Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ:Δικαιώματα εργαζομένων σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ



ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ - THE GREEK OMBUDSMAN   Ο  Συνήγορος του Πολίτη στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του , διατύπωσε επισημάνσεις και προτάσεις προκειμένου να διασφαλισθούν τα θεμελιώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των απασχολούμενων στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα βάσει του ν. 4152/2013, τα οποία κατοχυρώνονται και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για όλους τους εργαζομένους.
    Ειδικότερα, οι επισημάνσεις της Αρχής αφορούσαν την αναγνώριση στους απασχολούμενους στα προγράμματα δικαιωμάτων όπως η ετήσια άδεια μετ' αποδοχών, η προστασία της μητρότητας και οι διευκολύνσεις εργαζομένων με οικογενειακές υποχρεώσεις, η προστασία θυμάτων εργατικών ατυχημάτων, καθώς και τα κενά προστασίας ως προς την ασφαλιστική τους κάλυψη λόγω ασθενείας ή ατυχήματος, αλλά και ως προς την παροχή του μισθού κατά τον χρόνο που η μη παροχή εργασίας οφείλεται σε ασθένεια ή σε κυοφορία/λοχεία, δηλαδή σε ανυπαίτιο κώλυμα. Τα κενά αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την παραβίαση κανόνων της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του παράγωγου ενωσιακού δικαίου, αλλά και κανόνων του διεθνούς δικαίου που έχει κυρώσει η Ελλάδα.
    Με τα άρθρα 1 και 2 του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», προβλέπεται ρητά τακτική άδεια ανάπαυσης των απασχολούμενων στα προγράμματα κατ' αναλογία των ημερών αδείας που απολαμβάνουν οι λοιποί εργαζόμενοι χωρίς περικοπή της αμοιβής τους, για την τακτική τους ανάπαυση, για την παρακολούθηση της προόδου των τέκνων τους και για την ιατρική παρακολούθηση όσων βρίσκονται σε κατάσταση κυοφορίας ή λοχείας.
  Διευκρινίζεται ότι οι απασχολούμενοι απολαμβάνουν πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Υπενθυμίζεται η υποχρέωση σεβασμού της προσωπικότητας κάθε ωφελουμένου και διά της υποχρέωσης απασχόλησής του σε θέση κατάλληλη προς τις δεξιότητές του. Τέλος, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με την αμοιβή των απασχολούμενων για νυχτερινή εργασία.
   Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του για την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, η οποία θα οδηγήσει στην άρση των κενών προστασίας και την προσαρμογή του νομικού καθεστώτος των απασχολουμένων στα προγράμματα σε θεμελιώδεις κανόνες της ευρωπαϊκής και εσωτερικής εργατικής νομοθεσίας.
 Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:

Τμήμα Επικοινωνίας

Παραγυιός Πέτρος τηλ. 213 1306 625

Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 213 1306 604

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου