Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Φόρος με τον συντελεστή που ίσχυε κατά τον χρόνο απόκτησης των αδήλωτων εισοδημάτων

Όσοι εμφανίσουν στις φορολογικές Αρχές το «μαύρο χρήμα» εξετάζεται να έχουν έκπτωση έως και 100% στις προσαυξήσεις, ενώ θα απαλλάσσονται από κάθε είδους ποινική κύρωση.

Το βασικό πλαίσιο της ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης των κρυφών εισοδημάτων «κλείδωσε» προχθές κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι ένα από τα τρία που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι τις 5 Αυγούστου, προβλέπει:

• Η φορολόγηση των κεφαλαίων που θα αποκαλυφθούν εθελοντικά θα γίνει με την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι ο συντελεστής φόρου των αδήλωτων κεφαλαίων μπορεί να φθάσει μέχρι και 45% ανάλογα με την περίοδο κατά την οποία έγινε η απόκρυψή τους. Αν για παράδειγμα κάποιος πολίτης δεν δήλωσε ένα ποσό το 2000, τότε θα φορολογηθεί για αυτό με τον τότε ισχύοντα συντελεστή 45%, το 2014 με ανώτατο 42% κ.τ.λ.

• Ο φορολογούμενος που αποκαλύπτει αδήλωτα εισοδήματα θα πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, όπως κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, που να αποδεικνύουν το έτος που αποκτήθηκαν τα εισοδήματα προκειμένου να επιλεγεί η σχετική φορολογική κλίμακα.

• Εκπτωση που μπορεί να φθάνει και το 100% στις προσαυξήσεις στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει τον φόρο που θα προκύψει από την ένταξη στη ρύθμιση εφάπαξ ή σε μικρό αριθμό μηνιαίων δόσεων.

«Ο κύριος φόρος θα πληρωθεί κανονικά, δεν υπάρχει καμία αμνηστία στα ''μαύρα'' κεφάλαια» υποστηρίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία που θα δοθεί στους συνεπείς φορολογούμενους να γνωστοποιήσουν τα αδήλωτα περιουσιακά τους στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο θα έχει τον χαρακτήρα τελευταίας ευκαιρίας για τη δικαιολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων πριν η Εφορία ξεκινήσει το φορολογικό «ξεσκόνισμα» των τραπεζικών λογαριασμών και τη διασταύρωση των καταθέσεων με τις φορολογικές δηλώσεις, ενώ το επόμενο «όπλο» που θα ενεργοποιηθεί θα είναι η κατάσχεση των αδήλωτων εισοδημάτων.
Ελεγχοι
Αυτονόητο φυσικά είναι ότι όσοι δεν ανταποκριθούν στη ρύθμιση και πέσουν στα «δίχτυα» του ελεγκτικού μηχανισμού θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα και προσαυξήσεις αλλά και με ποινικές κυρώσεις.
Το μέτρο θα συνδυαστεί και με την ενεργοποίηση της υπουργικής απόφασης που θέλει τον φοροελεγκτικό μηχανισμό να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ομάδες υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή, σε ό,τι αφορά την κίνηση των τραπεζικών τους λογαριασμών σε βάθος χρόνου 15ετίας.
Πιο συγκεκριμένα, το ειδικό λογισμικό με το οποίο οι φορολογικές αρχές ελέγχουν τις τραπεζικές καταθέσεις όσων μπαίνουν στο «στόχαστρο» αναμένεται να αναβαθμιστεί τεχνικά.
Η βελτίωση που θα γίνει στον τρόπο και στην ταχύτητα ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων θα αποτελέσει και ένα από τα βασικά μέσα πίεσης προς όσους έχουν αδήλωτες καταθέσεις, για να ενταχθούν στην επικείμενη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.
«Ο έλεγχος των τραπεζικών κινήσεων της τελευταίας 15ετίας θα γίνεται μέσα σε μία εβδομάδα, αντί για έναν χρόνο που χρειάζεται σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος. «Αυτό θα κάνει τη διαφορά στους ελέγχους».
Της Μαρίας Βουργάνα Από το έθνος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου