Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Πως θα χορηγηθούν οι εκπτώσεις και οι μειώσεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

  Η ώρα για τα εκκαθαριστικά του ΈΝ.Φ.Ι.Α. κοντεύει και η απόφαση για τη διαδικασία της χορήγησης εκπτώσεων, μειώσεων και αναστολής πληρωμής του, είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα. Πριν όμως αναφερθούμε στις διαδικασίες πρέπει να θυμηθούμε ποιοι δικαιούνται έκπτωση, μείωση, κ.λπ. Σύμφωνα με τον ν. 42223/2013 υπάρχουν οι ακόλουθες περιπτώσεις:

i. Έκπτωση πενήντα τοις εκατό (50%): Η έκπτωση αυτή χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α., εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013.
Tο συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να είναι μικρότερο ή ίσο με 9.000,00 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Tο σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων (υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων μελών) να μην ξεπερνάει τα 150 τ.μ.
Tο σύνολο της αξίας των ακινήτων όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην υπερβαίνει το ποσό των 85.000 για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.


ii. Έκπτωση πενήντα τοις εκατό (100%): Η έκπτωση αυτή χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α., εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013.
Tο συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να είναι μικρότερο ή ίσο με 12.000,00 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Tο σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων (υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων μελών) να μην ξεπερνάει τα 150 τ.μ.
O αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
iii.Μείωση είκοσι τοις εκατό (20%):Η μείωση αυτή χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα φυσικά πρόσωπα (μόνο) που είχαν ακίνητα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κατά το προηγούμενο έτος.
iv. Αναστολή πληρωμής: (αφορά σε νομικά πρόσωπα).
    Με την ΠΟΛ. 1212/24.9.2015, όπως ανέφερα ανωτέρω, δόθηκαν οδηγίες για τη χορήγηση των εκπτώσεων, κ.λπ. Τα εισοδηματικά κριτήρια, η επιφάνεια των κτισμάτων, οι αριθμοί παροχής ρεύματος της Δ.Ε.Η., τα ακίνητα που ήταν κενά το 2014, κ.λπ., που αναφέρονται στο νόμο και στην απόφαση, λαμβάνονται υπόψη βάσει των δηλώσεων Ε1 που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν έως και 9/10/2015. Συνεπώς, αν έχετε να κάνετε κάποιες διορθώσεις που αφορούν στις εν λόγω μειώσεις, εκπτώσεις, κ.λ.π., αυτές πρέπει να γίνουν μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2015. Σπεύσατε λοιπόν, αλλά όχι βραδέως, γιατί μπορεί να περάσει η ημερομηνία αυτή και να τρέχετε μετά...
    Επειδή τα ποσά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι σημαντικά για όλους μας, ίσως χρειαστεί να δανειστούμε χρήματα για να εξοφλήσουμε τις δόσεις που έρχονται οσονούπω. Για το λόγο αυτό πρέπει να πάρουμε μαθήματα βλέποντας το παρακάτω βίντεο, έτσι ώστε η διαπραγμάτευση που θα κάνουμε με αυτόν που θα μας δανείσει να είναι η καλύτερη για μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου