρέη  που παραλάβαμε,  χωρίς να τηρηθεί η νόμιμη  διαδικασία είσπραξης του δημοσιολογιστικού , την οποία  εμείς εφαρμόσαμε , για να εισπραχθεί από τη μετέπειτα  διοίκηση η οφειλή ποσού 174.000  ευρώ , τη  διάθεση  της οποίας ,ως μετέπειτα χρηστή διοίκηση,  οφείλατε  να ερευνήσετε,  για να αποφύγετε τις γενικόλογες  αναφορές και κατηγορίες.
 Όσον αφορά  στις τοπικές  πολιτικές και αθλητικές εξουσίες σας  ενημερώνω ότι ήταν  οι ίδιες και τότε ,  πλην του σημερινού Δημάρχου, και όλες  τις νόμιμες και τεκμηριωμένες πρωτοβουλίες μας  , όπως  η δρομολόγηση αλλαγής της θέρμανσης με  γεωθερμία στο κολυμβητήριο, το αίτημα για τη χρήση του καλαθοφόρου οχήματος αλλαγής των λαμπτήρων στη Λιμνοπούλα και της κοπής δένδρων  στο Ζωσιμάδες  καθώς και κάθε στήριξη εργασιών  εργατοτεχνικού προσωπικού  βρήκαμε τις θύρες κλειστές σε αντίθεση με εσάς που τους ευχαριστήσατε για τις προγραμματικές συμβάσεις κλπ.
  Επιπλέον δε θα αναφερθώ στην υπεράνθρωπη  και  αφιλοκερδή  προσωπική  δουλειά  όλων των μελών της Διοίκησης, αφού  μείναμε μόνο με τέσσερες  εργάτες  και με ένα διοικητικό, και  εν τούτοις  και ιστοσελίδα δημιουργήσαμε κάναμε (την οποία δε βλέπω) ,και τη διαύγεια καθιερώσαμε και άμεσα προχωρήσαμε  στη βελτίωση -συντήρηση των γηπέδων , των  λεμβαρχείων    και των χώρων κάτω από τις κερκίδες  , την ανακατασκευή και έγκαιρη παράδοση του κωπηλατικού στίβου ,και στην ενοποίηση  του πρώην ΕΑΝΚΙ .
     Ακόμα  κάναμε και  προγραμματικές συμβάσεις με τα σωματεία του κολυμβητηρίου για τη θέρμανση, μελέτη αλλαγής του φωτισμού στο ¨Ζωσιμάδες¨, παραδώσαμε και  συντηρήσαμε με  πιστώσεις  που είχε  ζητήσει και η προηγούμενη Διοίκηση του ΠΕΑΚΙ, και στηρίξαμε την ίδρυση  της  έκθεσης αθλητικής ιστορίας  και συντηρήσαμε τα μπούθ και  καταμετρητή στο κολυμβητήριο τοποθετήσαμε τόσα άλλα  μικρότερα .
  Τέλος ,θα ‘θελα να κάνω μια αναφορά στην μελέτη  αντικατάστασης  του ελαστικού τάπητα (ταρτάν) στο ¨Ζωσιμάδες¨,  που πετύχαμε, και η οποία ολοκληρώθηκε από τη Δ νση ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ της Γ.Γ.Α  με αίτημα χρηματοδότησης του έργου. Δυστυχώς, έληξε η θητεία μας  και τα πάντα, όπως  και ο συνθετικός τάπητας  στη Λιμνοπούλα  αλλά και  στο ένα γήπεδο του ΠΕΑΚΙ έμειναν  στα χαρτιά, όπως στον αέρα έμεινε  και η συμφωνία για την πολυετή  αντισταθμιστική παραχώρηση  της χρήσης  του γηπέδου στην  ΠΑΕ ενώπιον  εμού , του πρώην Γ.Γ.Α. και της ΠΑΕ.
  Το σπουδαιότερο όμως το παραλείψατε, σκόπιμα  δε νομίζω : Δεν είναι μόνο η Διοίκησή σας  που έκαμε απολογισμό και προσωπικά σας συγχαίρω.  Απολογισμό κάναμε και εμείς και επειδή δεν ψάξατε στο αρχείο, ούτε  έπεσε στην αντίληψη σας , σας  τον παραθέτω.
  Κλείνοντας , είμαι στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση αλλά και κάθε πρόταση ,στα πλαίσια ενός διαλόγου για την αναβάθμιση των γερασμένων αθλητικών εγκαταστάσεών μας.
Με εκτίμηση αλλά και με βαθειά προσήλωση   στο αύριο που χτίζεται  σας χαιρετώ.
Γ. Κρανάς , πρώην Πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ περιόδου 6/2010-6/2012


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Ε.Δ. Π.Ε.Α.Κ.Ι.
   Με τη λήξη της  αφιλοκερδούς διετούς θητείας μας ως Ε.Δ.  του Π.Ε.Α.Κ.Ι. , θεωρούμε  πρέπον  και αναγκαίο  να προβούμε  σ΄ ένα  σύντομο απολογισμό  του έργου μας . 
 Παρά τη μείωση  της επιχορήγησης από τη Γ.Γ.Α.  κατά 70% σε σχέση  με  παλαιότερες επιχορηγήσεις, καταβάλλοντας  μεγάλες  προσπάθειες, καταφέραμε  να υλοποιήσουμε τα εξής:
·                     Νοικοκυρέψαμε  τα οικονομικά και εφαρμόσαμε το πρόγραμμα  Διαύγεια .
·                     Ανακαινίσαμε  τα κτίρια του Π.Ε.Α.Κ.Ι.  στη Ανατολή  και συντηρήσαμε  τις  υδραυλικές, ηλεκτρολογικές  και μονωτικές   εγκαταστάσεις.
·                     Ανακατασκευάσαμε  τον αγωνιστικό χώρο του κεντρικού γηπέδου του ΠΕΑΚΙ και επισκευάσαμε  της ζημίες στο ταρτάν.
·                     Συμβάλλαμε  στη δημιουργία  Έκθεσης Αθλητικής  Ιστορίας  της πόλης μας  σε αίθουσα που διαμορφώσαμε  στο  ΠΕΑΚΙ (Ανατολή). 
·                     Συντηρήσαμε τα γήπεδα στο  ΠΕΑΚΙ  και αντικαταστήσαμε τους λέβητες , τις αντλίες άρδευσης των γηπέδων και φωτίσαμε τις εγκαταστάσεις της Λιμνοπούλας.
·                     Διαχειριστήκαμε  τις παράνομες προγραμματικές συμβάσεις  της προηγούμενης  Ε.Δ. με την ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ  για έργα στο  Εθνικό Στάδιο  οι  ¨ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ ¨ το 2010 , στη βάση  του ελέγχου  της κατασκευής και της δαπάνης  από τη Γ.Γ.Α. , ο οποίος δυστυχώς ακόμη εκκρεμεί, και εφαρμόζοντας  το συμψηφισμό  της δαπάνης με το 15%  επί των εισπράξεων από εισιτήρια και διαφημίσεις που οφείλει η ΠΑΕ. 
·                     Προκειμένου να μη κατηγορηθούμε για απιστία, βεβαιώσαμε  σύμφωνα  με το Ν.Δ. 356/74  την οφειλή  της ΠΑΕ προς την  Ε.Δ. που είχε  ορίσει και  διεκδίκησε  με αγωγή  η προηγούμενη Ε.Δ., παρά τις εντολές  που έλαβε  από τη ΓΓΑ για βεβαίωσή της  στην  αρμόδια Δ.Ο.Υ.
·                       Εξασφαλίσαμε  τη λειτουργία  του κολυμβητηρίου, μετά από επίπονη διαβούλευση με τα σωματεία και  σύναψη Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.
·                      Με  στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση  του κολυμβητηρίου και τη μείωση του κόστους  συντήρησής του,  ζητήσαμε την σύνταξη Προγραμματικής Σύμβασης με το  Δήμο Ιωαννιτών για την εκπόνηση μελέτης για τη  στατική επάρκεια    του κτιρίου και την αλλαγή του τρόπου θέρμανσης.
·                     Εγκαταστήσαμε  καταμετρητή των χρηστών του κολυμβητηρίου για καλύτερο  επανασχεδιασμό της λειτουργίας του.
·                     Συντάχθηκε μελέτη πλήρους αντικατάστασης του ταρτάν στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων και  μελέτη του φωτισμού .
·                     Ανακατασκευάσαμε  τον κωπηλατικό  στίβο , ώστε να είναι πλέον , ύστερα από έξι χρόνια, και πάλι δυνατή η διεξαγωγή κωπηλατικών αγώνων στη λίμνη μας.
·                     Ολοκληρώσαμε γρήγορα τις διαδικασίες  συγχώνευσης  του Ε.Α.Ν.Κ.Ι με το Π.Ε.Α.Κ.Ι. και επιλύσαμε τα προβλήματα των εργαζομένων.
ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΑΜΕ:
·                     Την αναβάθμιση των αθλητικών χώρων   που χρησιμοποιούν τα σωματεία στη Λιμνοπούλα 
·                      Τη  σύνταξη τεχνικής μελέτης  για την ανακατασκευή  τμημάτων  του χλοοτάπητα  του βοηθητικού γηπέδου  στο ΠΕΑΚΙ.
·                     Τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης  για παρεμβάσεις  στο χώρο  των κριτών του κωπηλατικού στίβου (πύργος) , για  ανακατασκευή και σύνδεση νέων ζαρζανέτι κατά μήκος 20 μέτρων καθώς και για την κατασκευή σταθερής εξέδρας στην παραλίμνια περιοχή.
·                     Καταγράψαμε και δρομολογήσαμε  την επίλυση των προβλημάτων  για την καλύτερη λειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου και του κολυμβητηρίου, ώστε να είναι έτοιμα με την έναρξη της νέας περιόδου.
     Ωστόσο, το πιο  σημαντικό  επίτευγμά μας ήταν το ότι, παρά τις πενιχρές οικονομικές  μας  δυνατότητας και την έλλειψη προσωπικού ( πέντε άτομα απέμειναν  χωρίς καθαρίστριες, φύλακες κλπ),    ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ  ανοικτές  τις αθλητικές  εγκαταστάσεις για δωρεάν χρήση τους από τους αθλούμενους πολίτες και με μια  συμβολική συμμετοχή των φιλοξενούμενων σωματείων στα έξοδα συντήρησής τους.
 Βέβαια , τηρώντας τη νομιμότητα και τη  δημοσιονομική πειθαρχία , ίσως , χωρίς να το θέλουμε, να στενοχωρήσαμε κάποιους.
  Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα δεν έγιναν εύκολα, αφού αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες , καθυστερήσεις και περικοπές στη χρηματοδότηση από την πολιτεία, παντελή σχεδόν έλλειψη αρωγής από τους τοπικούς  φορείς, δυσπιστία  από τους προμηθευτές όσον αφορά  στις διευκολύνσεις για την προμήθεια  και αγορά υπηρεσιών και υλικών.
   Ωστόσο με  επίπονη προσπάθεια,  σωστό προγραμματισμό  και κυρίως με συλλογική δουλειά από όλα τα μέλη της Διοίκησης, νομίζουμε  ότι  καταφέραμε  πολλά μέσα σε  λίγο χρόνο, μη παρεκκλίνοντας από  το μήνυμά μας,   όπως  διατυπώνεται  στην ηλεκτρονική μας Δ/νση: http://www.peaki.gr
Γ.ΚΡΑΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου