Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ρυθμίσεις όλων των ειδών σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών

Τριών διαφορετικών ειδών ρυθμίσεις προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Το τελικό σχέδιο του υπουργείου, όπως το παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, περιλαμβάνει:
1) Ρύθμιση-εξπρές με μερική ή ολική διαγραφή προσαυξήσεων για όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Όσοι φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και επιβαρύνονται πλέον με σημαντικού ύψους ποσά προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων, ακόμη και μεγαλύτερα του αρχικού ποσού των οφειλών, θα μπορούν να πληρώσουν είτε ολόκληρο το ποσό της αρχικής οφειλής και να γλιτώσουν από το σύνολο των προσαυξήσεων και των προστίμων είτε ένα ποσοστό της αρχικής οφειλής και να γλιτώσουν από αντίστοιχο ποσοστό επί των προσαυξήσεων και των προστίμων. Η ρύθμιση αυτή θα είναι έκτακτη, θα έχει προθεσμία υπαγωγής μέχρι το τέλος Μαρτίου και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή με τροπολογία που θα προστεθεί στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.
Ουσιαστικά όποιος αξιοποιήσει αυτή τη ρύθμιση-εξπρές, θα μπορεί, καταβάλλοντας την αρχική ή μέρος της αρχικής οφειλής, να σβήσει έως και το 100% των προσαυξήσεων, όσο μεγάλες κι αν είναι αυτές. Για παράδειγμα, αν κάποιος χρωστά 8.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.000 ευρώ είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 5.000 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα, θα έχει τις εξής εναλλακτικές δυνατότητες:
· να πληρώσει εφάπαξ ολόκληρο το ποσό της αρχικής οφειλής, δηλαδή όλο το «κεφάλαιο» των 3.000 ευρώ, και να γλιτώσει από το σύνολο των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου ποσού των 5.000 ευρώ!
· να πληρώσει οποιοδήποτε ποσό «έναντι» της αρχικής οφειλής και να τύχει αυτόματα μιας έκπτωσης επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, η οποία θα υπολογιστεί σε ποσοστό ίδιο με το ποσοστό επί της αρχικής οφειλής που εξοφλήθηκε. Π.χ. εάν ο φορολογούμενος εξοφλήσει από το ποσό της αρχικής οφειλής των 3.000 ευρώ, ένα ποσό 1.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 33% της αρχικής οφειλής, θα γλιτώσει κι από το 33% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή θα απαλλαγεί από την πληρωμή 1.650 ευρώ (τα οποία αντιστοιχούν στο 33% του ποσού των 5.000 ευρώ που είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα). Αν πληρώσει τα 1.500 από τα 3.000 ευρώ της αρχικής οφειλής, δηλαδή το 50% του αρχικού χρέους, θα γλιτώσει κι από το 50% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή θα απαλλαγεί από την πληρωμή 2.500 ευρώ (τα οποία αντιστοιχούν στο 50% του ποσού των 5.000 ευρώ που είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα). Αν εξοφλήσει τα 2.400 από τα 3.000 ευρώ της αρχικής οφειλής, δηλαδή το 80%, θα γλιτώσει κι από το 80% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή θα απαλλαγεί από την πληρωμή άλλων 4.000 ευρώ (τα οποία αντιστοιχούν στο 80% του ποσού των 5.000 ευρώ που είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα).
2) Ρύθμιση για χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2013. Η ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη από φόρο εισοδήματος, ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31-12-2013 οριστικοποιήθηκε με μια σημαντική αλλαγή επί το δυσμενέστερο σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Στη νέα της μορφή, η ρύθμιση αυτή δεν θα επιτρέπει καμία περικοπή ποσού από την αρχική οφειλή, αλλά μόνο μερική ή ολική διαγραφή προσαυξήσεων. Αρχικά, η κα Βαλαβάνη είχε ανακοινώσει ότι όλα τα χρέη από φόρο εισοδήματος, ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και τις 31-12-2013 μπορούν να «κουρευτούν» έως και 50%, εφόσον οι οφειλέτες πληρώσουν μέχρι το τέλος Απριλίου ένα ποσό μεγαλύτερο από το 10% της συνολικής οφειλής και πάντως όχι λιγότερα από 200 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση που ο οφειλέτης θα πλήρωνε ένα οποιοδήποτε ποσό μεγαλύτερο του 10% της συνολικής οφειλής του ή των 200 ευρώ θα γλίτωνε άλλο τόσο και το εναπομείναν ποσό της οφειλής θα μπορούσε να το ρυθμίσει στη συνέχεια με τη βασική ρύθμιση, έως και σε 100 δόσεις. Με τη ρύθμιση εκείνη, όπως την είχε ανακοινώσει η κα Βαλαβάνη, μπορούσε να γίνει περικοπή όχι μόνο στις προσαυξήσεις αλλά και στο αρχικό κεφάλαιο της οφειλής, καθώς η έκπτωση που δινόταν υπολογιζόταν επί του αθροίσματος αρχικής οφειλής και προσαυξήσεων. Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος όφειλε 5.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 4.000 ευρώ ήταν η αρχική οφειλή και τα 1.000 ευρώ ήταν οι προσαυξήσεις μπορούσε, με βάση το αρχικό σχέδιο που ανακοίνωσε η κα Βαλαβάνη, να πληρώσει 2.500 ευρώ και να γλιτώσει από τα υπόλοιπα 2.500 ευρώ. Δηλαδή θα δικαιούτο διαγραφής του συνόλου των προσαυξήσεων των 1.000 ευρώ και ενός σημαντικού τμήματος, του 37,5% κεφαλαίου των 4.000 ευρώ (θα απαλλασσόταν από την πληρωμή άλλων 1.500 ευρώ τα οποία θα αφαιρούνταν από την αρχική οφειλή των 4.000 ευρώ). Αν πλήρωνε 2.000 ευρώ θα γλίτωνε άλλα 2.000 ευρώ και θα απέμεναν για πληρωμή μόνο 1.000 ευρώ. Δηλαδή πληρώνοντας το 50% της αρχικής οφειλής των 4.000 ευρώ θα γλίτωνε το 100% των προσαυξήσεων (1.000 ευρώ) και το 25% της αρχικής οφειλής (άλλα 1.000 ευρώ από το αρχικό «κεφάλαιο» των 4.000 ευρώ).
Με την τροποποίηση του αρχικού σχεδίου την οποία αποφάσισε πλέον η κα Βαλαβάνη, η έκπτωση που θα παρέχεται στη ρύθμιση αυτή θα περιορίζεται, σε κάθε περίπτωση, μέχρι το ύψος των προσαυξήσεων. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του φορολογούμενου με το χρέος των 5.000 ευρώ, από τα οποία 4.000 ευρώ είναι το αρχικό κεφάλαιο και 1.000 ευρώ οι προσαυξήσεις, εάν εξοφληθούν άμεσα 2.500 ευρώ δεν θα διαγραφούν τα υπόλοιπα 2.500 ευρώ αλλά μόνο τα 1.000 ευρώ των προσαυξήσεων, οπότε θα απομείνει για πληρωμή, «ακούρευτο», το υπόλοιπο ποσό της αρχικής οφειλής, δηλαδή το ποσό των 1.500 ευρώ. Αν εξοφληθούν 2.000 ευρώ, τότε και πάλι θα διαγραφούν μόνο τα 1.000 ευρώ το προσαυξήσεων και το ανεξόφλητο υπόλοιπο της αρχικής οφειλής, δηλαδή το ποσό των 2.000 ευρώ, θα παραμείνει «ακούρευτο» και θα μπορεί να ρυθμιστεί με τη γενική ρύθμιση των 100 δόσεων.
Ουσιαστικά, οι μόνες περιπτώσεις στις οποίες θα διαγράφεται χρέος ίσο με αυτό που έχει καταβληθεί θα αφορούν οφειλές στις οποίες το αρχικό κεφάλαιο είναι μικρότερο των προσαυξήσεων. Στις περιπτώσεις αυτές, η καταβολή οποιουδήποτε ποσού μεταξύ του 10% και του 50% του συνολικού ποσού (επί του αθροίσματος αρχικού κεφαλαίου και προσαυξήσεων) θα έχει ως συνέπεια να διαγραφεί άλλο τόσο. Για παράδειγμα, σε περίπτωση οφειλής 4.000 ευρώ, από την οποία τα 1.500 ευρώ είναι το αρχικό κεφάλαιο και τα 2.500 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, η εξόφληση ποσού 2.000 ευρώ θα έχει ως συνέπεια τη διαγραφή όλου του υπολοίπου των 2.000 ευρώ και την πλήρη απαλλαγή του οφειλέτη από το χρέος! Κι αυτό διότι στην περίπτωση αυτή, τα 2.000 ευρώ που θα διαγραφούν θα είναι όλα προσαυξήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, με τη νέα μορφή της ρύθμισης, διαγραφή ισόποση με την καταβολή θα έχουμε μόνο εφόσον το καταβληθέν ποσό είναι ίσο ή μικρότερο των προσαυξήσεων.
3) Βασική ρύθμιση 100 δόσεων για όλα τα χρέη που έγιναν λήξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2014. Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση, η οποία προβλέπει την εξόφληση όλων των οφειλών προς το Δημόσιο που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31η-12-2014 έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, θα κατατεθεί στη Βουλή χωρίς καμία αλλαγή σε σύγκριση με το σχέδιο που ανακοινώθηκε προ τριών εβδομάδων σε συνέντευξη τύπου. Παρ' όλα αυτά οι πληροφορίες που υπάρχουν επιμένουν ότι θα θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση, καθώς επίσης κι ότι θα τεθεί ένα πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να υπαχθούν, το οποίο θα είναι υψηλότερο από το 1.000.000 ευρώ που ισχύει αυτή τη στιγμή.
Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, η νέα ευνοϊκή ρύθμιση θα επιφέρει τις ακόλουθες αλλαγές στην ήδη ισχύουσα ρύθμιση των 100 δόσεων:
α) Θα μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις καί τα χρέη που βεβαιώθηκαν και έγιναν ληξιπρόθεσμα την περίοδο από την 2α-10-2014 έως και την 31η-12-2014.
β) Το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης θα μειωθεί από τα 50 στα 20 ευρώ.
γ) Θα μπορούν να υπαχθού στη ρύθμιση και όσοι οφείλουν ποσά πάνω από 1.000.000 ευρώ.
δ) Όσοι οφείλουν ποσά πάνω από 15.000 ευρώ θα μπορούν να τα ρυθμίσουν κι αυτοί έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.
ε) Για την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν θα απαιτείται πλέον ως προϋπόθεση να έχουν υποβληθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης όλες οι προβλεπόμενες φορολογικές δηλώσεις (φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.). Από τη στιγμή όμως που θα υποβληθεί η αίτηση θα δίδεται ένα χρονικό περιθώριο τριών μηνών για την εκπρόθεσμη υποβολή όσων δηλώσεων δεν υποβλήθηκαν μέχρι τότε.
στ) Αυξάνονται οι εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, ενώ αλλάζει και η κλίμακα των δόσεων και των εκπτώσεων. Εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει να εξοφλήσει το χρέος του σε 100 μηνιαίες δόσεις θα δικαιούται έκπτωσης 30% επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, ενώ τώρα δικαιούται έκπτωσης 20%. Από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να προβλέπεται πλήρης διαγραφή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τις οφειλές τους.
ζ) Για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις δεν θα επιβαρύνονται πλέον με τόκους, ενώ σήμερα επιβαρύνονται με τόκους 4,56% ετησίως. Για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ το ποσοστό των τόκων με το οποίο επιβαρύνονται οι δόσεις μειώνεται από 4,56% σε 3% ετησίως.
η) Στις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις σε χέρια τρίτων, ο οφειλέτης θα μπορεί να απαλλαγεί από αυτά εφόσον εξοφλήσει το 25% του κεφαλαίου που οφείλει αντί 50% που είναι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου