Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες για όλα τα θέματα της επικαιρότητας .



 
                                                                            Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2016
 Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

Αρχικά να σας ευχαριστήσω που βρίσκεστε σήμερα όλοι και όλες εδώ.
Επαναφέρουμε σήμερα τη θεσμική διαδικασία της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, του briefing αν προτιμάτε. Κάτι που επανέφερε η κυβέρνησή μας, μετά από τέσσερα χρόνια αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων και μάλιστα στην πιο κρίσιμη, από πλευράς πολιτικής ειδησεογραφίας, περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.
Εν όψει, λοιπόν, μίας ακόμη σκληρής διαπραγμάτευσης, αποσκοπούμε στην επί της ουσίας ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για όλα τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.
Ειδικά σήμερα, η ολοκληρωμένη και απρόσκοπτη ενημέρωση των δημοσιογράφων, άρα κατ’ επέκταση όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων, είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας.
Αποτελεί θεμέλιο για την εύρυθμη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας και γι’ αυτό ακριβώς θα είμαστε εδώ, κάθε Τρίτη -και όποτε η επικαιρότητα το απαιτεί- για περίπου μία ώρα.
Η πλήρης και άμεση ενημέρωση του πολίτη αποτελεί άλλωστε καθήκον τόσο δικό σας όσο και δικό μας. Και βέβαια, πρώτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης.
Μπαίνω λοιπόν απευθείας στο θέμα με ορισμένα ζητήματα που αφορούν αρχικά την κυβερνητική δραστηριότητα.
Στο άμεσα προσεχές διάστημα έχουν προγραμματιστεί δύο ταξίδια του πρωθυπουργού.
·         Το πρώτο ταξίδι την Πέμπτη 4/2 στο Λονδίνο. Εκεί θα διεξαχθεί η Σύνοδος δωρητών για τους Σύρους Πρόσφυγες. 
O Πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκέλα Μέρκελ, καθώς και πενταμερή  με την Αγκέλα Μέρκελ, τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν, τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας  Μαρκ Ρούτε,  τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Φρανς Τίμερμανς και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.  
Η Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμμετοχή της στη σύνοδο αυτή θα  αναδείξει και θα επιβεβαιώσει τον κεντρικό ρόλο που η Ελλάδα έχει κατακτήσει, όχι μόνο στο επιχειρησιακό αλλά και στο πολιτικό σκέλος της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.
Διότι σημασία δεν έχει απλώς να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των προσφυγικών ροών αλλά οι ίδιες οι αιτίες της κρίσης. Αυτός είναι και ο πολιτικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.
Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης.
Στο περιθώριο της συνόδου θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις. Το πρόγραμμα των διμερών συναντήσεων είναι υπό διαμόρφωση
·         Το δεύτερο ταξίδι είναι την Κυριακή 7 και Δευτέρα 8/2 στην Τεχεράνη.
Επίσης μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη, που θα αναβαθμίσει τις σχέσεις των δύο χωρών, μετά την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ προς το Ιράν.
Θα υπάρχουν επαφές για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με μία σειρά από τομείς όπως: η ενέργεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η ευρύτερη οικονομική και εμπορική συνεργασία.
Η επίσκεψη αυτή έρχεται φυσικά σε συνέχεια των πολλών πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης, του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού για μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική.
Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι Υπουργοί:  Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και του Τουρισμού κ. Σταθάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρδας και ο Γ.Γ. του ΥΠ.ΕΞ κ. Γιώργος Τσίπρας.
Σε επίπεδο κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών:
·         Κατατίθεται το αργότερο αύριο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για την Αξιολόγηση και το Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
Πρόκειται για μια μεγάλη θεσμική τομή, που καταργεί το αμαρτωλό καθεστώς του κομματισμού και των πελατειακών σχέσεων στην Δημόσια Διοίκηση.  Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της Αντιπολίτευσης και, ιδιαίτερα, των κομμάτων που κυβέρνησαν τον τόπο για δεκαετίες και είναι υπεύθυνα για την Δημόσια Διοίκηση που όλες και όλοι γνωρίζουμε.
Το βασικό λοιπόν είναι να γίνει σαφές εκ μέρους της αντιπολίτευσης αν υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση αυτή. Περιμένουμε λοιπόν και τις προτάσεις αλλά και τη στήριξη αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας.
·         Ένα από τα κεντρικά θέματα της ατζέντας είναι φυσικά και το αγροτικό.
Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην πρόταση που έχει απευθύνει στους αγρότες για διάλογο.
Καταλαβαίνουμε απολύτως τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ιδιαίτερα μετά από πέντε χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε ότι στα μπλόκα έχουν διεισδύσει στοιχεία και δυνάμεις που προσπαθούν να υφαρπάξουν την εκπροσώπηση των αγροτών, να εμποδίσουν κάθε διάλογο με την κυβέρνηση και να δημιουργήσουν κλίμα πολιτικής αναταραχής.
Οι προσπάθειες αυτές, είναι πλέον φανερές σε ολόκληρη την κοινωνία.
Δεν θα πρέπει όμως να καρποφορήσουν.
Διότι πάνω από όλα δεν βοηθούν τους αγρότες. Αυτό που είναι προς το συμφέρον όλων είναι ένας ειλικρινής και εξαντλητικός διάλογος χωρίς τελεσίγραφα.
Ο αγροτικός κόσμος μόνο κερδισμένος θα βγει από τον διάλογο αυτό με την κυβέρνηση, η οποία είναι έτοιμη να καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις σε ό,τι αφορά την μεταβατικότητα των διατάξεων.
Η θέση λοιπόν αυτής της κυβέρνησης είναι: Διάλογος, διάλογος, διάλογος.
Αυτή είναι η μεγάλη πολιτική μας διαφορά από προηγούμενες κυβερνήσεις.  Διότι έχουμε αποδείξει ότι δεν έχουμε ούτε τη διάθεση, αλλά ούτε και την πρόθεση, να χρησιμοποιήσουμε κατασταλτικά μέσα.
Πρέπει να τονίσω όμως εδώ ότι όσοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την πραγματική αγωνία των αγροτών στηρίζοντας έμμεσα ή άμεσα μια γραμμή που υπονομεύει τον διάλογο πρέπει να απομονωθούν.
Το αγροτικό κίνημα έχει μακρά εμπειρία και μπορεί να λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αυτό όμως αφορά και οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται αυτή την αγωνία του αγροτικού κόσμου.
Θεωρούν ίσως ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση.
Αυτό όμως που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι: Για ποιο λόγο παρατηρείται αυτή η έντονη κινητικότητα για την αξιοποίηση των αγροτικών κινητοποιήσεων;
Αν υπάρχουν προτάσεις βεβαίως να κατατεθούν και να συζητηθούν.
Αλλά νομίζω είναι προφανές ότι οι προσπάθειες αυτές για την εκμετάλλευση των αγροτικών κινητοποιήσεων δεν σχετίζονται με την πραγματική αγωνία όλων αυτών, για τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου.
Σχετίζονται με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει μια τάξη σε αυτή τη χώρα. Τόσο σε σχέση με ανοιχτά ζητήματα διαφθοράς, φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος – παρακολουθείτε εξάλλου τις σημαντικές επιτυχίες των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και της δικαιοσύνης σε ότι αφορά τις λίστες των μεγαλοκαταθετών. Όσο όμως και κυρίως σε σχέση με την προσπάθεια που κάνουμε για την ρύθμιση μετά από 30 χρόνια του άναρχου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Εξάλλου, στην χθεσινή διάσκεψη Προέδρων που αφορούσε την συγκρότηση του ΕΣΡ, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αρνήθηκαν για δεύτερη φορά την συναινετική συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Πράγμα το οποίο, θυμίζω, αποτελεί συνταγματική υποχρέωση. Διότι η συναίνεση για το ΕΣΡ δεν είναι δικαίωμα της Συνδιάσκεψης των Προέδρων. Ούτε ο ορισμός του ΕΣΡ αποτελεί προνομία. Αποτελεί συνταγματική υποχρέωση. Και θα μου επιτρέψετε ένα σχόλιο: Παρατηρούμε ότι στο θέμα αυτό, κάποιοι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους.
Στην Βουλή γίναμε μάρτυρες εκρήξεων, ακόμα και έξω από τα όρια της κοινοβουλευτικής ευπρέπειας.
Και αναρωτιέμαι ξανά: Γιατί όλο αυτό το άγχος να διατηρηθεί στην Ελλάδα ένα καθεστώς παρανομίας, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη και που εξέθρεψε το καθεστώς της διαπλοκής;
Νομίζω ότι υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που έχουν λόγους να φοβούνται.
Και αυτό είναι δείκτης ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας.  Οι πολίτες βγάζουν λοιπόν τα συμπεράσματά τους.
Η δική μας δέσμευσή παραμένει:  Η διαδικασία της αδειοδότησης θα προχωρήσει με τον τρόπο που προβλέπει ο νόμος.    
Για το Προσφυγικό:
Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ήδη την ολοκλήρωση των δεσμεύσεών της με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Ευελπιστούμε ότι και οι εταίροι θα υλοποιήσουν με το ίδιο γρήγορους ρυθμούς το δικό τους κομμάτι, που αφορά την τεχνική βοήθεια, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την ενεργοποίηση των συμφωνιών με την Τουρκία.  Χθες ο Πρωθυπουργός συζήτησε αυτά τα θέματα με τον Επίτροπο για την Μετανάστευση κ. Αβραμόπουλο.
Ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε γνώση για το γεγονός ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων από μια έκθεση του Νοεμβρίου, η οποία είναι ήδη ξεπερασμένη και απολύτως εκτός πραγματικότητας.
Αυτό όμως που πρέπει να κάνω σαφές είναι ότι η προσφυγική κρίση δεν ενδείκνυται για μικροπολιτική εκμετάλλευση. Πρόκειται για ζήτημα πανευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και η Ευρώπη έχει το πολιτικό κεφάλαιο να αρθεί αυτή τη φορά στο ύψος των περιστάσεων.
Τέλος, για την διαπραγμάτευση:
Έχουμε δεκάδες φορές πει - και επαναλαμβάνουμε- ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και να κάνουμε ένα αποφασιστικό, καθοριστικό  βήμα για την έξοδο από την κρίση.  Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης τηρούν κατά γράμμα τους όρους της συμφωνίας και αυτό αναγνωρίζεται πλέον από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης αλλά και από ανώτατους αξιωματούχους των Βρυξελλών. Όλοι λοιπόν πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι συμφωνίες γίνονται για να τηρούνται αλλά αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές.
Διότι η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν έχουν χρόνο για χάσιμο.
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο ξεκίνησαν χτες οι συζητήσεις με τους θεσμούς, οι οποίες είναι ακόμα σε προκαταρκτικό επίπεδο.
Συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών και επισημαίνουμε ότι το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι την Παρασκευή, όσον αφορά το πρώτο σκέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Σήμερα το πρωί θα υπάρξει συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο για το Ασφαλιστικό και το απόγευμα με τον κ. Καμένο και τον Σταθάκη. 
Σας ευχαριστώ.
Είμαι εδώ για να ξεκινήσουμε επί της ουσίας το διάλογο. Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.
Σ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή η κυβέρνηση επιμένει στην γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, το ίδιο λένε και οι ξένοι, αλλά κανείς δεν βάζει χρονοδιάγραμμα: Ποιο είναι το χρονικό ορόσημο μέσα στο οποίο η κυβέρνηση προτείνει ή είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ο χρονικός ορίζοντας;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχει ένα σχεδόν συμφωνημένο πλαίσιο.  Έγινε μια συζήτηση γι’ αυτό χθες. Η πρόταση η οποία μπήκε χθες, είναι αφού τελειώσει η διαδικασία αυτής της εβδομάδας, δηλαδή θα γίνει μια πρώτη συζήτηση των θεσμών με τους αντίστοιχους υπουργούς, στη συνέχεια να φύγουν για περίπου μια εβδομάδα και να επανέλθουν για δύο εβδομάδες, οπότε και ο στόχος είναι να τελειώσει η διαδικασία. Δηλαδή, όλο αυτό να αφορά το Φεβρουάριο, ούτως ώστε μέσα στο Μάρτιο να έχουμε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αυτό είναι το πλαίσιο το οποίο και εμείς από την πλευρά μας θέσαμε. Δεν υπήρξε κάποια αντίρρηση σε αυτό, ωστόσο εκτιμώ ότι το τελικό χρονοδιάγραμμα θα αποτυπωθεί, ίσως, όταν θα τελειώσει αυτός ο πρώτος κύκλος. Εκτιμώ προς την Παρασκευή.
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω αν σας εξέπληξε χθες η στάση των θεσμών από την άποψη ότι μάθαμε ότι έβαλαν στη συζήτηση και το φορολογικό ενώ γνωρίζαμε ότι αυτό δεν αποτελεί μέρος της πρώτης αξιολόγησης και φαίνεται ότι πάτε σε μια πακέτο λύση τώρα μέχρι το Μάρτιο. Έχετε προετοιμαστεί γι’ αυτό ή σας έπιασαν στον ύπνο;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έγινε κάτι ξαφνικό, χθες. Γνωρίζουμε όλοι ότι η συζήτηση για την πρώτη αξιολόγηση και ως προαπαιτούμενο για την πρώτη αξιολόγηση, εμπεριέχει το Ασφαλιστικό, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τους όρους για το καινούργιο Ταμείο και ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το 2016-2017 και το 2018.
Όσον αφορά το κομμάτι αυτό, δηλαδή το δημοσιονομικό, έγινε και εκ μέρους μας πρόταση να προηγηθεί ως συζήτηση, διότι αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα κρίνει αν στις επόμενες συζητήσεις θα λυθούν τα δημοσιονομικά, όπως και το Ασφαλιστικό, το οποίο έχουμε προτάξει. Τα υπόλοιπα ζητήματα θα είναι πιο  εύκολο να δρομολογηθούν.
Όταν λέμε «δημοσιονομικό», αυτό το οποίο ήταν επίσης γνωστό -δεν μας εξέπληξε κάτι - είναι ότι υπάρχουν και όρια από τη συμφωνία του καλοκαιριού, η οποία δεν είναι πολύ ευχάριστη. Ωστόσο -για την επόμενη τριετία εννοώ- η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ακολουθήσει, όπως αντίστοιχα έγινε και με το Ασφαλιστικό, μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα εμπεριέχει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας και τα δημοσιονομικά μεγέθη, τα οποία θα συμφωνηθούν με στόχο να περάσουμε σε ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα που φιλοδοξούμε, στοχεύουμε να είναι και σταθερό. Προκειμένου από τη μια πλευρά να γίνει μεγαλύτερη αναδιανομή, δηλαδή να επιβαρυνθούν περισσότερο από αυτό, αυτοί που αντέχουν περισσότερο στην κρίση και αυτοί που μπορούν περισσότερο -δηλαδή τα ανώτερα οικονομικά στρώματα- με ελαφρύνσεις προς τα   κατώτερα οικονομικά και τα μεσαία στρώματα.
Επομένως,  υπάρχει  μια παράλληλη συζήτηση για τα δημοσιονομικά. Προφανώς είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Δεν υπάρχει όμως έκπληξη. Αυτό το οποίο διατυπώθηκε και ότι φορολογικό νομοσχέδιο για τους αγρότες -όπως έχει επισημανθεί και τις προηγούμενες ημέρες -δεν υπάρχει σε αυτή τη συζήτηση. Είναι κάτι το οποίο θα δομηθεί  αργότερα.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κυρία Γεροβασίλη σας άκουσα να λέτε δύο φορές για πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που με αιχμή ίσως τις αγροτικές κινητοποιήσεις, την εκμετάλλευσή τους κτλ., βάλλουν και πλήττουν την κυβέρνηση. Βλέπετε πίσω από αυτές τις τελευταίες κοινωνικές αντιδράσεις, βλέπετε κάποια προσπάθεια να υπονομευθεί η κυβέρνηση; Να πέσει η κυβέρνηση, να πάμε σε κάποια οικουμενική, να πάμε σε κάποιο άλλο σχήμα; Και αν  μέσα σε όλο αυτό το πλάνο η κυβέρνηση εξετάζει κάποια λύση. Για παράδειγμα ακούμε ακόμη και για εκλογές. Ότι αν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο κτλ. .
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όσον αφορά  το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας: Δεν υπάρχει κανένα σενάριο εκ μέρους μιας νεοεκλεγείσας, με πρόσφατη νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό, κυβέρνησης, για σενάρια εκλογών. Και όχι γιατί αυτό θα ήταν πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, το αντιλαμβάνεστε, αλλά αυτό θα είναι  πρόβλημα για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα σταθερό οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον και οι εκλογές θα τορπίλιζαν μια τέτοια διαδικασία.
Επομένως, τέτοια σενάρια δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχει και σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης. Διαψεύδεται σε όλους τόνους δια στόματος πρωθυπουργού αλλά και όλων όσοι από εμάς ρωτήθηκαν. Σας είπα όμως και στην αρχική μου τοποθέτηση, ότι διαβλέπουμε κάποιους να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν, να εκμεταλλευτούν ακόμη και τις αγροτικές κινητοποιήσεις -που διαχώρισα σαφώς την αντίληψή μας γι’ αυτές -προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κλίμα αποσταθεροποίησης, φόβου, τρόμου ότι μπορεί να μας συμβούν και άλλα χειρότερα.
Γ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Στο τελευταίο, θα ήθελα να σας ρωτήσω, πώς τεκμαίρεται ότι έχουν παρεισφρήσει άσχετα στοιχεία που προσπαθούν να δημιουργήσουν αναταραχή, φόβο και τρόμο. Και μάλιστα κάνει εντύπωση, όταν για εσάς, πέρσι, τέτοιες μέρες, όλοι αυτοί ήταν απλώς αγανακτισμένος λαός.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ήμουν πολύ σαφής, νομίζω, στην αρχική μου τοποθέτηση, ότι αντιλαμβανόμαστε το αγροτικό κίνημα και την αγωνία των αγροτών να μην τους συμβούν και άλλα χειρότερα, όπως αυτά που τους συμβαίνουν πέντε χρόνια τώρα και τους έχουν φτάσει στα όριά τους, και όχι μόνο τους αγρότες. Αντιλαμβανόμαστε αυτό το τμήμα της κοινωνίας και την ανασφάλεια η οποία ενδεχομένως υπάρχει να μην τους συμβούν και άλλα. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν κινητοποιούνται διεκδικώντας το δικαίωμά τους να προστατεύσουν το εισόδημά τους αλλά και τη δραστηριότητά τους. Κάτι το οποίο είναι πλήρως αντιληπτό εκ μέρους μας.
Η κυβέρνηση εργάζεται σταθερά, όχι μόνο στο κομμάτι του ασφαλιστικού συστήματος που αφορά τους αγρότες, αλλά και μιας πολιτικής η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στον πρωτογενή τομέα, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας , με μια σειρά πολιτικών που εφαρμόζονται και θα εφαρμοστούν. Έχουν αναγγελθεί αυτά από τον αρμόδιο υπουργό κ. Αποστόλου. Ένα σχέδιο προκειμένου να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Αυτό είναι το βασικό των κινητοποιήσεων.
Από την άλλη πλευρά όμως βλέπουμε ομάδες, όχι παντού, να προσπαθούν να τορπιλίσουν το διάλογο με προβοκατόρικη στάση, τορπιλίζοντας, με βίαιες, πολύ συχνά, συμπεριφορές οι οποίες δεν αρμόζουν στο κίνημα. Δεν τις έχουμε δει παλαιότερα. Εμείς ήμασταν άνθρωποι των κινημάτων. Έχουμε ζήσει σε όλες τις στιγμές. Αυτά δεν υπήρχαν: Προπηλακισμοί υπουργών, προσπάθειες μάλλον, προπηλακισμού ανθρώπων που μπαίνουν σε αίθουσες για να συζητήσουν, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο τιμά την εικόνα ενός κινήματος.
Και πιστεύω ότι το ίδιο το αγροτικό κίνημα έχει τον τρόπο, έχει τα όπλα, για να μπορέσει να απομονώσει αυτά ακριβώς τα στοιχεία. Και βεβαίως έχουμε δει και συγκεκριμένα ονόματα και συγκεκριμένα πρόσωπα και κυρίως από ακροδεξιούς αλλά και φασιστικούς χώρους, να προσπαθούν να δημιουργήσουν τέτοιου τύπου εμπλοκές. Και νομίζω ότι αυτό έχει γίνει σαφές και από τη δημόσια ενημέρωση που γίνεται και από τα ΜΜΕ. Δεν είναι, δηλαδή, μια δική μας αίσθηση.  

ΜΑΝΗ: Είπατε πριν ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει να προηγηθεί η δημοσιονομική συζήτηση με το κουαρτέτο. Τώρα, που έχουν πέσει πια όλα στο τραπέζι, συνδέουμε αυτή τη συζήτηση με το Προσφυγικό. Για παράδειγμα, η Τράπεζα της Ελλάδας υπολόγιζε το άμεσο κόστος της χώρας από το Προσφυγικό στο 0,3% του ΑΕΠ. Είμαστε διατεθειμένοι πλέον να κάνουμε αυτή τη συζήτηση; Γιατί θυμάμαι μια παλαιότερη δήλωσή σας ότι το ένα δεν συνδέεται με το άλλο και ότι δεν κοστολογούμε τις ανθρώπινες ζωές. Άλλο το ένα, όμως και άλλο το άλλο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως είπατε, αυτά  τα δύο θέματα δεν τα συμψηφίζουμε. Δεν μπορούμε να συμψηφίσουμε τα ζητήματα της οικονομικής κρίσης και των δημοσιονομικών μας θεμάτων -και της διαπραγμάτευσης ακόμη- με το μεγάλο θέμα του Προσφυγικού. Των προσφυγικών κυμάτων. Τα οποία, όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι πρωτόγνωρα. Δεν γίνεται συμψηφισμός σε καμία των περιπτώσεων.
Ωστόσο, μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει, ως χώρα  πρώτης εισόδου και πρώτης υποδοχής - και το έχει κάνει μέχρι σήμερα και με  πολύ μεγάλο κόστος για τα οικονομικά της χώρας- και με την πραγματική αυτοθυσία πολιτών, ομάδων που εργάζονται και συνεισφέρουν σε αυτό.
Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα θέμα, βοήθειας προς την Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί αυτό ακριβώς. Και νομίζω ότι πέρα από μία αρχική δυσκολία που υπήρξε όσον αφορά τα περίπου 420 εκατομμύρια τα οποία είχαμε, και που, όπως ξέρετε, δεν ήταν για τις έκτακτες συνθήκες της προσφυγικής κρίσης, αλλά ήταν κονδύλια που είχαν συγκεκριμένους κωδικούς για έργα πενταετίας για το μεταναστευτικό ζήτημα, υπήρξε μια τεχνική δυσκολία στην απορρόφηση αυτών των χρημάτων.
Εκτιμούμε ότι στην επόμενη περίοδο θα έρθουν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από όλους τους μηχανισμούς χρήματα που θα στηρίξουν και παραπέρα τη χώρα σ’ αυτό το δύσκολο και οικονομικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί θέμα.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη, ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα, μεταξύ της κυβέρνησης και της πρώην προέδρου της Βουλής. Και σήμερα η κυρία Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επανέλαβε ότι ο Πρωθυπουργός της είχε πει πέρυσι, την πιο κρίσιμη περίοδο, ότι είτε δικτατορία είτε κυβέρνηση εθνικού σκοπού μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, τότε.  Θα ήθελα ένα σχόλιο συνολικά για την πρώην πρόεδρο της Βουλής.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για το θέμα της κυβέρνησης νομίζουμε ότι η συζήτηση αυτή έχει τελειώσει. Έχουν γίνει θέματα και κριτικής στάσης ανθρώπων που συμμετείχαν είτε ως βουλευτές και σε άλλες θέσεις και ως υπουργοί στην κυβέρνηση, την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα αυτό έχει τελειώσει. Δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι περαιτέρω. Και όσον αφορά την κυβέρνηση, έχει κάνει και την αυτοκριτική της. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος αναζωπύρωσης τέτοιων συζητήσεων.

ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Επειδή χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση έβγαλε μία απόφαση ότι σε τρεις μήνες εάν η Ελλάδα δεν ολοκληρώσει τη δέσμευσή της και δεν μπουν τα πλοία, τα πολεμικά πλοία με τους πρόσφυγες, τότε θα κλείσουν τα σύνορα των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης. Τι γίνεται μ’ αυτό το θέμα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε αναγνωρίσει ήδη έναν βαθμό καθυστέρησης, που οφείλεται σε διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και αυτό που σας ανέφερα με τα χρήματα. Είναι επίσης δύσκολο όταν προσπαθείς να σώσεις ανθρώπους (γιατί αυτό το φορτίο το έχει η χώρα μας και οι κάτοικοι των νησιών κυρίως, μαζί με ακτοφυλακή και όλους αυτούς τους ανθρώπους που παλεύουν με αυτοθυσία) την ίδια ώρα που προσπαθείς να κάνεις αυτό, με τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα καθημερινά να μην υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία να είσαι εντάξει σε όλα. Αυτό, νομίζω ότι έχει ήδη διατυπωθεί και από τον αρμόδιο υπουργό, κύριο Μουζάλα.
Ωστόσο, η χώρα μας είναι συνεπής στις υποχρεώσεις. Υπήρξε μία καθυστέρηση όσον αφορά τη δημιουργία των hotspots, που είχε ως αιτία και τα οικονομικά, αλλά και διάφορες γραφειοκρατικές δυσκινησίες -καλό είναι να μην τις αναφέρω τώρα- Ελεγκτικά Συνέδρια, κλπ. Χρειάστηκε και να νομοθετήσουμε και πάλι δεν έχουμε πλήρη άρση  των διαδικασιών.
Και έτσι αποφασίστηκε να ενισχυθεί η προσπάθεια,  στην οποία και μέχρι τώρα, όμως, είχε συμβάλει το υπουργείο Άμυνας, προκειμένου γρήγορα να αντιμετωπίσουμε, χωρίς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς κατά το δυνατόν, και να είμαστε αποτελεσματικοί.
Επομένως η χώρα μας σε όλα, πλην αυτής της καθυστέρησης που σημειώθηκε, σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμη εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Στις 18 του μηνός, που ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής, δεν θα είναι απολογούμενος για καθυστερήσεις. Αυτό είναι βέβαιο. Θα γίνουν όλα όσα χρειάζονται, αλλά θα είναι εγκαλών σ’ αυτούς οι οποίοι δεν είναι συνεπείς από την άλλη πλευρά. Και να σημειώσω ότι αυτοί που συνήθως εγκαλούν από την άλλη πλευρά, είναι χώρες που δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να συμβάλουν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Αποκλείσατε πριν ότι υπάρχει στις προθέσεις της κυβέρνησης το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Ωστόσο αυτό μπορεί να προκύψει εάν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή. Διότι πώς είστε τόσο σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που, ενδεχομένως υπό το βάρος και την πίεση που δέχονται αυτή τη στιγμή από τις κοινωνικές τάξεις, θα καταψηφίσουν τον σχεδιασμό σας. Ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω εάν, και με αφορμή κάποιες συναντήσεις που έχει σήμερα ο κύριος Τσίπρας τόσο με την κυρία Γεννηματά όσο και με τον κύριο Κουβέλη, εξετάζετε τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μέσα από ένα προσκλητήριο είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στα άλλα κόμματα με τον όρο της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση. Δηλαδή να πάμε σε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος μέσα από, ενδεχομένως, ανασχηματισμό και τη συμμετοχή άλλων κομμάτων.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επαναλαμβάνω ακόμη μία φορά:  Δεν υπάρχει καμία συζήτηση σε επίπεδο αλλαγής κυβερνητικής πλειοψηφίας. Οι συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν και με την κυρία Γεννηματά, όπως και με όποιον άλλο από τους πολιτικούς αρχηγούς ζητήσει, προκειμένου να ενημερωθεί ή να συζητηθεί οτιδήποτε άλλο, διότι, εκτός από το προσφυγικό, σε μία συζήτηση πολιτικών αρχηγών γίνεται και μία μεγαλύτερη συζήτηση και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αντίστοιχα, είναι και η συζήτηση με τον κύριο Κουβέλη. Είναι μία συνάντηση που εκκρεμεί περίπου από τις αρχές του Ιανουαρίου και θα γίνει αυτή η συνάντηση σήμερα.
 Είναι άλλο πράγμα να ζητάμε τη διεύρυνση και τη στήριξη στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία: δηλαδή η αντιπολίτευση με θετικό τρόπο να συνεισφέρει σε κρίσιμα ζητήματα - που το ζητάμε διαρκώς και που θα είναι αντικείμενο και διαλόγου και συναίνεσης σε βασικά καίρια εθνικά ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση του Προσφυγικού, όπως και η μεγάλη προσπάθεια της χώρας για τη διαπραγμάτευση και πολλά άλλα. Και είναι άλλο πράγμα να ζητήσει κανείς διεύρυνση κυβερνητικής πλειοψηφίας, που δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση να γίνει.
Όσον αφορά για το αν διατηρείται η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει ή ενδεχομένως έχουμε μάθει ότι συμβαίνει - και έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια σε άλλες κυβερνήσεις και σε άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες που καλούνταν να ψηφίσουν σχέδια τα οποία δεν τα είχαν δει ποτέ καν -  εδώ υπάρχει ένας μεγάλος διάλογος και για το ασφαλιστικό ζήτημα, αλλά και για τη διαπραγμάτευση και για όλα τα σοβαρά ζητήματα. Διαρκής διάλογος  και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία καταθέτει συμφωνίες, διαφωνίες, προσφέροντας στον γόνιμο διάλογο, τον εσωτερικό επίσης που είναι απαραίτητος. Δεν έχει καταγραφεί λοιπόν τίποτε, πέραν παρατηρήσεων που πολλές από αυτές γίνονται και δεκτές στη διαμόρφωση τελικών προτάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης. Το θεωρούμε υγιές, το θεωρούμε αναγκαίο, το θεωρούμε διεκδικητικό και δεν υπάρχει κανείς που να έχει την τάση σήμερα ή να μην συμφωνεί με τα βήματα της κυβέρνησης. Επομένως, δεν μπαίνει τέτοιο ζήτημα. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή και είναι και σε συνοχή.

ΚΕΧΑΓΙΑ:  Κυρία Εκπρόσωπε, συμπληρώνονται έξι μήνες από τη δεύτερη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ήθελα να σας ρωτήσω αν προβλέπεται κάποιος κυβερνητικός ανασχηματισμός.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, ούτε έχει συζητηθεί και δεν κρίνεται και αναγκαίος. Όποτε κρίνει αναγκαίο ο Πρωθυπουργός της χώρας, θα προβεί και σε τέτοιες κινήσεις. Κανείς δεν ήρθε εδώ για να μείνει για πάντα στη θέση του. Κανένας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όποτε κριθεί αναγκαίο και αν και εφόσον, αυτή τη στιγμή όμως δεν μπαίνει τέτοιο ζήτημα. Έχουμε άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα να απασχολήσουν την κυβέρνηση.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Ήθελα να ρωτήσω, κυρία Εκπρόσωπε, εάν υπάρχει η απαίτηση ή η παραίνεση των δανειστών, το Ασφαλιστικό να ψηφιστεί και από άλλα κόμματα ή αν επαρκούν οι 153.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Απαιτήσεις που να επιβάλλουν συναινέσεις, προφανώς και δεν υπάρχουν. Έχει μεγάλη σημασία, όμως, με βάση την ερώτηση την οποία κάνατε, να πούμε πόσο θα ισχυροποιείτο η διαπραγματευτική θέση της χώρας, της κυβέρνησης και τελικά των Ελλήνων πολιτών απέναντι –όπως ξέρετε- σε μια συμφωνία, της οποίας, έχουμε αποδεχθεί τους όρους, βεβαίως έχει συμφωνηθεί, όχι μόνο από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ. Εκτός αν πίστευαν ότι δεν έχουν διαβάσει αυτή τη συμφωνία, αλλά δεν νομίζω (αυτό που έκανε μια φορά κάποιος άλλος και το δήλωσε δημοσίως). Νομίζω ότι διάβασαν πάρα πολύ και επεξεργάστηκαν το κείμενο. Επίσης, μέσα σε όλα αυτά, εμείς έχουμε αποδεχθεί τους όρους αυτής της συμφωνίας, όπως έχουμε αποδεχθεί και την παρουσία του ΔΝΤ. Και ξέρουμε όλοι τις θέσεις και των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, ξέρουμε τους ιδεολογικούς τους προσανατολισμούς, αλλά και τους στόχους. Επομένως, οποιαδήποτε συζήτηση ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας της χώρας, κατά την άποψή μας, κρίνεται αναγκαία. Αυτή η κυβέρνηση σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν πρέπει να πάει, όπως μέχρι τώρα φαίνεται, μόνη της. Αυτό είναι ευθύνη και της αντιπολίτευσης, αλλά φυσικά και του κινήματος, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στους δρόμους.

ΚΩΒΑΙΟΣ: Αφού λέτε ότι έχετε αποδεχθεί τους όρους αυτής της συμφωνίας, η ερώτηση είναι: Γιατί καθυστερείτε τόσο πολύ και, δεύτερον, σε τι ζητάτε τελικά να σας στηρίξει η αντιπολίτευση στη συμφωνία αυτή την οποία έχετε αποδεχθεί ή σε κάτι άλλο το οποίο διαπραγματεύεστε και δεν ξέρουμε τι είναι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε: Πρώτον, δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στη συμφωνία. Τα χρονοδιαγράμματα έχουν τηρηθεί επακριβώς. Άρα, στο πρώτο σκέλος σας, η απάντηση είναι: Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, παρακαλώ να μου το υπενθυμίσετε.

ΚΩΒΑΙΟΣ: Σε τι ακριβώς να σας στηρίξει η αντιπολίτευση; Στη συμφωνία την οποία έχετε ήδη αποδεχθεί -όπως λέτε- ή σε κάτι άλλο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η συμφωνία, λοιπόν, την οποία έχουμε αποδεχθεί, δεν χρειάζεται στήριξη, διότι είναι δεδομένη και έχει ψηφιστεί. Αυτό που θα ήταν καλό, θα ήταν να αποφύγει η αντιπολίτευση την υποκριτική της στάση ότι αυτά δεν τα στηρίζει και δεν τα υπηρετεί, διότι βεβαίως και τα έχει ψηφίσει, βεβαίως και έχει συμφωνήσει και θα όφειλε με ειλικρίνεια να μιλάμε επ΄ αυτών και να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τους όρους, να βελτιώσουμε τις επιπτώσεις αυτής της τριετούς συμφωνίας, προκειμένου στην τριετία να βγούμε από την κρίση. Αλλά να βγούμε από την κρίση με το λαό όρθιο. Και για να βγούμε με το λαό όρθιο μετά από τρία χρόνια, όχι μόνο πρέπει να τηρήσουμε τους όρους της συμφωνίας και τα χρονοδιαγράμματά της –από πλευράς μας θα το κάνουμε- αλλά έχουμε καλέσει και διαρκώς είναι ανοιχτό το κάλεσμα στην αντιπολίτευση και κυρίως προς τη Νέα Δημοκρατία να πει αλήθεια και να συμβάλλει σε όλα αυτά τα μέτρα που και βάζουμε προς τη διαπραγμάτευση, ούτως ώστε να είναι ανακουφιστικά και να έχουν και μια ταξική μεροληψία, αλλά και όλα αυτά τα μέτρα και νομοσχέδια και τα λοιπά, τα οποία θα κρίνονται προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και θα αντιρροπούν τις δυσμενείς επιπτώσεις της συμφωνίας. Σε αυτά τους καλούμε να συνεισφέρουν. Και νομίζω ότι είναι και εθνικό καθήκον τους. Δεν νομίζω ότι κανείς εξ αυτών θα ήθελε σήμερα να μπούμε σε μια αναστάτωση της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, μέσω αποσταθεροποίησης του κλίματος. Εάν, όμως, το σκοπεύουν αυτό, ας το πουν και στο «ανοιχτά» και όχι με υποκρισίες.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Σήμερα, η Εφημερίδα των Συντακτών, στο πρωτοσέλιδό της, δημοσιεύει ένα ρεπορτάζ με ντοκουμέντα και με διάφορα κείμενα προσχεδίων των προηγούμενων μηνών στα ευρωπαϊκά Όργανα και βγαίνει το συμπέρασμα, μέσα από το ρεπορτάζ, ότι ουσιαστικά οι Βρυξέλλες «μαγείρεψαν» τις εκθέσεις, αλλοίωσαν τις εκθέσεις των ειδικών, οι οποίοι είχαν φθάσει στην Ελλάδα για να ελέγξουν τις προσφυγικές ροές, αλλά και το πώς ανταποκρίνεται η ελληνική κυβέρνηση. Θα ήθελα, πρώτα από όλα, ένα σχόλιό σας γι’ αυτό, γι΄ αυτή την αποκάλυψη και σε δεύτερο επίπεδο, εάν θεωρείτε ότι υπάρχουν κάποιοι που απεργάζονται στις Βρυξέλλες κάποιο σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβερνητικής ομαλότητας με αιχμή και το Προσφυγικό. Σας ευχαριστώ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, κ. Σβέρκο, είδα με προσοχή το δημοσίευμα της εφημερίδας σας σήμερα. Πραγματικά, είναι εντυπωσιακό. Πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι φωνές στην Ευρώπη, οι οποίες επεξεργάζονται τέτοιου τύπου θέματα, δεν έχουν σταματήσει. Δεν το κάνουν, φυσικά, διαφανώς. Δεν το κάνουν, όπως όφειλαν, με το όνομά τους και την υπογραφή τους. Συνήθως, γίνεται μέσω διαρροών από δημοσιεύματα, τα οποία οι ίδιοι προκαλούν και μερικές φορές και με πολύ ακραίες δηλώσεις. Δεν έπαψαν ποτέ αυτοί οι κύκλοι να το κάνουν αυτό και δεν θα πάψουν και σήμερα, κατά την άποψή μου. Ωστόσο, σημασία έχει ότι η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Ευρώπης θεσμικά ουδέποτε έχουν θέσει τέτοια ζητήματα προς τη χώρα, σαν αυτά που διαρρέουν. Και εμείς, ως κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πολιτική επί επισήμων δηλώσεων με ονοματεπώνυμο και με τους θεσμούς και όχι πολιτική διαρροών. Το θεωρούμε ότι αυτό όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά τορπιλίζει και δημιουργεί ένα κλίμα σαν αυτό που περιγράψατε, όπως η προσπάθεια αποσταθεροποίησης, στην οποία αναφέρθηκα και στο εισαγωγικό μου σημείωμα. Αναφέρθηκα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ισχύει ένα αντίστοιχο και στο εξωτερικό με το οποίο βρίσκονται τα δύο μέρη σε αγαστή συνεργασία και επικοινωνία.

ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ: Όσον αφορά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ιράν, είναι γνωστό πότε θα αρχίσει η επανέναρξη των προμηθειών σε πετρέλαιο στην Ελλάδα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω στο ερώτημα αυτό. Δεσμεύομαι να το δω και να σας απαντήσω μέχρι το βράδυ.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Διευκρινιστικά στην ερώτηση του συναδέλφου από την Εφημερίδα των Συντακτών, θέλω να ρωτήσω ευθέως, επειδή υπήρξε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκεί διαθέτουμε ως επίτροπο τον κ. Αβραμόπουλο, εάν θεωρεί η κυβέρνηση ότι υπάρχουν ευθύνες στον Έλληνα επίτροπο σε ό,τι αφορά την ενημέρωση της Επιτροπής για την πορεία από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα και τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για το Προσφυγικό. Πάνω σε αυτό, επίσης, θέλω να ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός στην πενταμερή στο Λονδίνο, στη Σύνοδο για τη Συρία, θα παρουσιάσει στοιχεία ενώπιον του κ. Νταβούτογλου, βάσει των οποίων ενδέχεται να εμφανίζεται η Τουρκία ότι κάνει τα «στραβά μάτια», όπως πολλοί υπουργοί λέγουν επισήμως, στο ζήτημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών.
Σας ευχαριστώ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: ΄Εχουμε ήδη τοποθετηθεί για το θέμα της έκθεσης, την οποία περιγράψατε. Ήδη θεωρούμε ότι είναι ανεπίκαιρη. Εμπλέκεται και το δημοσίευμα, όπως είπαμε πριν. Εμείς απαντήσαμε σε αυτό. Και απαντήσαμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Τέτοιου τύπου στάση δεν έγινε αποδεκτή –όπως ξέρετε- από όλες τις επίσημες φωνές της Ευρώπης: οι απειλές για διάλυση Σένγκεν, για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν και όλο αυτό το οποίο συζητήθηκε, όλοι οι ισχυροί της Ευρώπης και οι θεσμοί έχουν πει ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να αλλάξει κάτι με τη Συνθήκη Σένγκεν και βεβαίως μίλησαν κυρίως για περισσότερη Σένγκεν. Επομένως, από την πλευρά μας, η Ελλάδα έχει κάνει όσα πρέπει. Και θα πρέπει να πάψουν, όλοι αυτοί που για διάφορους εσωτερικούς τους λόγους προσπαθούν να βρουν αποδιοπομπαίο τράγο. Θα πρέπει –επαναλαμβάνω – να πάψουν να μιλούν για την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά για τις πιέσεις που πρέπει να ασκηθούν προς την Τουρκία, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο το έχουμε πει δημοσίως και είναι στην ατζέντα, ότι η Τουρκία έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις. Πιστεύουμε ότι και η Τουρκία έχει την πολιτική πρόθεση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Υπάρχουν δυσκολίες και εκεί, δεν μπορούμε να μην τις αναγνωρίζουμε, και πιστεύουμε ότι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα πρέπει να βοηθήσει και με τους αντίστοιχους πόρους και την Τουρκία, διότι όπως ξέρουμε, το κλειδί του ζητήματος βρίσκεται στη διαχείριση των προσφυγικών ροών από τη γειτονική μας χώρα.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Υπάρχει, κυρία Εκπρόσωπε, κάποια προσπάθεια, το θέμα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων να πάει λίγο πιο πίσω;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εξ όσων γνωρίζω, όχι. Εξ όσων γνωρίζω, είναι στο κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης και θα επιλυθεί μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο για το οποίο μιλήσαμε.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Επειδή όπως απαντήσατε την ερώτηση του συναδέλφου, μπορεί να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, επαναφέρω το ερώτημα αν υπάρχουν ευθύνες στον κ. Αβραμόπουλο. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι διαφορετικό…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Παρέλειψα να πω, συγγνώμη, ότι αν καταλογίζουμε ευθύνες στον κ. Αβραμόπουλο, δεν ήθελα να αποφύγω το ερώτημα, το ξέχασα απλώς. Η απάντηση είναι, όχι. Δεν προσπάθησα να το αποφύγω.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Τώρα να έρθω στην ερώτησή μου. Είπατε ότι δεν αιφνιδιαστήκατε με το εύρος που θα πάρει η συζήτηση στη διαπραγμάτευση και είπατε ότι έγινε και από μέρους σας πρόταση να υπάρξει η συζήτηση για το δημοσιονομικό. Όταν συζητάμε για μεσοπρόθεσμο σήμερα με τους δανειστές, για ποια περίοδο συζητάμε τώρα; Συζητάμε για 2015-2018;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: 2016-2017-2018. Το 2015 έχει παρέλθει. Τριετές θα είναι το μεσοπρόθεσμο.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Τριετές θα είναι το μεσοπρόθεσμο. Μάλιστα. Σας ευχαριστώ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τριετές.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη, ήθελα να ρωτήσω το εξής, αν οι θεσμοί σας έχουν βάλει θέμα κομματικού κράτους και διορισμών και αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα που είδαμε σήμερα, ότι έχει διοριστεί ο σύντροφος της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Ναυτιλίας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό είναι εξαιρετικά μεγάλο θέμα, πάρα πολύ σοβαρό για μας και για τη χώρα. Η χώρα πρέπει να πάψει να βρίσκεται στη δίνη ενός πελατειακού κράτους, ενός κομματικού κράτους, το οποίο φρόντισαν με επιστημονικό τρόπο και μαθηματικούς τύπους να στήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ή και συγκυβερνήσεις. Ήμασταν πάντα απέναντι σε αυτό και θα είμαστε. Αποδεικνύεται, λοιπόν, από το γεγονός ότι το  νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται σήμερα-αύριο (το έχετε δει όλοι στη διαβούλευση) είναι ένα νομοσχέδιο ριζοσπαστικό. Θα απαιτήσει αρκετά βήματα, διότι το νομοσχέδιο και μια μεγάλη τέτοια μεταρρύθμιση αντιλαμβάνονται οι πάντες ότι δεν υλοποιείται, επειδή βγήκε ένας νόμος, σε μια μέρα. Είναι πολλά τα «πλοκάμια» του κομματικού και πελατειακού κράτους, στημένα και δομημένα σε πάρα πολλές θέσεις. Θέλω, με την ευκαιρία αυτής της συζήτησης, να πω και από αυτό το βήμα, ότι αυτοί οι οποίοι μας «κουνούν το δάκτυλο», δεν το δικαιούνται. Οι αθλιότητες, πέραν των ορίων, οι οποίες έχουν ακουστεί, δεν είναι ικανές να βάλουν εμάς στο ίδιο να αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο το τι έκανε καθένας εξ αυτών. Για τον απλό λόγο ότι, πρώτον, δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Έχουμε άλλο σεβασμό στην κοινωνία. Αντιμετωπίζουμε με άλλο τρόπο τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να συμβούν σε αυτή την κοινωνία, με τη συμμετοχή της κοινωνίας, με αντιπάλους όλους αυτούς που σήμερα κόπτονται για το πόσοι είναι διορισμένοι σε γραφείο υπουργού που σήμερα, για παράδειγμα, στο γραφείο του κ. Βερναρδάκη είναι δύο, σε αντίθεση με τους 51 του κ. Μητσοτάκη όταν ήταν υπουργός. Αυτό είναι ένα από τα παραδείγματα. Δεν θέλω να αναφερθώ σε άλλα, μόνο για να δώσω ένα στίγμα. Στην κουβέντα αυτή δεν θα μπούμε συμμέτοχοι. Και θα αποπέμψουμε και καλούμε και τον ελληνικό λαό να αποβάλει από πάνω του όλη αυτή τη δυσωδία τέτοιων δημοσιευμάτων.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ: Ήθελα να ρωτήσω: Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο είναι για το Προσφυγικό μόνο ή θα υπάρξουν συζητήσεις γύρω από το Κυπριακό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, είναι μόνο για το Προσφυγικό, γιατί η Σύνοδος αυτή συγκαλείται για τη συμμετοχή και βοήθεια προς τους πρόσφυγες και εκεί οι χώρες θα καταθέσουν και οικονομική ακόμα βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Επειδή υπάρχουν πάρα πολλά δημοσιεύματα για το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση εμμένει στην κόκκινη γραμμή περί μη μείωσης των συντάξεων ή εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει μία μείωση για συντάξεις κάποιου ποσού και άνω, π.χ. των 1.000 ευρώ;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, θα σας θυμίσω ότι αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση, θα έχει βάθος χρόνου – καμία μεταρρύθμιση δεν γίνεται με ένα νομοσχέδιο ή σ’ ένα μήνα εφαρμογής, γι’ αυτό θα έχει και μεταβατικότητες και πολλά που θα συνοδεύσουν το αρχικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση έχει καταθέσει με μία πολύ φιλόδοξη πρόταση, η οποία έχει χαρακτηριστικά δίκαιου, ίσων νόμων, ίσων όρων για όλους τους πολίτες. Με ταξικό πρόσημο: να ελαφρύνει τα κατώτερα και μεσαία οικονομικά στρώματα και να περάσει το βάρος σ’ αυτούς που μπορούν να αντέξουν το βάρος αυτής της κρίσης και να συνεισφέρουν περισσότερο. Αυτή είναι η λογική του. Εδώ λοιπόν έχει μπει και η κόκκινη γραμμή στο κομμάτι των κυρίων συντάξεων: να μην υποστεί καμία μείωση η κύρια σύνταξη. Κι αυτό είναι το σχέδιο που κατατέθηκε και προς τους θεσμούς και έχουμε μπει σε μία άλλη φάση τώρα, που λέγεται φάση διαπραγμάτευσης. Εδώ, η μάχη που θα δοθεί είναι σκληρή, με δεδομένη αυτή την κόκκινη γραμμή, όπως και τη γραμμή της εθνικής σύνταξης για όλους και πολλά άλλα από τα σημεία του νομοσχεδίου, τα οποία έχουμε συζητήσει επανειλημμένως. Σήμερα, λοιπόν, η προσοχή μας και πρέπει στην αντίληψη όλων μας – της αντιπολίτευσης, του κινήματος που βρίσκεται σήμερα στα μπλόκα και στους δρόμους των κινητοποιήσεων – να είναι ότι εκτός του ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα σε κατάρρευση, που ήταν το ένα μεγάλο μας πρόβλημα, το άλλο μας πρόβλημα ήταν η δέσμευση που έχουμε αναλάβει από τη συμφωνία του καλοκαιριού, την οποία και πρέπει να υλοποιήσουμε. Αν αυτό το κάναμε απλά, θα έπρεπε να γίνει μία οριζόντια μείωση των συντάξεων. Σχεδιάστηκε, λοιπόν, όλη αυτή η μεταρρύθμιση, προκειμένου να γίνει ένα δίκαιο με ταξικό πρόσημο νομοσχέδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέλουμε να αφανίσουμε κανέναν άλλον, καμία παραγωγική τάξη, καμία επαγγελματική ομάδα, η οποία δεν πρέπει να σταθεί όρθια και μάλιστα να ενισχύεται και με άλλους τρόπους. Γι’ αυτό και έχει και μία σημασία το Ασφαλιστικό σε σχέση με το Φορολογικό, διότι θα συνδεθούν  ως προς το τι βγαίνει τελικά από την τσέπη του καθένα. Γιατί ο καθένας προφανώς ενδιαφέρεται τι βγαίνει τελικά από την τσέπη του και πόσα του μένουν. Επομένως, αυτή η μεταρρύθμιση έχει έναν τέτοιο στόχο. Μ’ αυτήν θα παλέψουμε. Θα παλέψουμε σκληρά με όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου – όπως είπατε κι εσείς στην ερώτησή σας – οι κύριες συντάξεις να μην επηρεαστούν.
ΜΑΝΗ: Ότι θα επηρεαστούν, αφήσατε κάποιο παράθυρο.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν άφησα κανένα παράθυρο, νομίζω. Στη μάχη δεν πας για να τη χάσεις. Νομίζω ότι είναι πολύ τετριμμένο αυτό που λέω, αλλά δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό. Έχουμε δώσει μάχες ως κυβέρνηση και έχουμε κερδίσει μάχες, όπως έχουμε κερδίσει και μεγάλη μάχη στη συμφωνία του καλοκαιριού, η οποία μας γλίτωσε από μέτρα 20 δις στην τριετία, τα οποία ήταν αναγκασμένη η οποιαδήποτε κυβέρνηση να πάρει. Ας μην ξεχνάμε μερικά πράγματα, δεν είναι της στιγμής, ωστόσο πρέπει να τα θυμόμαστε. Και ότι αυτή τη χρονιά που διανύσαμε το 2015, 7,2 δις  δεν επιβαρύνθηκαν οι Έλληνες πολίτες, λόγω αυτής της συμφωνίας του καλοκαιριού, άρα μερικές μάχες τις κερδίζουμε.
ΖΟΡΜΠΑ: Θέλω να διευκρινίσω στην ερώτηση που έκανε ο συνάδελφος, αν ισχύει καμία μείωση συντάξεων, ανεξαρτήτως ποσού;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό δεν μπορώ να σας το απαντήσω, με βεβαιότητα, πραγματικά. Διότι υπάρχουν συντάξεις που είναι αρκετά υψηλές. Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι συντάξεις, που είναι αρκετά υψηλές και δεν θα είχαμε πρόβλημα να μιλήσουμε για μείωση σ’ αυτές, δεν έχουν μπει ενδεχομένως εξαρχής στο τραπέζι, με δεδομένο ότι είναι πάρα πολύ λίγες.
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη, έχουμε ακούσει πολλά και έχουμε διαβάσει άλλα τόσα για τον Τούρκο καναλάρχη.  Θα ήθελα να μάθω τι έχει γίνει, τι του είπε ο Πρωθυπουργός, όταν ο Τούρκος εξέφρασε την πρόθεσή του να φτιάξει κανάλι στην Ελλάδα; Και θέλω και μία άλλη απάντηση. Χθες ο κ. Βούτσης είπε στη Βουλή ότι θα χαθούν πάρα πολλές θέσεις εργασίας δημοσιογράφων. Με δεδομένο ότι ο κλάδος της δημοσιογραφίας έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: …θα ήθελα να μου πείτε αν το νομοσχέδιο του κ. Παππά διασφαλίζει θέσεις εργασίας των ανθρώπων, οι οποίοι θα βρεθούν μετέωροι.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ξεκινάω από το δεύτερο, γιατί το θεωρώ και πιο σοβαρό. Εσείς που είστε εδώ, ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα, τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων σας σήμερα, με την απειλή όχι μόνο απολύσεων και ας μην μιλήσουμε για ασφαλιστικά, ας μην μιλήσουμε για συλλογικές συμβάσεις, ας μην μιλήσουμε για όλα αυτά. Τα ξέρετε καλύτερα από μένα. Εδώ λοιπόν έρχεται ένα νομοσχέδιο, το οποίο διασφαλίζει θέσεις εργασίας. Οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί έχει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από όλο αυτό που συμβαίνει σήμερα με τις ελάχιστες και τις συνθήκες γαλέρας, πολύ συχνά, εργαζομένων στα ΜΜΕ. Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται για να εξασφαλίσει πολλές θέσεις εργασίας και όχι μόνο αυτό, αλλά και με όλα τα εργασιακά δικαιώματα τα οποία οφείλει να έχει ο κάθε σκληρά εργαζόμενος, όπως είναι ο δικός σας κλάδος. Ο κ. Βούτσης το είπε αυτό σε μία κουβέντα που λεγόταν αν κάποιοι σταθμοί δεν θα ξαναλειτουργήσουν ή αν κάποιοι θα συγχωνευτούν κι αυτό είναι ένα θέμα που θα φανεί στην πορεία. Δεν είναι δικής μας αρμοδιότητας να δούμε ποιοι. Αυτό θα βγει όταν θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.
Στο άλλο θέμα, στη συνάντηση με τον Τούρκο καναλάρχη – δεν θυμάμαι το όνομά του – έτυχε να είμαι και παρούσα. Ήταν μία συνάντηση σ’ ένα διάδρομο μετά από τον αγώνα μεταξύ Εθνικής Τουρκίας και Εθνικής Ελλάδος, στον οποίο είχαμε πάει. Κάποιοι άνθρωποι, πριν τη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου, ήταν σ’ αυτή την είσοδο. Διάφοροι άνθρωποι, δεν μπορώ να θυμηθώ.  Έγιναν συστάσεις, μεταξύ των οποίων έγινε και μία τέτοια σύσταση. Ένας κύριος ο οποίος έχει ΜΜΕ στην Τουρκία. Ο ίδιος είπε ότι ξέρετε, έχουμε μιλήσει με κάποιους Έλληνες (ο ίδιος δηλαδή) διότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον για το θέμα των ραδιοτηλεοπτικών αδειών. Ο Πρωθυπουργός απάντησε «ναι, θα υπάρξει ένας διεθνής διαγωνισμός με όρους, οι οποίοι θα ακολουθήσουν». Αυτό ήταν όλο και εκεί βγήκε και μία φωτογραφία, όπως βγαίνουν φωτογραφίες όταν κάνεις μία χειραψία σύστασης. Τίποτε άλλο δεν υπάρχει.
ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν μοιράσατε άδειες, δηλαδή; (!)
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα ξεκινούσαμε κάτι εκείνη την ημέρα με τον αγώνα Ελλάδας – Τουρκίας, μπορεί να μην ήταν και γούρικο!
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη, μία διευκρίνιση. Επειδή είπατε ότι ο Τούρκος έχει μιλήσει με κάποιους Έλληνες. Τι καταλάβατε; Καναλάρχες;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ότι ο Τούρκος έχει μιλήσει με κάποιους Έλληνες…
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Καναλάρχες;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και ειδικότερα για τον ΟΛΠ, υπάρχει μία διάσταση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ – κυβέρνησης. Το ΤΑΙΠΕΔ λέει ότι είναι ολοκληρωμένη η διαδικασία, ο διαγωνισμός έχει τελειώσει. Ο κ. Δρίτσας αφήνει πολλά ανοιχτά παράθυρα για επαναδιαπραγμάτευση και πολλά ακόμα. Τι ισχύει τελικά; Και άμα ισχύουν αυτά που λέει ο κ. Δρίτσας, αν έχουν ενημερωθεί οι θεσμοί γι΄αυτό.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ισχύουν και τα δύο και δεν είναι σε αντίθεση το ένα με το άλλο. Διότι όπως ξέρετε και όπως έγινε σε όλα τα μεγάλα έργα τα οποία συνεχίζονται αυτή την εποχή, η κυβέρνηση έχει μπει σε επαναδιαπραγμάτευση και με κλεισμένες συμφωνίες για προσπάθεια βελτίωσης όλων αυτών των κανόνων. Και μάλιστα να σας πω ότι στο κομμάτι των αυτοκινητόδρομων του κ. Σπρίτζη έχει υπάρξει και πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία, με νούμερα τα οποία είναι συγκλονιστικά, αλλά θα ήταν καλό να σας τα δώσει ο αρμόδιος Υπουργός.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα τα λέμε συχνά. Ελπίζω να ήμουν χρήσιμη. Καλή υπόλοιπη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου