Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Πως θα διορθωθούν τα λαθεμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ



  Οι φορολογούμενοι που διαπίστωσαν ή θα διαπιστώσουν , ότι στα εκκαθαριστικά σημειώματα δε διενεργήθηκαν οι σχετικές εκπτώσεις και οι μειώσεις, εξαιτίας λαθών τους, όπως είναι για παράδειγμα η μη αναγραφή στο Ε2 (κωδ. 39 του Ε2) της ένδειξης «κενό» , οπότε δεν υπολογίστηκε η μείωση του φόρου κατά 20% (εφόσον το ακίνητο ήταν και μη ηλεκτροδοτούμενο) ή η αναγραφή εκ παραδρομής μεγαλύτερων  εισοδημάτων από τα πραγματικά, οπότε υπήρχε υπέρβαση των εισοδηματικών κριτηρίων που ορίζονται για την έκπτωση του φόρου ή η λανθασμένη  αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος της Δ.Ε.Η., κ.α. μπορούν είτε να προβούν στις σχετικές διορθώσεις υποβάλλοντας όπου απαιτείται τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος ή να ακολουθήσουν όσα αναφέρονται στην ΠΟΛ.1212/24.9.2015 η οποία παραπέμπει και στην ΠΟΛ.1163/23.7.2015. Στις εγκυκλίους αυτές περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες και οι ενέργειες που απαιτούνται.
     Αναφορικά με τις τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβληθούν μέσω διαδικτύου προκειμένου να αναγραφεί η ένδειξη «κενό» στο έντυπο Ε2 ή να αναγραφεί ο ορθός αριθμός παροχής ρεύματος της Δ.Ε.Η., θέλουμε να πιστεύουμε ότι προφανώς και φέτος δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα, όπως ίσχυσε και πέρυσι.
    Για να γίνει αυτό οφείλει να εκδοθεί κάποια νεότερη εγκύκλιος από το υπ. Οικ. που θα διευθετεί το εν λόγω ζήτημα και για τις δηλώσεις που αφορούν στο φορολογικό έτος 2014. Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις και για το θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου