Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Δημ. Αρχή Ιωαννίνων: Οσονούπω παραδίδει χρεοκοπημένο το Δήμο.

Με δελτίο τύπου σήμερα μας ενημερώνει  η Δημ. Αρχή ότι : «Ομόφωνα αποδεκτή έκανε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, την εισήγηση- πρόταση του αρμόδιου αντιδημάρχου Θανάση Μανταλόβα, σύμφωνα με την οποία θα εξετάζει θετικά αιτήματα συμπολιτών  για ρύθμιση - διακανονισμό οφειλών τους οι οποίες  έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή δεν αποπληρώνονται για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.
Έτσι όσοι έχουν οφειλές προς το Δήμο, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην ταμειακή υπηρεσία προκειμένου να γίνει ρύθμιση των οφειλών και των προσαυξήσεων σε 26 συνολικά δόσεις και εφόσον οι πολίτες είναι συνεπείς στον πρώτο αριθμό δόσεων και ανταποκριθούν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, μπορούν στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτηση προς την Οικονομική Επιτροπή προκειμένου να υπάρξει επέκταση του χρόνου εξόφλησης της οφειλής,  η οποία δύναται να ανέρχεται μέχρι 48 μηνιαίες δόσεις».
  Βέβαια η είδηση  δεν είναι  εδώ, η είδηση είναι ότι  σύμφωνα με τις δηλώσεις του  αντιδημάρχου Οικονομικών Ιωαννίνων Θανάση Μανταλόβα  οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των συμπολιτών προς το δήμο ανέρχονται  σήμερα περίπου στο ύψος των 45 εκατομμυρίων ευρώ!.  Δηλαδή το 1/3 περίπου των εσόδων του προϋπολογισμού  αναζητείται!

   Είναι αλήθεια ότι οι δημότες  βιώνουν  δύσκολες οικονομικές συνθήκες  χωρίς φυσικά να τις συμμερίζεται η δημ. αρχή.  Και αυτό γιατί  η δημ. αρχή , προκειμένου να απαλλαγεί  από την ανεπάρκεια της, τις   αποδίδει  στις συνεχείς περικοπές  του κεντρικού Κράτους , λες και το κεντρικό κράτος  μείωσε  τα δημοτικά τέλη ή έθεσε  περιορισμούς  στην είσπραξη  των βεβαιωθέντων απαιτήσεων  από παρελθόντα οικονομικά έτη, για τα οποία  στο προϋπολογισμό του 2013 έχει βεβαιώσει το ιλιγγιώδες ποσό των 44.619.724,99 €.!!!

   Αν ο φέρελπις αντ/ρχος  θέλει να συνεισφέρει στην εξυγίανση των οικονομικών και να δει το μέλλον όχι προεκλογικά και πολιτικάντικα  καλό είναι  να παραθέσει στους δημότες τη  διόρθωση  των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε να πληροφορηθούν αυτοί που παίρνουν τους  φουσκουμένους λογαριασμούς τα εξής:

1.- Ποιοι οφείλουν μεγάλα ποσά και από πότε.

2.- Ποια ποσά  υπέπεσαν σε παραγραφή  και ποιοι έχουν την  ευθύνη.

3.- Πού οφείλεται η έκρηξη των απαιτήσεων από παρελθόντα έτη, όταν τα βεβαιωθέντα της χρήσης 2012 ήταν 26.334.196,47 και

4.- Ποια είναι η διάρθρωση των ποσών   ανά  κατηγορία και αριθμού οφειλετών.

Θέλω να  πιστεύω ότι ο πολίτης θα ανταποκριθεί στην ανακοίνωση του αντ/ρχου, εφόσον πεισθεί  ότι οι οφειλέτες  δεν ανήκουν στην κατηγορία των εχόντων  και κατεχόντων και ότι οι προθέσεις του   είναι  ειλικρινείς.
   Η ανοχή των  δημοτών  που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, που σέβονται τους νόμους και πληρώνουν τους φόρους,  βλέπουν τι γίνεται γύρω τους και εξοργίζονται. Άραγε, πόσο ανίκανη  μπορεί να είναι η δημ. παράταξη που επί τρία χρόνια υπόσχεται και ξαναυπόσχεται ότι θα εξυγιάνει τα οικονομικά , χωρίς να το πετυχαίνει και , το χειρότερο , να χάνει το φυσικό της ταμείο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου