Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Δήλωση του Γ. Καραγιάννη για το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο



   Με τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου γίνεται προσπάθεια να αρθούν κατάφορες αδικίες σε φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα που ο μνημονιακός νόμος 4172/13 επέβαλλε αδιακρίτως. Προσδοκούμε ασφαλώς ότι οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που έρχεται να
διορθώσει  παράλογες αποφάσεις που οδήγησαν σε υπερφορολόγηση και δεν συνέβαλλαν σε καμιά περίπτωση στη δημιουργία κλίματος φορολογικής συνείδησης.
    Με το μίνι φορολογικό η Κυβέρνηση επιχειρεί ορθώς να ακυρώσει, στην έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αδικίες σε βάρος φοιτητών, ανέργων, ομογενών αγροτών και άλλων, δίνοντας παράλληλα το στίγμα της κοινωνικής ευαισθησίας και της προσπάθειας οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης, κράτους- πολίτη. 
      Με την παράγραφο 1 παύουν να έχουν τεκμήριο διαβίωσης οι ομογενείς, κάτοικοι εξωτερικού, γιατί δεν είναι νοητό από τη μια να τους θεωρούμε κατοίκους εξωτερικού και από την άλλη να τους ζητάμε τεκμήριο διαβίωσης στην Ελλάδα. Εξακολουθούν όμως να έχουν τεκμήριο απόκτησης ( αγοράς) όταν έχουν εισόδημα από την Ελλάδα το οποίο μπορούν να δικαιολογήσουν εφόσον έχουν εισαγάγει νόμιμα από το εξωτερικό. Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 η διαφορά του τεκμαρτού εισοδήματος φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες  όταν κάποιος έχει μικροεισοδήματα από ενοίκια και τόκους και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 9.500 ευρώ.
Στην παράγραφος 3 καταργείται η περίπτωση Ε της παραγράφου 1 του άρθρου 34 γιατί με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν έχει πλέον νόημα να υφίσταται.
     Με την παράγραφο 4 όλοι όσοι έχουν μικρά εισοδήματα μέχρι 6000 ευρώ και το τεκμαρτό τους δεν ξεπερνάει τα 9500 ευρώ παύουν πλέον ως ασκούντες επιχειρηματικές δραστηριότητες με 26% και να πληρώνουν προκαταβολή 55% και πλέον με την προσκόμιση αποδείξεων, είναι τελείως αφορολόγητοι.
Τέλος, το εν’ λόγω νομοσχέδιο καταργεί τον ληστρικό τρόπο φορολόγησης των αγροτών που επέβαλλε ο νόμος 4172 γιατί ο αγρότης χρησιμοποιούσε τα χωράφια του και απαλλάσσεται  επιπλέον  να υπολογίζει με τα ειδικά έντυπα Αξίας αγροτεμαχίου γης την αντικειμενική αξία των χωραφιών του, ώστε να υπολογίζει το ποσό στο οποίο θα έμπαινε το χαράτσι της ιδιοχρησιμοποίησης ( 3%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου