Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Τι δείχνει η εκτέλεση του προϋπολογισμού.



    Σημαντική υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος καταγράφηκε κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016, λόγω της
καλύτερης του αναμενόμενου πορείας των εσόδων, αλλά και της
συγκράτησης των δαπανών.
    Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 5,45 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ο στόχος ήταν να ανέλθει στo 1,9 δισ. ευρώ και αυτό οφείλεται κυρίως στην συμβολή των εσόδων.
      Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ξεπέρασαν τον στόχο κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου κατά 517 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνα του τακτικού προϋπολογισμού κατά 1,4 δισ. ευρώ.
      Πάντως ,αν τους επόμενους μήνες οι πληρωμές του Δημοσίου προσεγγίσουν τα επίπεδα των στόχων, η υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα θα συρρικνωθεί σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η πορεία των εσόδων είναι τέτοια που δεν δημιουργεί πρόβλημα στην επίτευξη του φετινού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης (0,5% του ΑΕΠ), ενώ διαμορφώνει τις συνθήκες και για την προβλεπόμενη καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2017.
     Σε ό,τι αφορά την πορεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι δαπάνες παραμένουν λιγότερες από τον στόχο, και συγκεκριμένα κατά 629 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με τον Αύγουστο, οπότε η υστέρηση ήταν της τάξης των 883 εκατ. ευρώ. Στο σκέλος των εσόδων παραμένει το πρόβλημα, καθώς είναι κατά 970 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο.
   Η απουσία επίσημων στοιχείων για τον Σεπτέμβριο ήταν ο λόγος για τον οποίο το Eurogroup της Δευτέρας αποφάσισε να μην εκταμιεύσει τα 1,7 δισ. ευρώ από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου