Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Καραμπινάτη απάντηση του Δήμου Ιωαννιτών στον αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Καραμπίνα για τις δηλώσεις του για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό



Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Καραμπίνας, με την ιδιότητα του προέδρου του
Αθλητικού Ομίλου Ιωαννίνων «επιτέθηκε» με δηλώσεις του στο Δήμο Ιωαννιτών, χρησιμοποιώντας απαξιωτικές εκφράσεις και έωλη επιχειρηματολογία, που χρήζει απαντήσεων.
Στην ουσία ο κ. Καραμπίνας υποστηρίζει ότι ο Δήμος Ιωαννιτών «δεν κάνει τίποτα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό», παρά μόνο «πανηγυρίζει για τις διακρίσεις των αθλητών των ερασιτεχνικών σωματείων».
Ας θυμίσουμε λοιπόν στον κ. Καραμπίνα τι κάνει η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, για τη στήριξη του μαζικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού:
Επειδή ο κ. Καραμπίνας αριθμεί πολλά χρόνια ενασχόλησης τόσο με τα κοινά όσο και με τον αθλητισμό, γνωρίζει ότι η περιοχή μας στερείτε βασικών αθλητικών υποδομών. Για να καλύψει αυτό το κενό ο Δήμος Ιωαννιτών:
-Διαθέτει δεκάδες ανοιχτά γήπεδα, κυρίως ποδοσφαίρου, στις ερασιτεχνικές ομάδες και στα χιλιάδες παιδιά των ακαδημιών τους. Τα γήπεδα αυτά τα συντηρεί, τα βελτιώνει τα ανακατασκευάζει, ο Δήμος Ιωαννιτών με δικούς του πόρους και επενδύει σε νέες υποδομές (π.χ. γήπεδα Ανατολής, Ηλιόκαλης, Κοσμηράς κ.λ.π)
-Διαθέτει έξι Σχολικά Γυμναστήρια από τις 3 το απόγευμα έως τις 12 τα μεσάνυχτα για τις προπονήσεις των ερασιτεχνικών σωματείων, τα οποία με δικές του δαπάνες ο Δήμος συντηρεί και επισκευάζει. Μάλιστα μόλις ξεκίνησε μια σημαντική και αναγκαία, μεγάλη παρέμβαση στο κλειστό Γυμναστήριο του Πολυκλαδικού.
-Για τη στήριξη του μαζικού και εραστιτεχνικού αθλητισμού και ταυτόχρονα του αθλητικού τουρισμού, ο Δήμος Ιωαννιτών στηρίζει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Όχι τυπικά με την αιγίδα του, αλλά πολύ ουσιαστικά και έμπρακτα. Αλήθεια δεν γνωρίζει ο κ. Καραμπίνας ποιος βοηθάει για να πραγματοποιηθούν μεγάλοι δρομικοί αγώνες; Δεν γνωρίζει ποιος βοήθησε να κατασκευαστούν ή να βελτιωθούν και να συντηρηθούν εγκαταστάσεις εντός και εκτός υγρού στίβου στην Παμβώτιδα (σκι, κωπηλασία); Δεν γνωρίζει ποιος φρόντισε να γίνει λειτουργική και προσβάσιμη η πίστα απογείωσης αιωροπτερισμού στο Μιτσικέλι;
Τα προαναφερόμενα και δεκάδες άλλα που θα χρειαζόταν αρκετές σελίδες για να απαριθμήσουμε ένα -ένα, αποτελούν έμπρακτη στήριξη στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Σε ότι αφορά ορισμένα ποιο συγκεκριμένα θέματα που θέτει ο κ. Καραμπίνα:
- Το δήθεν «μηνιαίο μίσθωμα σχολικών γυμναστηρίων», δεν είναι παρά ένα εντελώς συμβολικό αντίτιμο για στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα του γυμναστηρίου, το οποίο καλούνται να καταβάλουν τα σωματεία. Σημειωτέον ότι τα ερασιτεχνικά σωματεία εισπράττουν χρήματα από τα παιδιά που προπονούν.
Συνολικά όλα τα σωματεία μαζί πληρώνουν αθροιστικά 900 ευρώ για 10 μήνες, για κάθε Γυμναστήριο ανάλογα με τις ώρες χρήσης. Με δεδομένο ότι κατά μέσο όρο κάθε Γυμναστήριο χρησιμοποιείται από 10 σωματεία, αν υποθέσουμε θεωρητικά ότι το χρησιμοποιούν για τις ίδιες ακριβώς ώρες, τότε κάθε ερασιτεχνικό σωματείο πληρώνει 10 ευρώ το μήνα ή 90 ευρώ το χρόνο!!!
Αυτό είναι το … «μηνιαίο μίσθωμα» των 10 ευρώ, αλλά έχει αξία να απαντήσει ο κ. Καραμπίνας, αν εισπράττει χρήματα το σωματείο στο οποίο είναι πρόεδρος από τα παιδιά που προπονούνται σε αυτό.
- Σε ότι αφορά το «λεωφορείο για τη μετακίνηση μιας ομάδας» που ζητά ο κ. Καραμπίνας να παραχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών. Απορούμε πραγματικά πως είναι δυνατόν, ως αυτοδιοικητικός τόσα χρόνια, να μην γνωρίζει ότι απαγορεύεται από το νόμο να παραχωρήσει ο Δήμος το λεωφορείο που διαθέτει για χρήση τρίτων που δεν έχουν οργανική σχέση με το Δήμο.
Τελικά απ’ ότι φαίνεται είναι αρκετά αυτά που δεν γνωρίζει ο κύριος πρόεδρος …
Τέλος, ο κ. Καραμπίνας, που βάλει σήμερα κατά του Δήμου Ιωαννιτών θεωρώντας ότι έτσι υπερασπίζεται τα συμφέροντα ενός ερασιτεχνικού σωματείου στο οποίο είναι πρόεδρος, θα είχε ενδιαφέρον να μας πει, τί πρωτοβουλίες πήρε, τί προτάσεις κατέθεσε όλα αυτά τα χρόνια που κατέχει θέσεις ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση, συνολικά για την αναβάθμιση του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

 Αφορμή της  απάντησης υπήρξαν οι δηλώσεις του κ. Καραμπίνα για το «ενοίκιο» των   Σωματείων που προπονούνται στο ΕΑΝΚΙ

Στην αντεπίθεση ο αντιπεριφερειάρχης, μετά τις δηλώσεις Συναδινού για τα χρήματα που πληρώνουν κάθε μήνα τα Σωματεία.
Την αποφασιστικότητα του να βάλει «φρένο» στο ενοίκιο που πληρώνουν σε μηνιαία βάση τα Σωματεία που προπονούνται στο Κλειστό του ΕΑΝΚΙ, εκδήλωσε για μια ακόμη φορά χθες ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας.
Ο κ. Καραμπίνας, παραχώρησε συνέντευξη τύπου, λίγες μόνο ώρες, μετά τις δηλώσεις Συναδινού για το ίδιο θέμα, ο οποίος το μεσημέρι της Τρίτης είχε «αδειάσει», κατά κάποιον τρόπο την Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, για το θέμα αυτό.
Ο αντιπεριφερειάρχης μίλησε χθες στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και με την ιδιότητα του Προέδρου του ΑΟΙ και με αφορμή την απάντηση του ΓΓΑ στο θέμα του ενοικίου που έχουν κληθεί να πληρώσουν τα σωματεία που προπονούνται στο κλειστό του ΕΑΝΚΙ.
Η επισήμανση του κ. Συναδινού πως αφενός δεν υπάρχει κάποια «κοινή γραμμή» της ΓΓΑ προς τα αθλητικά κέντρα αρμοδιότητάς της για κάτι τέτοιο και αφετέρου πως εάν τα σωματεία δεν εισπράττουν συνδρομές από τους γονείς, η Επιτροπή θα μπορούσε ανταποδοτικά να μην εισπράττει κάποιο ενοίκιο, προκάλεσαν και την ικανοποίηση αλλά και την αντίδραση του κ. Καραμπίνα.
Σε δηλώσεις του επανέλαβε πως η Επιτροπή Διοίκησης κινήθηκε αυτοβούλως και μάλιστα όχι για να απαιτήσει, αλλά για να εκβιάσει τα σωματεία.
Στην επισήμανση των μελών της Επιτροπής Διοίκησης ότι πρόκειται για συμβολικό ποσό, ο κ. Καραμπίνας αντέτεινε ότι το ποσό που καλούνται να πληρώσουν σε ετήσια βάση σωματεία που διατηρούν ομάδες σε εθνικές κατηγορίες κυμαίνεται από 500 έως 1000 ευρώ.
Ενδεικτικά χρησιμοποίησε το παράδειγμα της γυναικείας ομάδας χάντμπολ του ΑΟΙ η οποία όπως είπε «εκδιώχθηκε» από το ΕΑΝΚΙ και τις ώρες προπόνησής της.
«Το ίδιο έγινε και στην έναρξη της νέας χρονιάς με την Επιτροπή να λέει εκβιαστικά ή πληρώνετε ή φεύγετε. 
Ο κ. Συναδινός τοποθετήθηκε σωστά και ουσιαστικά άδειασε την Επιτροπή», σημείωσε ο κ. Καραμπίνας, επιρρίπτοντας στη συνέχεια αντίστοιχες αιχμές και προς τον Δήμο Ιωαννιτών, για τη δική του στάση απέναντι στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μόνο στο Δήμο Ιωαννιτών οι ομάδες που χρησιμοποιούν τα σχολικά γυμναστήρια καταβάλλουν μηνιαίο μίσθωμα. «Αντιθέτως σε άλλους δήμους, όπως στην Άρτα, με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο επιχορηγεί με χρήματα όλα τα Σωματεία για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους. 
Μόνο τα έξοδα της διαιτησίας για έναν εντός έδρας αγώνα είναι 200 ευρώ που βγαίνουν από τους παράγοντες – εθελοντές των σωματείων. Ο κ. Μπέγκας μας είπε ότι δε μπορεί να μας δώσει χρήματα. Ούτε κι εμείς όμως ζητήσαμε χρήματα από το δήμο. 
Μπορεί να διαθέσει όμως ένα λεωφορείο για τη μετακίνηση μιας ομάδας, μπορεί να διαθέσει αθλητικό υλικό, μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. 
Δε γίνεται να πανηγυρίζουμε και να δίνουμε συγχαρητήρια για τα μετάλλια και τις διακρίσεις που φέρνουν οι αθλητές των ερασιτεχνικών σωματείων στην πόλη και ο Δήμος να μην δίνει το παραμικρό στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία», κατέληξε ο κ. Καραμπίνας.

Ακολούθησε  η ανταπάντηση του  κ. Καραμπίνα στην απάντηση του Δήμου η οποία και έχει ως εξής:

Κύριοι Αν κάποιοι ενοχλήθηκαν για την κριτική  μου, καλό θα είναι να αξιολογούν και να διαχωρίζουν τα αθλητικά από τα πολιτικά θέματα. Τις απόψεις μου αυτές τις έχω διατυπώσει δημοσίως όπου κατέστη αναγκαίο και συγκεκριμένα στις επιτροπές του Δήμου όπου κλήθηκα να συμμετάσχω για αθλητικά θέματα . Επι της ουσίας το ερώτημα που προκύπτει είναι:    Ο Δήμος Ιωαννιτών αποδίδει στα σωματεία αυτά που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Όσο για το ''ατυχές'' παράδειγμα του λεωφορείου αναφέρθηκα σε...
μίσθωση λεωφορείου (όχι λεωφορείου του Δήμου)όπως το έχετε πράξει και κατά το παρελθόν , και καλώς το έχετε κάνει. Όσο για το πολιτικό ζήτημα ,μιά και το ανοίξατε, καλό θα είναι να ενημερώσετε Δημόσια με στοιχεία και αριθμούς όπως ισχυρίζεστε, ώστε να μάθουμε πώς αξιοποιείτε τα χρήματα των Γιαννιωτών στον ερασιτεχνικό αθλητισμό , για αποφυγή τυχόνπαρεξηγήσεων που προκαλείτε με την διαχείρησή τους και να μην ακούγονται φωνές για εύνοια συγγενών, φίλων και στελεχών. Όσο για την προσφορά μου στον αθλητισμό και στα κοινά ας θυμηθούμε την παροιμία '' δεν γίνεται ένα η αλεπού δέκα τα αλεπόπουλα '' και ο νοών νοείτω........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου