Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Το "παπαγαλάκι" S&P έσπευσε να υποβαθμίσει την Ελλάδα σε Β- από Β

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε Β-, από Β προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, διατηρώντας υπό «αρνητική παρακολούθηση» τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης οφείλεται στην εκτίμησή του ότι υπάρχει «στενότητα ρευστότητας» στις ελληνικές τράπεζες αλλά και στην οικονομία της χώρας, καθώς στενεύουν τα περιθώρια προκειμένου η νέα κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές.
Υποστηρίζεται ακόμη ότι τα περιορισμένα αποθέματα κεφαλαίων σε συνδυασμό με την επερχόμενη υποχρέωση αποπληρωμής δανείων περιορίζει την διαπραγματευτική ευελιξία της μόλις δύο εβδομάδων νέας κυβέρνησης.
Επίσης παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω πιέσεις στην χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας, κάτι που μπορεί να έχει ως συνέπεια νέες εκροές καταθέσεων.
Βάσει του χειρότερου σεναρίου εάν οι εκροές καταθέσεων είναι «επιθετικές» τότε μπορεί να επιβληθεί, ακόμη, και περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων.
Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε «credit watch negative» - κάτι που υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας – η S&P τονίζει ότι θα το επανεξετάσει στις 13 Μαρτίου, ημερομηνία στην οποία έχει προγραμματίσει να δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η νέα αξιολόγηση της Ελλάδας μπορεί να επιβεβαιωθεί εάν υπάρξει συμφωνία ή έστω ενδείξεις συμφωνίας με τους πιστωτές, ενώ μπορεί να επέλθει περαιτέρω υποβάθμιση εάν συμβεί το αντίθετο.

Υ/Γ.: Την αξιοπιστία του οίκου αξιολόγησης Standard & Poors 
μπορείτε να αξιολογησετε μόνοι σας  διαβάζοντας το παρακάτω δημοσίευμα:    Ενας παλιός κόσμος σε κρίση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου