Αποκάλυψη - βόμβα από τον Κώστα Καλτσή (κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)
Με
υπουργική απόφαση τον Οκτώβριο του 2014 διαπράχθηκε το μεγαλύτερο
σκάνδαλο και ταυτοχρόνως έγινε το προκλητικότερο ρουσφέτι όλων των
εποχών προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, εντιμότατο κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη
και την οικογένειά του από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.Αφορά το αμαρτωλό κτίριο επί της οδού Τοσίτσα 31, στα Γιάννενα, στο ιστορικό κέντρο, ιδιοκτησίας του γαμπρού του από κόρη, Σπύρου Μπαλαμπέκου (αγοράστηκε από την οικογένεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια), αλλά επιχειρηματικής εκμετάλλευσης της εταιρείας «Ε. Κασσάρου-Μ. Καχριμάνη Ο.Ε.», δηλαδή της Ελένης, συζύγου του Περιφερειάρχη και της κόρης τους Μαρίας.
Όλα έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της πρώην νομαρχίας Ιωαννίνων, της πολεοδομίας του δήμου Ιωαννιτών επί δημαρχίας Φίλιου και του κεντρικού συμβουλίου αρχιτεκτονικής που επέτρεψαν να διαπραχθεί το μεγαλύτερο πολεοδομικό έγκλημα στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων.
Εκδόθηκε απόφαση του τότε αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νικ. Ταγάρα, που αφορά μόνο αυτό το διατηρητέο κτίριο και είναι η με αριθμό 46339/3-10-2014, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Πολεοδομικών θεμάτων 321/10-10-2014, σύμφωνα με την οποία καθορίζονται ειδικοί όροι για το συγκεκριμένο κτίριο που συνοπτικώς προβλέπουν: αλλαγή του συντελεστή δόμησης και αντί για κάλυψη 185,37 τ.μ. που επιτρέπεται για όλους τους κοινούς θνητούς, αυτή αυξάνεται κατά 71% και έτσι μπορεί να γίνει οικοδομή 316,89 τ.μ.
· Το ύψος της διώροφης οικοδομής από 7,5 μέτρα συν 2 μέτρα η στέγη, συνολικώς δηλαδή 9,5 μέτρα που ίσχυε, γίνεται 11,40 μέτρα.
· Στο συγκεκριμένο διατηρητέο κτίριο (που εργασίες κατεδάφισής του δηλώθηκαν ως αυθαίρετες και νομιμοποιήθηκαν) με την ίδια υπουργική απόφαση επιτρέπεται ανακατασκευή με σκελετό από μπετόν.
Όλα αυτά βέβαια δεν επρόκειτο ποτέ να γίνουν για οποιονδήποτε πολίτη ούτε αν ο κ. Καχριμάνης (που λησμονεί να δηλώσει εισοδήματά του όπως γράφαμε στις 29-5 και 2-6) δεν ήταν Περιφερειάρχης και στέλεχος της Ν.Δ. και μέλος της κεντρικής επιτροπής της Ν.Δ., όπως δε θα επιτυγχανόταν αλλιώς ο αποχαρακτηρισμός του κτιρίου από διατηρητέο και η βάπτισή του ως παραδοσιακό από υπηρεσίες της πρώην νομαρχίας αφού εκείνος ήταν νομάρχης, ουδέ καν η ένταξη της εταιρείας της συζύγου και της κόρης του σε επενδυτικούς νόμους, ροκανίζοντας επιχορηγήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κάθε φορά, βεβαίως δε και για το επίμαχο κτίριο επί της οδού Τοσίτσα 31.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καχριμάνης μετά της οικογενείας του είναι ιδιοκτήτες σε ξενώνες επί της οδού Ζαλοκώστα 50 και 74, οικίας επί της οδού Αετορράχης 7 (κτίρια διατηρητέα που μετατράπηκαν σε παραδοσιακά), κτίριο στο όνομα του γιού του, Γεωργίου, επί της οδού Γαριβάλδη, που λειτουργεί ως καφετέρια, αλλά και τεράστιο ξενώνα μαζί και οικία στο Μέτσοβο που βρίθει παρανομιών. Έχει επίσης κοπάδι προβάτων στο Λυκοτρίχι και ο γιός του ζητούσε να ενταχθεί σε πρόγραμμα για την ηλεκτρική περίφραξη της στάνης για την προστασία από τις αρκούδες.
Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η εμπλοκή του γαμπρού του κ. Καχριμάνη, του κ. Σπύρου Μπαλαμπέκου, σε σκάνδαλο στο δήμο Μετσόβου, όπως γράφαμε στις 13-3-14.
Ο κ. Μπαλαμπέκος ήταν αντιδήμαρχος με δήμαρχο τον κ. Κων/νο Τζαφέα και ήταν αρμόδιος για ένα έργο που αφορούσε τα ευρυζωνικά δίκτυα, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ με 250.000ευρώ. Η δε αρμόδια επιτροπή για έλεγχο και παρά το γεγονός ότι το έργο είχε παραλειφθεί με ευθύνη του κ. Μπαλαμπέκου, δε βρήκε σχεδόν τίποτα.
Στο πόρισμα-καταπέλτης που συντάχθηκε αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι το έργο δεν είχε εκτελεστεί, οι περισσότερες δομές ήταν εκτός λειτουργίας, μεγάλος μέρος του εξοπλισμού δεν ήταν εγκατεστημένος και τελικά ζητούνταν η απένταξη του έργου και η επιστροφή χρημάτων.
Η μετέπειτα δημοτική αρχή του κ. Νίκου Τσομπίκου αποφάσισε να στείλει την υπόθεση στη δικαιοσύνη, ήρθαν οι εκλογές του 2014, ο κ. Τσομπίκος έχασε και εκλέγεται εκ νέου ο κ. Κώστας Τζαφέας με τη στήριξη του κ. Καχριμάνη για ευνόητους λόγους.
Τελικώς τι έγινε; Ασχολήθηκε κάποιος εκ των εισαγγελέων; Ο δήμος Μετσόβου επέστρεψε τα χρήματα; Ο κ. Μπαλαμπέκος ανέλαβε κάποια ευθύνη; Πώς έγινε η συγκάλυψη;
Υ/Γ: Απλά το αναρτούμε και περιμένουμε απαντήσεις από τα συμμετέχοντα στην ολοκλήρωση της νομιμότητας πολιτικά πρόσωπα, όπως: 1.- Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της
πρώην νομαρχίας Ιωαννίνων, 2.- Δήμαρχο Φ. Φίλιο ως πολιτικός προϊστάμενος της Πολεοδομίας του δήμου Ιωαννιτών και 3.- Εκπροσώπους τοπικούς της συγκυβέρνησης Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου