Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Στην εφορία τους θα πρέπει να σπεύσουν οι άνεργοι αφού ελέγξουν τα εκκαθαριστικά τους και διαπιστώσουν ότι πιάστηκαν «κατά λάθος» στην παγίδα των τεκμηρίων.


        Στην εφορία τους θα πρέπει να σπεύσουν οι άνεργοι αφού ελέγξουν τα εκκαθαριστικά τους και διαπιστώσουν ότι πιάστηκαν «κατά λάθος» στην παγίδα των τεκμηρίων. Για να αποφύγουν όμως να πληρώσουν τον παραπάνω φόρο ή και την εισφορά αλληλεγγύης , ως μη όφειλαν, οφείλουν να υποβάλουν αίτηση σύμφωνα με εγκύλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων .


   Με εγκύκλιο Πιτσιλή ,η ΓΓΔΕ παραδέχεται ότι οι άνεργοι ενδεχομένως να φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια, στην περίπτωση που ο ΟΑΕΔ ή αντίστοιχοι άλλοι φορείς δεν τους περιέλαβαν στα ηλεκτρονικά αρχεία μητρώου που απέστειλαν στην ΓΓΠΣ. Συγκεκριμένα η εγκύκλιος Πιτσιλή αναφέρει ότι:
-Για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η πληροφορία της ιδιότητας του ανέργου έχει ληφθεί από τα ηλεκτρονικά αρχεία που έχει στην διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, τα οποία ζητήθηκαν από τον Ο.Α.Ε.Δ., Γ.Ε.Ν.Ε. και ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, για τον σκοπό της εξαίρεσης των ανέργων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
-Είναι ενδεχόμενο, κάποιοι φορολογούμενοι που ήταν άνεργοι, να μη περιλαμβάνονται στα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά αρχεία.

-Για να διατηρήσουν το δικαίωμα η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων τους να φορολογηθεί ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (αντί με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών), πρέπει οι δηλώσεις τους να υποβάλλονται ηλεκτρονικά «με επιφύλαξη» και εκκαθαρίζονται από τις Δ.Ο.Υ.

- Αν τυχόν έχει ήδη υποβληθεί η δήλωση (σσ: όπως από χθες ισχύει για όλους πλέον) και έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου, ο φορολογούμενος πρέπει να υποβάλλει αίτηση για νέα εκκαθάριση της δήλωσής του στη Δ.Ο.Υ., προσκομίζοντας την βεβαίωση της ανεργίας.

Επιπλέον με την ίδια εγκύκλιο αποσαφηνίζεται ρητά ότι:

-Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, που τυχόν προκύπτει για φορολογούμενους που ήταν άνεργοι κατά το εκάστοτε εξεταζόμενο φορολογικό έτος, φορολογείται σύμφωνα με την κλίμακα των μισθωτών, ανεξαρτήτως της διάρκειας εντός του έτους της ανεργίας τους, με την προϋπόθεση ότι προσκομίζουν στη Φορολογική Διοίκηση βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ή τους λοιπούς αρμόδιους φορείς Ανεργίας, που να αποδεικνύει ότι ήταν άνεργοι κατά το έτος για το οποίο φορολογούνται.

-Άνεργοι του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και του ΓΕΝΕ εξομοιώνονται φορολογικά με τους άνεργους του ΟΑΕΔ

-Όταν το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα του υπόχρεου και των εξαρτώμενων μελών είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των (πραγματικών) καθαρών δηλωθέντων εισοδημάτων τους, τότε υπολογίζεται προστιθέμενη διαφορά αντικειμενικών δαπανών (προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων). Η διαφορά αυτή φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών όταν ο φορολογούμενος, μεταξύ άλλων περιπτώσεων, είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.). ή στα λοιπά ταμεία ανεργίας που με νόμο έχουν εξομοιωθεί με τον Ο.Α.Ε.Δ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου